مرگ
در نشریات گروه علوم انسانی-
واکاوی «معنابخشی زندگی به واسطه اهداف دنیوی» از منظر ژان پل سارتر و آلبر کامو (با نگرش ویژه به نمایشنامه های مردگان بی کفن و دفن اثر سارتر و دادگسترها اثر کامو)
مقاله حاضر بر این فرض است که اندیشمندان غیردینی اگزیستانس، بر خلاف متفکران دینی که زندگی و مرگ را هدفمند و معنادار می دانند، بر بی معنایی حیات اشاره دارند، اما در عین حال به دنبال یافتن راهی برای رهایی از این معناباختگی هستند. در نمایشنامه مردگان بی-کفن و دفن، سارتر گروهی انقلابی را به تصویر می کشد که با مردن برای یک آرمان این جهانی، تلاش می کنند تا به زندگی خود معنا ببخشند. کامو در نمایشنامه دادگسترها، گروهی انقلابی را معرفی می کند که تنها راه معنا بخشیدن به زندگی را مرگ در راه یک هدف دنیایی می دانند. پرسش اصلی مقاله این است که آیا اهداف دنیوی و زمینی مطرح شده توسط اندیشمندان غیر دینی اگزیستانس، می تواند به زعم آنها به زندگی و مرگ پوچ آدمی معنا ببخشد؟ در این پژوهش، به روش توصیفی- تحلیلی و با گردآوری اسناد کتابخانه ای، معنا بخشی زندگی بواسطه اهداف دنیوی، از دیدگاه سارتر و کامو، به عنوان نمایندگانی از متفکران غیردینی مورد توجه قرار می گیرد و در نهایت، مقاله به این نتیجه می رسد که اهداف مادی نمی تواند پوچی زندگی و مرگ را توجیه کند و باورهای الهی و اهداف معنوی، آدمی را قادر می سازد تا بر حیات خویش معنا ببخشد و خود را از پوچ بودن هستی، برهاند.
کلید واژگان: معنابخشی، زندگی، مرگ، سارتر، کامو -
زمینه و هدف
کما یک نوع اختلال در کارکرد مغز است که شخص دچار کاهش شدید سطح هوشیاری می گردد و مهم ترین مشخصه کما ناتوانی در هوشیار شدن فرد است؛ لذا فرد بیمار نمی تواند توسط محرک ها هوشیاری خود را به دست آورد؛ لذا لازم است مواد قانونی و دیدگاه های حقوقی و فقهی در خصوص نوع و میزان دیه مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش هاروش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای است.
ملاحظات اخلاقی:
کلیه اصول اخلاقی حاکم در پژوهش، در تقریر این مقاله رعایت شده است.
یافته هایکی از چالش هایی که برای افرادی که در زندگی نباتی به سر می برند به وجود می آید، تعیین دیه، نوع و تعداد منافع زائل شده و پرداخت هزینه های ناشی از زندگی نباتی است. در زندگی نباتی فرد قادر به انجام اعمال ارادی نمی باشد؛ ولی دارای علائم حیاتی است. اغماء بیماری نیست، بلکه نشان از یک عارضه و صدمه به قوای دماغی دارد که منجر به ناهشیاری می شود. ناهشیاری این افراد ممکن است کوتاه مدت و یا طولانی مدت باشد. بر همین اساس از منظر فقهی و حقوقی هوشیار محسوب می گردند. افرادی که دچار این وضعیت می شوند ممکن است سال های متمادی زنده بمانند و هرچند به نظر هوشیار هستند اما با محیط اطراف خود نمی توانند ارتباطی برقرار کنند.
نتیجه گیریزندگی نباتی مرگ قطعی تلقی نمی شود و می توان برای هر یک از صدمات و منافع زائل شده بنابر نظر مشهور فقهای امامیه، مواد قانون مجازات اسلامی و قاعده عدم تداخل دیات، دیه و ارش جداگانه تعیین نمود.
کلید واژگان: کما، مرگ، حقوق کیفریBackground and AimComa is a type of brain dysfunction in which a person experiences a severe decrease in their level of consciousness, and the most important characteristic of coma is the inability to regain consciousness; therefore, the sick person cannot regain consciousness through stimuli; therefore, it is necessary to examine the legal provisions and legal and jurisprudential perspectives regarding the type and amount of blood money.
Materials and MethodsThe research method in this research is descriptive-analytical.
Ethical Considerations:
All ethical principles have been observed in the writing stages of this research.
FindingsOne of the challenges for people in a vegetative state is determining the amount of compensation, the type and amount of benefits lost, and the payment of expenses incurred in the vegetative state. In a vegetative state, a person is unable to perform voluntary actions; but they have vital signs. Coma is not a disease, but rather a symptom of a complication and damage to the brain that leads to unconsciousness. The unconsciousness of these people may be short-term or long-term. Accordingly, from a jurisprudential and legal perspective, they are considered conscious. People who suffer from this condition may survive for many years and, although they appear to be conscious, cannot communicate with their surroundings.
ConclusionVegetative life is not considered definitive death, and for each of the lost damages and benefits, according to the famous opinion of Imamiyyah jurists, the articles of the Islamic Penal Code, and the rule of non-interference of blood money, blood money, and blood money, separate determinations can be made.
Keywords: Coma, Death, Criminal Law -
در رمان «سمفونی مردگان»، عباس معروفی نویسنده، خانواده ای را به تصویر کشیده است که به شکل های مختلف با مرگ احاطه شده اند : آتش سوزی، برادرکشی، خودکشی و غرق شدگی. آنچه در این اثر توجه ما را به خود جلب می کند، حضور همیشگی تصاویر آتش و آب در صحنه هایی است که مرگ در آنها رخ می دهد. بنابراین، وجود شخصیت ها به صورت عمیقی با این دو عنصر که در مرکز اندیشه باشلار قرار دارند، پیوند خورده است. این عناصر چه تصاویر شاعرانه یا نمادینی را برای نویسنده ایجاد می کنند؟ چگونه و تا چه اندازه در سرنوشت شوم شخصیت ها دخیل هستند؟ کدام یک از این دو عنصر بر دیگری غالب می شود و چرا؟ برای رسیدن به پاسخ های مناسب، ما رابطه ای که این تصاویر با مرگ شخصیت ها برقرار می کنند را بررسی خواهیم کرد. البته، این مطالعه با تحلیل روانکاوانه اعضای خانواده اورخانی دنبال خواهد شد، زیرا نقد باشلار فراتر از تصاویر طبیعی رفته و به جزئیات روان انسان طبق روانکاوی فرویدی می پردازد.
کلید واژگان: مرگ، آب، آتش، روانکاوی، تصویر، باشلار، فرویدRecherches en Langue et Littérature Françaises, Volume:18 Issue: 34, Fall and Winter 2025, PP 75 -96Dans La Symphonie des morts, ce qui est mis en scène par le romancier, Abbas Maroufi, c’est une famille entourée par différentes formes de mort causées par l’incendie, le fratricide, le suicide et la noyade involontaire. Ce qui attire notre attention dans cet ouvrage, c’est la présence perpétuelle des images du feu et de l’eau dans les scènes où la mort intervient. Donc, l’existence des personnages est intimement liée à ces deux éléments qui se trouvent au centre de la pensée bachelardienne. Quelles images poétiques ou symboliques ces éléments créént-ils chez l’écrivain ? Comment et dans quelle mesure participent-ils au destin funeste des personnages ? Lequel de ces deux élémements l’emporte sur l’autre et pourquoi ? Pour parvenir à des réponses convenables, nous allons étudier la relation qu’établissent ces images avec la mort des protagonistes. Certes, cette étude sera suivie d’une analyse psychanalytique des membres de la famille Ourkhani, car la critique bachelardienne va au-delà des images naturelles pour atteindre aux détails de la psyché humaine selon la psychanalyse freudienne
Keywords: Bachelard, Eau, Feu, Freud, Mort, Psychanalyse, Image -
بررسی تطبیقی «مرگ» در اشعار مولانا و هنری وان بر اساس نظریه ی حرکت جوهری ملاصدرامسئله ی مرگ از موضوعات اصلی موردتوجه بیشتر شاعران و فیلسوفان جهان بوده و هست. شاعران عارف مسلکی مانند مولانا در شعر فارسی و هنری وان در شعر انگلیسی در اشعار خویش بسیار به این مسئله پرداخته اند. آن ها نه تنها مرگ را پایان زندگی نمی دانند؛ بلکه آن را دریچه ی آغاز زندگی جاودانه معرفی می کنند. ازسوی دیگر، ملاصدرا فیلسوف بزرگ اسلام و ایران، نیز مرگ را رهایی از بند جسم می داند؛ چون بشر بنابر حرکت جوهری به پیوند با ذات لایزال الهی گرایش دارد. بنا بر اعتقاد عارفان و سالکان بهتر است که فرد قبل از مرگ جسمی با قطع تعلقات جسمانی، مرگ عرفانی را تجربه کند تا هم راحت تر با آن کنار بیاید و هم زودتر به ذات لایزال الهی که غایت اوست، بپیوندد . پژوهش حاضر به بررسی توصیفی- تحلیلی اشعار مولانا و هنری وان بر اساس آرای ملاصدرا در ارتباط با مسئله ی مرگ می پردازد و نتایج بررسی ها نشان می دهد که اگرچه این سه نفر در دوره های تاریخی، زبانی و جغرافیایی دور از هم می زیسته اند؛ اما عقاید شخصی و مذهبی مشترکی دارند.کلید واژگان: تصوف، مرگ، ملاصدرا، مولانا، هنری وانBoostan Adab, Volume:16 Issue: 4, 2025, PP 27 -40The issue of death has been one of the main issues of concern to most of the world’s poets and philosophers. Well-known poets such as Rumi in Persian literature and Henry Vaughan in English literature have addressed this issue a lot in their poems. They do not consider death as the end of life, but introduce it as the gate of the eternal life. Mullah Sadra, the great Islamic and Iranian philosopher, also considers death to be a release from the bondage of the body because human beings have the tendency to connect with the eternal essence of God. Following the principle of substantial motion. According to mystics and theosophists, it is better for a person to experience death before physical death by ignoring physical ties, so that he can cope with it more easily and join the eternal essence of God, which the ultimate goal. The present research is a descriptive-analytical investigation of Rumi and Henry Vaughan’s poems based on Mulla Sadra’s opinions regarding the concept of death. The results of the research show that although these three people lived in historical, linguistic and geographical periods far from each other, they have many similar personal and religious beliefs regarding death.Keywords: Death, Mulla Sadra, Rumi, Henry Vaughan, Sufism
-
زمینه/ هدف
«مرگ» اندیشه ای است که همواره ذهن آدمی را به خود مشغول داشته و برای چاره جویی در برابر این پدیده ناگزیر انبوهی از آداب و باورها شکل گرفته و تبدیل به یکی از مهم ترین آیین های تشرف در تاریخ زندگی بشریت گردیده است. اصطلاح رازآموزی یا تشرف بر مجموعه ای از مناسک و آموزش هایی گفته می شود که تکرار کهن الگوهای ذهنی هر جامعه ای است و در نهایت موجب ایجاد تغییر و تحولی بنیادی در وضعیت جسمانی، فرهنگی، دینی و اجتماعی فرد مشرف یا رازآموخته می شود. گرچه مناسک مربوط به تشرف در گذر زمان دست خوش دگرگونی شده، ولی کماکان تا به امروز به حیات خود ادامه داده است و در تمامی لحظات برجسته و حساس زندگی آدمی از زمان تولد، بلوغ، ازدواج تا مرگ اجرا می گردد.
روش/رویکرد:
این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی بر پایه داده های گرد آمده از کند و کاو در لابه لای متون و اسناد برجای مانده و مصور در بین زرتشتیان معاصر و شرکت در آیین های ویژه پرسه و سوگواری آنان، به روش استقرایی، بر پایه مشاهده جرییات و ارتباط آن ها با یکدیگر جهت رسیدن به قوانین کلی انجام شده است.
یافته ها/ نتایجاین مقاله برای نخستین بار با نگاهی تحلیلی به بررسی آیین های تشرفی مرگ در باور زرتشتی پرداخته است و مشخص نموده است که مراحل سه گانه «گسست، گذار و پیوست» که در تمامی آیین های تشرفی قابل تشخیص است، در مناسک زرتشتی مربوط به مرگ تفاوت اندکی به خود گرفته که البته می تواند ناشی از اندیشه دوگانه باور ایرانی باشد: بنابر پژوهش حاضر می توان هر یک از مراحل گسست، گذار و پیوست را در آداب زرتشتیان به دو بخش «گسست نخستین وگسست نهایی، گذار دووجهی، پیوست نخستین و پیوست نهایی» دسته بندی نمود.
کلید واژگان: تشرف، رازآموزی، مرگ، ایران، زرتشتیانPropose:
"Death" is an idea that has always occupied the human mind and to find a solution to this inevitable phenomenon, a multitude of rituals and beliefs have been formed around it and it has become one of the most important initiation rituals in the history of human life. The term “initiation” refers to a set of rituals and teachings that are repetitions of the mental archetypes of any society and ultimately bring about a fundamental change in the physical, cultural, religious, and social status of an apprentice. Although the rituals related to “initiation” have changed over time, but they have continued to this day and are performed in all the prominent and sensitive moments of human life from birth, puberty, and marriage to death.
Method and Research:
This research has been done by library method and document analysis, by an inductive method based on the observation of events and their relationship with each other to reach general rules.
Findings and ConclusionThis article, for the first time, takes a closer look at the rituals of death in Iranian belief and has shown that the three stages of "separation, transition and connection" that can be recognized in all rituals, are slightly different in the rituals of death in Iranian belief, which, of course, can be the result of Iranian dualistic thought: According to the present study, each of the stages of separation, transition and connection in Iranian rituals can be classified into two parts: "first separation and final separation, two-period transition, first connection and final connection."
Keywords: Initiation, Mysterious Rituals, Death, Iranian Thought, Zoroastrians -
مرگ بعنوان یکی از مهمترین مسائل، و شاید مهمترین مسئله انسانها، همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. صدرالمتالهین در اغلب آثار خود به این امر پرداخته است. او مرگ را به دو نوع ارادی و غیرارادی تقسیم میکند. تجربه مرگ ارادی برای بعضی اولیای الهی امکانپذیر است آنها با تزکیه نفس، به جایی میرسند که قابلیت خرق بدن و سیر در عوالم بالاتر را پیدا میکنند. نوع دوم نیز همان مرگ طبیعی است. ملاصدرا مرگ را امری وجودی میداند و نظر به اینکه خیر بودن، ذاتی هر امر وجودی است، هر نوع مردن را چه با اجل طبیعی و چه با اجل اخترامی نیز امری طبیعی و خیر میشمارد. با توجه به اینکه مرگ اخترامی یا ناگهانی، بر اثر بیماری یا حوادث رخ میدهد، و در ظاهر شر بنظر میرسد، بر اساس چه مبنایی میتوان خیر بودن مرگ بمعنای کلی را تبیین کرد؟ نقش تکامل برزخی در این امر چیست؟ مقاله پیش رو، بر اساس اندیشه های ملاصدرا به این پرسشها پاسخ میدهد.
کلید واژگان: مرگ، مرگ ارادی، مرگ طبیعی، مرگ اخترامی، نظام احسن، خیر، حکمت الهیDeath as one of the most important problems of human beings has always attracted the attention of thinkers. Mullā Ṣadrā has dealt with this problem in most of his works. He divides death into two voluntary and involuntary types. The experience of voluntary death is possible for some divine saints who attain a station whereby, through the purification of the soul, they develop the ability to part from their bodies and travel to the higher worlds. The second type is the same natural death. Mull Sadra views death as an ontological affair, and since being good is essential to each and every ontological affair, he maintains that any kind of death, whether natural or untimely, is a natural and good event. Given the fact that untimely or sudden death occurs because of disease or accidents and apparently seems bad, how could one explain the goodness of death in its general sense? Another question is: What is the role of purgatorial development in this process? This paper is intended to respond to these questions based on Mullā Ṣadrā’s philosophical thoughts.
Keywords: Death, Voluntary Death, Natural Death, Untimely Death, Noblest Order, Good, Divine Wisdom -
نشریه پژوهش های فلسفی، پیاپی 49 (زمستان 1403)، صص 367 -388مسئله مرگ همواره در طول تاریخ یکی از بزرگ ترین و اساسی ترین سوالات انسان بوده و هست. چیستی مرگ و چگونگی فرار از آن یا حتی دست یافتن به اکسیر جاودانگی همواره یکی از موضوعات مهم تاریخ ادبیات بوده است. موضوع مرگ در تاریخ فلسفه نیز جایگاه ویژه ای داشته و دارد. بدین ترتیب این مسئله فلسفی به اشکال مختلف درآثار ادبی و هنری نمود پیدا کرده است. ساموئل بکت نیز به عنوان یکی از بنیانگذاران جریان فکری ابزورد در ادبیات نمایشی، در آثار خود به این موضوع مهم فلسفی پرداخته است. این مقاله سعی در خوانش هایدگری مسئله مرگ در نمایشنامه آخر بازی بکت دارد. در این پژوهش مفهوم ترس آگاهی و رابطه آن با مسئله مرگ در نمایش آخر بازی که به ملال و پوچی ممتدی انجامیده، با استناد به نظریات هایدگر بازخوانی شده است. از آنجایی که در این مقاله تکیه بر نمایش آخر بازی با تم مرگ است، باید گفت فلسفه هایدگر می تواند بینش های فلسفی بکت را در خصوص مرگ در این نمایش برای ما روشن کند. بررسی این موضوع علاوه بر این که می تواند مخاطبان تئاتر بکت را در درک بهتر فلسفه پنهان در پس آثار نمایشی وی کمک کند، همچنین می تواند مثال عملی بارزی برای درک مفهوم پدیدارشناسانه مرگ از نظر هایدگر باشد. این مقاله با استناد به منابع و مراجع کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده است.کلید واژگان: مرگ، ترس آگاهی، آخر بازی، بکت، هایدگر، دازاین، پوچی و ملالThe matter of death has been and is always one of the greatest and major questions of the man. “What is death and how we can escape from or even having philosopher's stone” have been always one of the important subjects in the literature. The matter of death had and has also certain position in philosophy. Hence, this philosophical issue has been emerged in different forms in literary and artistic works. Samuel Beckett as one of the founders of absurdism in theater literature has coped to this important philosophical matter in his works. This article tries to review Heidegger’s perusal of the death matter in the play of “Endgame” by Beckett. In this research, the content of anguish and its relation with the matter of death in the play of Endgame which is resulted to prolonged ennui and absurdity has been reviewed on the strength of Heidegger’s opinions. Whereas, in this article the point is Endgame play with the theme of death, we should say the Heidegger’s philosophy could make us clear the philosophical sights of Beckett about death in this play. This matter could not just help the audiences of Beckett theater to better understand his hidden philosophy in his theater works, but could be a clear practical example to understand the phenomenological meaning of death from the Heidegger’s opinion. This article has been written by citing to librarian resources and references.Keywords: Death, Anguish, Endgame, Beckett, Heidegger, Dasein, Ennui, Absurdity
-
مقدمههدف از پژوهش حاضر اثربخشی گروه درمانی معنامحور بر نگرش به مرگ و تحمل پریشانی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.روشدر یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه، تعداد 36 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان دارای اضطراب مرگ از بیمارستان سیدالشهداء (ع) و مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلاء اصفهان سال 1399-1400 که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (18 نفر) و گواه (18 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت گروه درمانی معنامحور 8 جلسه ای 90 دقیقه ای به صورت هفتگی قرار گرفت. داده ها، با استفاده از پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970)، نگرش به مرگ وونگ و همکاران (1994) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری گردآوری شد و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با کمک نرم افزار SPSS-23، داده ها تحلیل شدند.یافته هانتایج حاکی از آن بود که گروه درمانی معنامحور، نگرش به مرگ و تحمل پریشانی گروه آزمایش را در سطح معناداری بهبود بخشید (01/0>P).نتیجه گیریبه نظر می رسد گروه درمانی معنامحور بر نگرش به مرگ و تحمل پریشانی زنان با سرطان پستان تاثیر مثبتی داشته است که پیشنهاد می شود از معنادرمانی برای یاری به زنان با سرطان پستان دارای اضطراب مرگ استفاده شود.کلید واژگان: گروه درمانی معنامحور، مرگ، تحمل پریشانی، سرطان پستانObjectiveBreast cancer is one of the most common cancers among women and the leading cause of cancer-related mortality. From its diagnosis to treatment and potential recurrence, it significantly impacts the quality of life and life satisfaction of patients. In fact, breast cancer influences patients' lifestyles and presents numerous challenges. Unfortunately, individuals diagnosed with cancer are inevitably confronted with their own mortality. Consequently, death anxiety is evident among these patients, often resulting in an abnormal fear of death accompanied by feelings of panic and dread. Following a cancer diagnosis, women frequently experience intense psychological reactions, one of which is the sensation of being close to death. Today, death anxiety is recognized as a critical psychological factor in cancer patients. Moreover, breast cancer reduces distress tolerance in affected individuals. The psychological distress caused by cancer is a specific emotional discomfort experienced temporarily or permanently by individuals in response to particular stressors and harmful demands. Given the significance of this condition, the present study aimed to investigate the effectiveness of meaning-centered group therapy on death attitudes and distress tolerance in women with breast cancer.MethodIn this quasi-experimental study with a pretest-posttest and follow-up design with control group, 36 women with breast cancer and death anxiety were selected through convenience sampling from Sayed al-Shohada Hospital and the Ala Cancer Prevention and Control Center in Isfahan during 2020–2021. They were randomly assigned to an experimental group (18 participants) and a control group (18 participants). The experimental group underwent eight weekly 90-minute sessions of meaning-centered group therapy. Data were collected using the Templer Death Anxiety Scale (1970), Wong et al.'s Death Attitudes Profile (1994), and the Simons and Gaher Distress Tolerance Scale (2005) at three stages: pretest, posttest, and follow-up. Data were analyzed using repeated measures ANOVA with SPSS-23 software.ResultsThe results indicated that meaning-centered group therapy significantly improved death attitudes and distress tolerance in the experimental group (P < 0.01).ConclusionIt appears that meaning-centered group therapy positively impacts death attitudes and distress tolerance in women with breast cancer. In Meaning-Centered Therapy, by revisiting the definition of suffering and hardship, individuals are encouraged to seek life-affirming meaning when facing life’s difficulties and challenges, enabling them to cope with these hardships in a constructive manner. If a person successfully finds meaning in the bitter and discouraging events of life, they will be able to endure its adversities. Meaning-Centered Therapy emphasizes the freedom of the human spirit, asserting that individuals are not governed by deterministic laws. Humans have the right to choose their attitude toward any given situation. Decision-making is left to the individual, and no external factor has the power to dictate how one thinks or behaves in the face of unchangeable circumstances. Individuals are always responsible for their actions and words. Consequently, the perspective one adopts toward issues and difficulties is of paramount importance in this therapeutic approach. Meaning-Centered Therapy aims to foster a meaning-oriented outlook in individuals when confronted with hardships. Therefore, it is evident that Meaning-Centered Therapy can influence an individual’s attitude toward difficulties and challenges, enhancing their capacity to tolerate distress. Therefore, it is recommended to use meaning-centered therapy to support women with breast cancer experiencing death anxiety.Keywords: Meaning-Centered Group Therapy, Death, Distress Tolerance, Breast Cancer
-
The American ecopoet, Mary Oliver (1935 – 2019) has never been read in the light of the concepts the French philosopher, George Bataille (1897 – 1962) introduced into the world of philosophy and literature even though the enterprise could be abundantly rewarding. Bataille poses the question of general economy as opposed to particular economy. The latter is narrow, rational, self-centered and pivoting around gathering and storage, while the former takes the whole sphere of life into account and concentrates on excess of energy, expenditure, universal wisdom which is far broader and more inclusive, sacrifice and permanence of the sum total of energy available in the living sphere as well as that of the living matter. Oliver, the poet, uses none of the philosopher’s terms, but the scenes she describes in her own poetic style and the language and discourse she uses concerning death reveal the same position and point of view as those of Bataille. That is the gap the present qualitative, library-based study tries to cover at least partially and in particular with regard to the question of death which with the help of an Oliverian stance and in the light of such Bataillean concepts as general economy, excess and expenditure, can turn into a moment of rebirth, vital to the health and a proper functioning of the whole universal system. This two-fold approach will hopefully contribute to both Oliver studies and to the body of research, done on Bataille.
Keywords: Bataille, Death, Expenditure, General Economy, Oliver -
ایران دارای پیشینه ای پر بار از لحاظ فرهنگی و تاریخی است و بسیاری از خلق و خوی های فرهنگی و نوع رفتار انسان امروزی از گذشته های دور به جا مانده است. «مرگ» به عنوان موضوعی مهم در تمامی ادوار ذهن و افکار انسان را به خود مشغول کرده است. در آثار به جا مانده اساطیری و فرهنگ کهن ایرانی بسیار به مرگ توجه شده است. از آنجایی که فرهنگ و افکار یک ملت به آسانی فراموش نمی شود و پایدار می ماند، پس باید شباهت هایی نیز بین این دو بخش از آثار ایرانی، یعنی اساطیری و عرفانی وجود داشته باشد و اساطیر و ادیان اساطیری به شعر و عرفان عمق بیشتری داده و به غنای آن کمک کرده است. در این مقاله به چگونگی و انواع مرگ یعنی: مرگ اضطراری و مرگ اختیاری در بخش اساطیری و باستانی و هم چنین عرفانی پرداخته شده است. با توجه به این که قرآن و احادیث از عرفان جدا نبوده است، نگاهی اجمالی نیز به آن منابع شده است.
کلید واژگان: مرگ، اضطراری، اختیاری، اساطیر، عرفانIran has a rich cultural and historical background, and many of today's cultural moods and human behavior are from the distant past. "Death" as an important subject has occupied the human mind and thoughts in all eras. Death has received a lot of attention in the remnants of ancient Iranian myths and culture. Since the culture and believes of a nation could not be easily forgotten and remained permanent, so there should be similarities between these two parts of Iranian literary works, mythology and mysticism. My thology and religious myths have given mystical poetry more depth and has contributed to its richness. This article deals with the types and types of death, namely: emergency death and optional death in the myths and ancient section, as well as mysticism. Given that the Qur'an and hadiths have not been separated from mysticism, a brief look is taken at it.
Keywords: Death, Emergency, Voluntary, Myths, Mysticism -
نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام، سال پنجاه و ششم شماره 1 (پیاپی 112، بهار و تابستان 1403)، صص 125 -146اصل تشکیک از مهم ترین اصول فلسفی در حکمت متعالیه صدرایی است که با آن سوال از چیستی رابطه بین سه پدیده بیداری، خواب و مرگ پاسخ داده می شود. این نوشتار، رابطه مورد بحث را طولی و تشکیکی می داند. براین اساس، اختلاف این حالت ها به اشتراک آن ها باز می گردد که عبارت است از: شدت و ضعف در معطوف شدن نیرو های انسان به ظاهر یا باطن نفس و عوالم متناسب با آن ها. بیداری، حاصل توجه حداکثری قوای نفس به عالم مادی و حواس ظاهری است. با ضعیف شدن این توجه و التفات بیشتر نفس به عالم مثال، خواب اتفاق می افتد. درنهایت، با قطع ارتباط کامل نفس از جهان مادی، مرگ اصطلاحی فرا می رسد. البته در معنایی دیگر، به واسطه حرکت جوهری نفس، آنچه اصطلاحا مرگ خوانده می شود، همراه همیشگی انسان و محیط بر سایر حالات اوست. در نگاهی عمیق تر و بر مبنای وحدت شخصیه نفس، بیداری و خواب و مرگ از ظهورات نفس است و ضمن حفظ رابطه تشکیکی، با نفس و با یکدیگر عینیت دارند.کلید واژگان: نفس، خواب، بیداری، مرگ، تشکیک، وحدتGradation of existence is one of the most important philosophical principles in the transcendent philosophy of Mullā Ṣadrā, based on which we can answer this question, "what is the relationship between the three phenomena of awaking, sleep and death". This article shows that this relationship is longitudinal and gradational. Therefore, the difference between these states comes back to their commonality, which is: intensity and weakness in the concentration of the human faculties on the outer or inner aspects of the soul and the worlds corresponding to them. Awakening is the result of maximum attention of the soul's forces to the material world and external senses. When this attention weakens and the soul pays attention to the imaginal world, sleep occurs. Finally, with the complete disconnection of the soul from the material world, death –in its common use- occurs. In another sense, however, due to the substantial movement of the soul, death is a constant state that dominates other states. In a deeper view and based on the personal unity of the soul, awakening, sleep, and death are manifestations of the soul, and while maintaining a gradational relationship, they are unified with the soul and with each other.Keywords: Soul, Awakening, Sleep, Death, Gradation, Unity
-
نشریه ره توشه، پیاپی 18 (تابستان 1403)، صص 65 -77
بینش ها و باورهای هر انسانی، به کنش ها و رفتارهای او جهت می دهند. کسی که مرگ را نابودی می پندارد و بر این باور است که با رسیدن مرگ، فرصت زیستن او به تمامی پایان می یابد و حیاتی دیگر را در پیش ندارد، میل به دوری گزیدن از زشتی ها در او کم رنگ می شود و عمدتا سختی عمل کردن به وظایف اخلاقی را به دوش نخواهد کشید؛ به همین دلیل اصلاح زندگی فردی و اجتماعی، ارتباطی عمیق با اصلاح باورهای اعتقادی و تصحیح نظام جهان بینی هر انسان دارد.
باورهای اعتقادی در مکتب امام حسین(ع) نیز نقشی تعیین کننده در صحنه های عمیق و دقیق واقعه کربلا داشته اند. روح توحید، نبوت، امامت و معاد در جای جای حماسه حسینی به روشنی دیده می شود؛ اما باور به معاد و زندگی پس از مرگ جایگاهی ویژه دارد. امام(ع) مکرر از معاد سخن می گوید و ارتباط حماسه خود با باور به معاد را تبیین می کند؛ حتی شب عاشورا هنگامی که بی تابی خواهرش را دید، با یاد معاد او را آرام کرد:و اعلمی ان اهل الارض یموتون و ان اهل السماء لا یبقون و ان کل شییء هالک الا وجه الله الذی خلق الارض بقدرته و یبعث الخلق فیعودون؛[1]
بدان که زمینیان خواهند مرد و آسمانیان نیز باقی نخواهند ماند و همه چیز غیر خداوند که زمین را با قدرت خویش آفریده است و مخلوقات را مبعوث می کند و به زندگی بعد از مگر باز می گرداند، هلاک خواهد شد.
امام حسین(ع) در اوج اعتقاد به معاد، این حماسه را آفرید و یاران حماسه آفرین او در کربلا نیز با این اعتقاد به جان فشانی پرداختند و خون خویش را نثار آن حضرت کردند. این امر به روشنی در رجزهای امام و یاران ایشان دیده می شود.
سعید بن حنظله در برابر شمشیرها و نیزه ها صبر پیشه می کند تا به بهشت و نعمت های جاودانه و آرامشی حقیقی دست یابد که در آن است:
صبرا علی الاسیاف والاسنه
صبرا علیها لدخول الجنه
وحور عین ناعمات هنه
یا نفس للراحه فاجهدنه
یا نفس للراحه فاطرحنه
وفی طلاب الخیر فارغبنه[2]
جانفشانی ها و ایثارگری های رخ داده در حماسه حسینی، در تاریخ بی نظیر و کم نظیر است. باید دید چه نگاهی به مرگ و زندگی پس از آن، در ورای این صحنه آفرینی ها وجود داشته است؟ همچنین باید نگاه آنان به مرگ و زندگی پس از آن، ژرف اندیشانه تر مطالعه شود. این نوشتار با همین هدف می کوشد مهم ترین اوصاف و ویژگی های برجای مانده در میراث روایی از امام حسین(ع) درباره مرگ و حیات بعد از را تبیین و تشریح کند.
[1]. لوط بن یحیی ابومخنف، وقعه الطف، ص 201.
[2]. محمد بن ابی طالب حائری، تسلیه المجالس و زینه المجالس الموسم ب«مقتل الحسین(ع)»، ج 2، ص 288.کلید واژگان: مرگ، زندگی، امام حسین علیه السلام -
هایدگر در هستی و زمان مرگ را پایان بخش احتمالات زندگی دازاین می داند و آن را معیاری در تعریف کلیت دازاین، تعلیق، و استمرار وجودی او از لحظه تولد در نظر می گیرد؛ مسئله ای که به ظاهر پیوندی با سنت مسیحیت ندارد. با این حال، تبیین مرگ به ویژه در بخش 48 این اثر به برداشت انسان گرایانه ای از مرگ در اواخر قرون وسطی اشاره دارد که نخست توسط یوهانس فان تپلا، شاعر اهل جمهوری چک، در سروده «شخمزن بوهم» در سده پانزدهم میلادی مطرح شد و هایدگر در هستی و زمان به گفتاری از آن سروده درباره هم زمانی تولد و مرگ دازاین در توضیح مرگ دازاین اشاره کرده است. تفسیر انسان گرایانه ای که تپلا در سروده یادشده از ارتباط میان انسان و مرگ عرضه می دارد نه تنها تفسیری نو در تعدیل مسائل فلسفی و مسیحی پیش از او بود، بلکه در رشد اندیشه انسان گرایی در آغاز دوره رنسانس اروپا نقش بسزایی داشت. کاوشی در بهره گیری هایدگر از سروده تپلا در پردازش مفهوم مرگ دازاین نه تنها درک این پدیده را با هدف دریافت بهتر دازاین ممکن می سازد، بلکه چارچوب فلسفی غیرمذهبی هایدگر در تبیین ابعاد دازاین را از گذرگاه انسان گرایی مسیحی اوایل رنسانس عبور میدهد.
کلید واژگان: دازاین، شخم زن بوهم، مرگ، هایدگر، یوهانس تپلاHeidegger in Being and Time represents death as the culmination of Dasein in his life possibilities and considers it as a criterion in defining the totality of Dasein, its suspension of being and its stretching from birth to death, a problem that apparently has no connection with the Christian tradition. However, the explanation of death, especially in Section 48 of his magnum opus, refers to a humanistic conception of death in the late Middle Ages which was first introduced by the Czech poet Johannes von Tepl in the 15th-century poem The Plowman from Bohemia (Der Ackermann aus Böhmen). Heidegger’s particular use of a quotation from this poem in explaining Dasein’s death in Being and Time on the simultaneity of Dasein’s birth and death builds upon the humanist interpretation that Johannes presents in his poem. Johannes’ Christian humanism in rendering the relationship between humanity and death was not only gave a new interpretation of death in line with late Medieval philosophy but also played a significant role in the development of humanist thought at the beginning of the European Renaissance. Exploring Heidegger's use of Johannes’ poem in processing the concept of Dasein’s death not only makes it possible to better understand this phenomenon but also reads Heidegger's non-religious philosophical framework in defining Dasein in light of Christian humanism.
Keywords: Dasein, Death, Heidegger, The Ploughman From Bohemia, Johannes Von Tepl -
نشریه عرفان اسلامی، پیاپی 79 (بهار 1403)، صص 217 -231
مرگ پیچیده ترین و اساسی ترین مفهوم در نزد برگمان و محور بنیادین و دغدغه اصلی آثارش بود، اما بایدگفت برگمان نیز مانند برسون انسان و دردها و رنج های وی را در معرض دید قرارمی دهد، او به نوعی مسیح انسان هاست. در این پژوهش نگارنده درصدد است تا به بررسی مفهوم مرگ در سینمای وی بپردازد، نتیجه پژوهش حاکی از آن است که برگمان مرگ را به صورت سفری سازنده و عبرت آموز به نمایش درمی آورد که حتما مخاطب به هر نحوی و با هر برداشتی، علاقه مند به همزادپنداری با کاراکتر فیلم شده و با او همراه می شود. اما جاودانه ترین اثر برگمان که در آن دغدغه اصلی خود، یعنی مرگ و جستجوی خدا را به نمایش می گذارد مهر هفتم است. شوالیه ای خسته از جنگ های صلیبی برمی گردد و در جدالی نابرابر بازی شطرنجی را با مرگ آغازمی کند. در این اثر برگمان تقابلی از هنر و تمدن و طبیعت را درصحنه های گوناگون به نمایش می کشد. خلق لحظه های متفاوت از زندگی انسان هایی که هرکدام به نوعی متفاوت می اندیشند و اینکه چگونه هرکدام با مرگ روبه رو می شوند از شاهکارهای برگمان است. اوج نمایش فیلم سکانسی است که در آن شوالیه در داخل کلیسا برای کشیش اعتراف می کند و دوربین با یک نمای بسته و کات دار تصویری را نشان-می دهد که در آن مرگ با شنل سیاهش به جای کشیش نشسته است.
کلید واژگان: سینمای دینی، برگمان، اگزیستانسیالیسم، مرگDeath is the most complex and fundamental concept in Bergman's eyes, which was the main axis and the main concern of his works, but it must be said that Bergman, like Bresson, exposes human beings and their pains and sufferings, he is a kind of Christ of mankind. In this research, the author is trying to investigate the concept of death in cinema, the result of the research indicates that Bergman presents death as a constructive and instructive journey, which the audience must be interested in identifying with in any way and with any perception. The character is filmed and accompanies him. But the most immortal work of Bergman, in which he shows his main concern, i.e. death and the search for God, is the seventh seal. A tired knight returns from the crusades and starts a chess game with death in an unequal fight. In this work, Bergman shows a contrast between art, civilization and nature in various scenes. Creating different moments from the lives of people who each think differently and how each one faces death is one of Bergman's masterpieces. The climax of the film is the scene where the knight confesses to the priest inside the church and the camera shows a close-up shot of Death in his black cloak sitting instead of the priest.
Keywords: Religious Cinema, Bergman, Existentialism, Death -
پژوهشنامه مکتب های ادبی، پیاپی 25 (بهار 1403)، صص 100 -124«مرگ» در فلسفه ی غرب مفهومی بنیادین است. در پیش درآمد این مقاله بعد از به دست دادن تعاریفی دایره المعارفی که گونه گون است، به طور اجمالی آرای متفکرانی نظیر فریدریش نیچه، سورن کی یر کگور، مارتین هایدگر، نوربرت الیاس و دیگران مطرح می شود و به واسطه ی اندیشه هایی پیشامدرنیستی و مدرنیستی به دریچه ای پسامدرنیستی ورود می کنیم؛ جایی که بعد از مطرح کردن افکار نظریه پردازان پسامدرن، مبحث اصلی مقاله آغاز می شود.برای محدود کردن گستره ی بحث پسامدرن در این جستار، آثار ادبی (رمان) پسامدرنیستی مورد توجه قرار گرفته اند. مع الوصف، با توجه و اشاره به بوطیقای رمان پسامدرنیستی از طریق آرای متفکران این جریان، دو اثر مهم این نحله که مفهوم مرگ در آن آثار، پراهمیت و محوری است، یعنی «در قند هندوانه» اثر ریچارد براتیگان و «سلاخ خانه ی شماره ی پنج» اثر کورت ونه گات که با فاصله ی یک سال در آمریکا منتشر شدند، مورد واکاوی قرار گرفتند؛ آثاری که مرگ در آن ها به شکلی دیگر گون نسبت به آثار ادبی قبل از خود، موضوع متن ادبی شدند. همچنین در بخش داستان ایرانی نیز به داستان کوتاهی از یعقوب یادعلی با عنوان «همهمه» پرداخته شده است.رمان اول، «در قند هندوانه» (1968) شاهکار ریچارد براتیگان است؛ رمانی غریب و به غایت نامانوس که سراسر در دنیای مرگ می گذرد و موضوع «سلاخ خانه ی شماره ی پنج» (1969) بمباران شهر درسدن آلمان در پایان جنگ جهانی دوم و کشتار هزاران نفر است. اما داستان «همهمه» اثر یعقوب یادعلی، داستانی ست مینی مالیستی در باب مرگ یک عزیز که در آن عنصر سادگی به طرز موکدی برجسته شده است.کلید واژگان: مرگ، رمان پسامدرنیستی، در قندهندوانه، سلاخ خانه ی شماره ی پنج، یعقوب یادعلیDeath is a fundamental concept in Western philosophy. Undoubtedly, many distinguished philosophers have tried to examine this notion and share their insights. In this essay, we briefly present views of thinkers such as Friedrich Nietzsche, Søren Kierkegaard, Martin Heidegger and Norbert Elias and then attempt to enter the realm of postmodern thought through pre-modernist and modernist notions. In order to limit the scope of postmodern discussion in this essay, postmodernist literary novels have been taken into consideration. To this purpose, two important works of this genre, in which the concept of death is central, namely In Watermelon Sugar by Richard Brautigan and Slaughterhouse-Five by Kurt Vonnegut, were analyzed. Also, in the Iranian story section, a short story by Yaqoub Yadali entitled "Hamhameh"(Uproar) has been discussed. Findings suggest that to postmodernists, the meaning of death is significantly different from that of modernists. Their point of view also affects their reader’s mentality and provides them with a new outlook on death. Postmodern readers come to the understanding that death is a simple and unique experience.Keywords: Death, Postmodernist Fiction, In Watermelon Sugar, Slaughterhouse-Five, Yaqub Yadali
-
طرحواره های کاربردشناختی، طرحواره هایی هستند که وابسته به بافت موقعیتی و کاربردی فراخوانده می شوند. این پژوهش در پی رده بندی آن دسته از طرحواره های کاربردشناختی است که زیربنای مفهوم سازی های «مرگ» اند. دامنه پژوهش حاضر داستان های واجد درون مایه مرگ اندیشی در گروه سنی «ب» و «ج» است. هر یک از این داستان ها به مثابه موقعیتی عینی برای فراخوانی طرحواره مرگ است. پژوهش پیش رو با روش تحلیلی توصیفی در پی پاسخ گویی به چگونگی کارکرد بافت موقعیتی داستان در شکل دهی و فراخوانی طرحواره مرگ است. نتیجه پژوهش هفت کارگفت موقعیتی را به عنوان پایه مفهومی مرگ معرفی می کند: خودویران گری، قتل، مرگ هراسی، مرگ گریزی، مرگ تعلیقی، داغ دیدگی، درگذشت طبیعی. ازآنجا که مفاهیمی مانند «مردن» ماهیتا انتزاعی، فلسفی و برانگیزنده عواطف منفی هستند؛ شیوه انتقال این مفاهیم به کودک همواره مورد مناقشه بوده است. این پژوهش نشان می دهد داستان ها با به کارگیری طرحواره های کاربردشناختی مختلف، موقعیتی امن برای درونی سازی تجربه های آسیب زایی چون «مرگ» فراهم می سازند. مقاله حاضر برای نخستین بار مرگ پژوهی (تاناتولوژی) را در ادبیات کودک مورد مداقه قرار می دهد.
کلید واژگان: داستان کودک، زبان شناسی شناختی، مفهوم سازی، طرحواره، تاناتولوژی، مرگنشریه تفکر و کودک, Volume:15 Issue: 1, 2024, PP 113 -140Deploying pragmatic schemas is contingent on the given situational and utilitarian context. This research aims to categorize the pragmatic schemas under the conceptual framework of "death." The research's purview includes narratives that ponder the notion of death within age groups "B" and "C" (+7 & +10). Each narrative is a tangible scenario for eliciting the schema associated with death. Through a blend of descriptive and analytical methods, this study probes the influence of a narrative's contextual backdrop in molding and eliciting the death schema. The study delineates seven pragmemes defining the concept of death: self-annihilation, homicide, thanatophobia, evasion of death, suspended death, mourning, and natural death. Given the inherently abstract and philosophical nature of the concept of "dying," which typically triggers adverse emotional responses, the mode of its communication to a youthful audience has, historically, been a matter of debate. The findings indicate that stories can utilize various pragmatic schemas to generate a secure environment for the assimilation of life's distressing events, like "death." In a pioneering exploration, this document delves into the study of thanatology within children's literature.
Keywords: Children's Story, Cognitive Linguistic, Schema, Conceptualization, Thanatology, Death -
«تجربه نزدیک به مرگ» از موضوعات مورد علاقه اندیشمندان علوم تجربی، فیلسوفان و الهی دانان است. روان شناسان با ارائه مدلهای انتظار، تولد و مسخ شخصیت در پی تحلیل این تجربیات برآمده اند. فیزیولوژیست ها آن را توهمات ناشی از ترشح هورمون ها، آسیب ناحیه مغزی، تغییرات فشار خون و علل مشابه دانسته اند. هریک از نظریه ها ایراداتی دارند. مسئله تحقیق در این نوشتار مقایسه دیدگاه فلسفه و عرفان اسلامی در مورد این تجربیات و مقایسه آن با نظرات فیزیکالیست هاست. روش تحقیق این نوشتار مبتنی بر گردآوری اطلاعات فلسفی عرفانی از روش کتابخانه ای و داده پردازی از روش توصیفی تحلیلی ومقایسه انتقادی با دیدگاه فیزیکالیست هااست. یافته های این تحقیق گویای امکان تشبیه این تجربیات با شهود عرفانی و درنتیجه بهره برداری از معیارهای عرفانی و فلسفی برای ارزیابی آنهاست. امکان استناد به این تجربیات برای اثبات حیات پس از مرگ، ابتناء نصایح اخلاقی و عرفانی برآنها در عین پذیرش امکان خطا و احتراز از استنباط فقهی مبتنی بر آنها از دیگر یافته های این تحقیق هستند.
کلید واژگان: تجربه، مرگ، روان شناسی، فیزیولوژی، فلسفه اسلامی، عرفان اسلامی، عالم مثالAndishe-Novin-E-Dini, Volume:19 Issue: 75, 2024, PP 145 -164NDE is one of the topics of interest to thinkers of experimental sciences, philosophers and theologians. Psychologists have sought to analyze these experiences by presenting models of expectation, birth and personality transformation. Physiologists have considered it as hallucinations caused by the release of hormones, damage to the brain region, changes in blood pressure and similar causes. Each of the theories has flaws. The problem of research in this article is to compare the views of Islamic philosophy and mysticism on these experiences and compare them with the opinions of physicists. The research method of this article is based on the collection of mystical and philosophical information from the library method and data processing from the descriptive-analytical method and a critical comparison with the view of physicalists. The findings of this research indicate the possibility of comparing these experiences with mystical intuition and as a result of using mystical and philosophical criteria to evaluate them. The possibility of referring to these experiences to prove life after death, accepting moral and mystical advice on them while accepting the possibility of error and avoiding jurisprudential inferences based on them are other findings of this research.
Keywords: Experience, Death, Psychology, Physiology, Islamic Philosophy, Islamic Mysticism, Imaginary World -
زمینه و هدف
مرگ و زندگی همواره دو مفهوم برجسته و قابل توجه در دیدگاه اندیشمندان بوده و بسیاری از شاعران معاصر زبان و ادبیات فارسی از چشم اندازهای متفاوتی به مساله مرگ و زندگی نگریسته اند. در این میان دیدگاه سه شاعر زن مطرح و شاخص پس از نیما (سیمین بهبهانی، فروغ فرخزاد و طاهره صفارزاده) اهمیت ویژه ای دارد. هدف اصلی پژوهش پیش رو تبیین دیدگاه های این شاعران از مفهوم مرگ و زندگی و تاثیر و ارزیابی محتوای کیفی اندیشه و احساس آنان در ارزیابی این موضوع میباشد.
روش مطالعهروش پژوهش در این مقاله بشیوه توصیفی تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی است. جامعه آماری پژوهش شامل منتخبی از مجموعه اشعار هر سه شاعر میباشد که در آنها بمقوله مرگ و زندگی توجه شده است.
یافته های پژوهش:
یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولفه ها و گزاره های فردی، اجتماعی، اعتقادی و هستی شناختی در ارتباط کامل با دیدگاه هر یک از شاعران نسبت به موضوع مرگ و زندگی میباشد.
نتایج پژوهش:
نتایج پژوهش حاکی از آن است که مفهوم زندگی برای فروغ فرخزاد با تمام جذبه ها و زیباییهای آن گاه پوچ و بی معناست. فروغ در پس ناامیدی از عشق، دوری از فرزند، نارضایتی از جامعه مردسالار و تبعیض آمیز از زندگی بنوعی رنج ببرد و تصاویر ملال آور آن را هر روز مرور نماید. سیمین نیز نسبت به زندگی بدبین است و این بدبینی از نابودی آمال و آرمانهای فردی و اجتماعی مد نظر شاعر است. صفارزاده گاه نسبت به زندگی و رنجهای آن معترض است، اما مرگ و زندگی را با دیدگاه های دینی و مذهبی مورد توجه قرار میدهد و همین مساله سبب میشود که مرگ نوعی تعالی مقدس و زندگی را منبع خوشبختی بداند.
کلید واژگان: زندگی، مرگ، شعر معاصر، سیمین بهبهانی، طاهره صفار زاده، فروغ فرخزادJournal of the stylistic of Persian poem and prose (Bahar Adab), Volume:17 Issue: 95, 2024, PP 311 -328BACKGROUND AND OBJECTIVESDeath and life have always been two prominent and significant concepts in the view of thinkers, and many contemporary poets of Persian language and literature have looked at the issue of life and death from different perspectives. Among these, the point of view of three prominent female poets after Nima (Simin Behbahani, Forough Farrokhzad and Tahereh Safarzadeh) is of special importance. The main goal of the upcoming research is to explain the views of these poets on the concept of life and death and the impact and evaluation of the qualitative content of their thoughts and feelings in evaluating this issue.
METHODOLOGYThe research method in this article is descriptive-analytical, based on library studies and document analysis. The statistical community of the research includes a selection of the poems of all three poets, in which the categories of life and death are considered.
FINDINGSThe research findings indicate that the individual, social, belief and ontological components and propositions are in complete relation with the viewpoint of each of the poets regarding the issue of life and death.
CONCLUSIONThe research results indicate that the concept of life for Forough Farrokhzad with all its charms and beauties is sometimes absurd and meaningless. After being disappointed in love, being away from his child, being dissatisfied with the patriarchal and discriminatory society, Forough must somehow suffer from life and review its boring images every day. Simin is also pessimistic about life and this pessimism is the destruction of individual and social hopes and ideals in the poet"s mind. Safarzadeh is opposed to life and its sufferings, but he considers life and death with religious viewpoints, and this is the reason why he considers death as a kind of holy transcendence and life as a source of happiness.
Keywords: life. Death, modern poetry, Simin Behbehani, Tahereh Safarzadeh, Forough Farrokhzad -
این مقاله بر این اعتقاد است که اساسا شعر می تواند مقوله ای فلسفی باشد. ادبیات و به طور خاص شعر، نوعی نگرش به هستی است و ادبیاتی که پشتوانه فلسفی دارد، به صورتی هنرمندانه از نگرش شخص به هستی، زندگی، رنج، مرگ و معنای زندگی سخن می گوید. براساس مطالعه اشعار ابن سینا که در این مقاله انجام شده است، می توان گفت که ابن سینا هرگز فارغ از دغدغه ها و دلواپسی های غایی با خاستگاه اگزیستانسیالیستی نبوده است. آزادی اراده، تنهایی، مرگ و پوچی چهار مسئله اساسی این مطالعه هستند. این مقاله به منظور رسیدن به قضاوتی دقیق تر در مواجهه ابن سینا با هستی و همچنین، پاسخ به معناداری یا بی معنایی زندگی، به بررسی اشعار وی پرداخته است.
کلید واژگان: ابن سینا، آزادی اراده، تنهایی، مرگ، پوچی، معنای زندگیHeterophenomenology is a term that Daniel Dennett coined against Husserl's phenomenology, and its purpose is to study the problem of consciousness from a third-person perspective, as it is common in natural sciences. Dennett criticizes Husserl's phenomenology due to its reliance on introspection and first-person perspective, as well as the impossibility of creating consensus. The result of this is skepticism, solipsism, and relativism. According to Dennett, the only appropriate and agreeable method for studying consciousness is to focus from a third-person point of view on the processes that go on in the brain and are not available through introspection and from a first-person point of view. Accordingly, Dennett proposes the model of multiple drafts in opposition to the Cartesian Theater to investigate consciousness, according to which all types of perception, thinking, and mental activity in the brain are accompanied by multi-directional processes of interpretation, description, and development within sensory data. In this article, the claim is defended that the criterion of essentialism to distinguish introspection from the phenomenological method, considering Dennett's opposition to any essentialist approach to studying consciousness, is not effective. In addition, the priority of the third-person approach leaves no room for a phenomenological science based on the third-person perspective.
Keywords: Bn Sina, Freedom Of Will, Loneliness, Death, Emptiness, Meaning Of Life -
نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام، سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پیاپی 111، پاییز و زمستان 1402)، صص 89 -114مفهوم مرگ الهام بخش تاملات فلسفی متعددی درباره وجود انسان است که در نوع نگرش و نحوه ی زندگی انسان تاثیرگذار است. ملاصدرا و یاسپرس به عنوان دو فیلسوف اصالت وجودی، به مساله مرگ و ابعاد آن توجه داشته اند. از مقایسه آرای این دو فیلسوف که با رویکرد تطبیقی و تحلیلی صورت گرفته است، این نتایج حاصل می شود که یاسپرس فارغ از نگاه دینی و عرفانی، مواجهه انسان با مساله مرگ را به عنوان یک موقعیت مرزی، از موثرین عوامل شکل گیری هویت و یافتن خود اصیل انسانی می داند. وی با تمایز قائل شدن بین مراحل سه گانه وجود تجربی انسان با مرتبه اگزیستنز بر این باور است که انسان در مرتبه متعالی اگزیستنز قابلیت درک جاودانگی یا به تعبیری «نامیرایی» و «تجربه ابدیت» دارد و بدون داشتن بعد مجرد می تواند آن را در طول حیات خود تجربه نماید. از سوی دیگر مرگ و فناناپذیری از نظر ملاصدرا مفهومی گسترده و نظام مند دارد که برگرفته از مبانی فلسفی و دینی وی است ؛ در فلسفه صدرایی میان تجرد نفس و جاودانگی آن ملازمتی برقرار است و نفس دارای مراتب وجودی مختلف است که با حرکت جوهری خود و طی مراتب تکاملی وجودی به مراتب تجرد دست می یابد و نه تنها با نابودی بدن از بین نمی رود بلکه همواره به دلیل مجرد بودن، همواره جاودان و فناناپذیر خواهد بود. وی جاودانگی را امری تشکیکی دانسته که هم در این دنیا با مرگ ارادی و هم بعد از زندگی دنیوی مطرح است.کلید واژگان: یاسپرس، موقعیت مرزی، ابدیت، ملاصدرا، مرگ، فناناپذیری، نفسThe concept of death inspires many philosophical reflections about human existence which can affect the human attitude and lifestyle. As two existentialists, Mullā Sadrā and Jaspers have paid attention to the issue of death and its various dimensions. The comparative and analytical comparison of these two philosophers' opinions shows that from the religious and mystical perspective, Jaspers considers the human encounter with the issue of death, as a boundary situation, one of the most effective factors in the formation of identity and finding the real Human self. By distinguishing the three stages of human empirical being from existenz, he believes that in the transcendental level of existenz, man has the ability to understand immortality or in other words "deathlessness" and the "experience of immortality" and without having an immaterial dimension, he can experience it throughout his life. On the other hand, according to Mullā Sadrā, death and immortality have a broad and systematic conception that is derived from his philosophical and religious foundations. In Sadrā's philosophy, there is a correlation between the immateriality of the soul and its immortality; the soul has different levels of existence, which can achieve the level of immateriality through undergoing the substantial movement and passing its evolutionary levels of existence. The soul does not disappear with the destruction of the body, but, because of being immaterial, it will survive forever as eternal and immortal. He considers immortality to be a graded truth which exists both in this world (through voluntary death) and in the next world.Keywords: Jaspers, boundary situation, Mullā Sadrā, death, immortality, soul
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.