به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « الهی نامه عطار » در نشریات گروه « ادبیات و زبان ها »

تکرار جستجوی کلیدواژه «الهی نامه عطار» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • طیبه پرتوی راد *، حسین آقاحسینی، سید مرتضی هاشمی
    حکایت رابعه، دختر کعب، از الهی نامه عطار نیشابوری، در بین ده ها حکایت این شاعر و نویسنده صاحب نام، ازجمله معدود حکایت هایی است که حائز ویژگی های نمایشی است. این ویژگی ها که نشات گرفته از بهره گیری عطار از تصویر و نمایش به جای نقل و توصیف صرف است، به این متن ارزش نمایشی بخشیده است و وجود عناصری چون کشمکش، گره افکنی، بحران، گره گشایی، شخصیت پردازی و صحنه پردازی در بطن ساختار داستانی منسجم و مناسب، همچنین درون مایه ارزشمند و اخلاقی، آن را به متنی مبدل ساخته است که می توان از آن در ساخت نسخه ای نمایشی (تئاتری) بهره گرفت. مقاله حاضر با دیدگاه ادبیات تطبیقی و به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تبیین جنبه های نمایشی این حکایت بر اساس عناصر تراژدی ارسطویی برگرفته از کتاب فن شعر، می پردازد و ظرفیت ها و جنبه های نمایشی این حکایت کهن ادبی را برای تبدیل به نمایش نامه ای جذاب و تاثیرگذار، به مخاطبان نشان می دهد. علاوه بر آن می کوشد با ارائه تصویری دقیق از عناصر تئاتر ارسطویی، برداشت نسبتا جامعی درباره خصوصیات این نوع تئاتر به مخاطب ارائه نماید.
    کلید واژگان: الهی نامه عطار, حکایت رابعه دختر کعب, تئاتر ارسطویی, جنبه های نمایشی}
    Taiba Prtvyrad *, Hossein Hosseini, Seyed Morteza Hashemi
    Rābia bint Kab tale in Attar's Elahinameh is one of a few stories of him among dozens stories has dramatic features. The features resulted in utilization rather picture and drama than only expression and description got dramatic value to this literature text. Availability of the elements like conflict, knot projection, crisis, relief, characterization, and visualization within the coherent and appropriate story also valuable and ethical themes makes the text with potential to a theater production. This paper is from the perspective of comparative literature tries to investigate and explain dramatic aspects of this based on Aristotelian tragedy element retrieved from the book of “Poetics” by descriptive-analytical study and show capability and dramatic aspects of this old literary tale in converting to an attractive and effective drama. In addition tries to provide accurate view of Aristotelian theater elements represented a comprehensive understanding to the addressed reader.
    Keywords: Attar's Elahinameh, R?bia bint Kab tale, Aristotelian theater, Investigation of Dramatic}
  • حسین آقاحسینی، سید مرتضی هاشمی، طیبه پرتوی راد
    نگاهی به سابقه اقتباس از متون ادبی در هنرهای نمایشی ازجمله سینما، تلویزیون و تئاتر در جهان نشان می دهد که اقتباس می تواند خلاهای متنی موجود در بخش تئاتر و سایر انواع نمایش را به بهترین وجه پر کند. در ادبیات فارسی، به رغم توصیفی بودن متون ادبی، کم نیستند آثاری که ظرفیت های نمایشی زیادی دارند و می توان با بهره گیری از آن ها به غنای متون نمایشی افزود. یکی از این آثار که به دلیل شهرت منطق الطیر و تذکرهالاولیاء، ارزش های ادبی و هنری آن کمتر شناخته شده، الهی نامه عطار نیشابوری است. این اثر سرشار از حکایت های داستانی است که برخی از آن ها از ظرفیت های نمایشی بسیاری برخوردارند و تاکنون موردتوجه پژوهشگران قرار نگرفته اند. در این مقاله با تکیه بر جایگاه و اهمیت اقتباس از آثار ادبی، به روش توصیفی-تحلیلی و براساس تعریف قرن هجدهمی از تئاتر ارسطویی، ظرفیت های نمایشی حکایت زن پارسا بررسی و وجوه معنایی و ویژگی های ساختاری و... آن، به عنوان زمینه ای مناسب برای اقتباس تحلیل می شود.

    تازه های تحقیق
    1.
    نتیجه
    یکی از حکایت های ادب عرفانی فارسی، حکایت زن پارسای الهی نامه عطار است. این حکایت که در بین آثار عطار نیشابوری، از معدود حکایت هایی است که دارای ظرفیت های گسترده نمایشی است، با تعریف قرن هجدهمی از تئاتر ارسطویی شباهت بسیار دارد. در این تعریف، نمایش به زندگی انسان های معمولی و مصائب و مسائل آن ها می پردازد و از تعاریف بسته تراژدی و کمدی خارج می شود.
    بهره گیری عطار از موضوعی جذاب و گیرا که مبتنی بر مناسبات طبیعی بین زن و مرد در تمام اعصار و جوامع است و بیان بزنگاه های احساسی که اغلب، جزئی از حرف های مگو در عرصه های اجتماعی به شمار می رود؛ همچنین به کارگیری شخصیت پردازی قابل درک و باورپذیر؛گفت و گوهای روان و تاثیرگذار و صحنه پردازی عینی؛ در کنار ساختاری قوی و منسجم دارای آغاز، میانه و پایان با گره افکنی ها و بحران ها و گره گشایی های متعدد، توانسته است وجوه نمایشی این حکایت را بالا برد، تا جایی که روند اقتباس از آن را تسهیل سازد.
    محتوای حکایت، علاوه بر کارکرد اخلاقی و عرفانی، به آن کارکرد اجتماعی بخشیده است و تنوع کشمکش ها و پیچیدگی ها و حوادث بر ارزش های هنری حکایت افزوده است؛ به گونه ای که حکایت توانسته است خود را از سطح روایت ادبی- عرفانی صرف، به سطحی نمایشی نزدیک کند و انتظارات مخاطب را از نمایش ارسطویی با تبدیل به نسخه ای نمایشی برآورد.
    کلید واژگان: الهینامه عطار, حکایت زن پارسا, تئاتر ارسطویی, ظرفیتهای نمایشی}
    Hossein Agha Hosseini, Seyed Morteza Hashemi, Tayebeh Prtowi Rad
    Looking at the history of adaptation from literary sources in various kinds of worldwide dramatic arts such as cinema, television and theatre shows that adaptation can well fill the existing text-gaps in theatre and other forms of dramatic arts. In Persian literature, although the literary texts aredescriptive, there are many works possess high dramatic potentials and may be used to enrich the dramatic texts. One of the works like this, known as Ilāhī-Nāma, has been written by Attar of Nishapur that considers with less artistic and literary value under the effect of his Mantiq-ut-tayrandTadhkirat-ul-Awliyā. It’s a work full of narrative stories from which some stories have considerable dramatic potentials have not yet attracted the attention of researchers.Relying on the importance of adaptation from literary sources, in this article, the dramatic potentials of the story “The Pious Woman” have been analyzed through a descriptive-analytic method based on 18th century definition of Aristotelian theatre. It has been endeavored to study the semantic aspects and structural features to get an appropriate source for literary adaptations.
    Keywords: Attar's Ilāhī Nāma, the story of “The Pious Woman”, Aristotelian theater, Dramatic Potentials}
  • مقایسه ساخت دو حکایت تمثیلی از مثنوی و الهی نامه / (التماس کردن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان را)
    مریم خلیلی جهانتیغ*

    جلال الدین محمد مولوی برای ارائه معارف و الای عرفانی خود از ظرف حکایتهای تمثیلی بهره می جوید تا پیام های عمیق و دشواریاب مثنوی را برای مخاطب آسان و عینی سازد . او برای این منظور بیشتر به سراغ قصه هایی می رود که در اذهان مردم سابقه دارد اما از قصه ماخذ حکایتی می سازد که مورد نظر خود اوست و پیام او را در بر دارد . او در داستانسرایی نیز درایتی شگرف داشته و گاهی عناصر داستانی را در حد رقابت با داستان نویسی جدید متناسب با ظرفیت حکایت ها به کار گرفته است . در این پژوهش عناصر داستانی با روش مقایس های در دو التماس کرد ن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان » حکایت مثنوی و الهی نامه عطار با عنوان مورد بررسی قرار می گیرد با این هدف که موارد قوت و ضعف هر یک از دو حکایت «... را نشان داده، و چگونگی استفاده از عناصری همچون طرح و پیرنگ ، شخصیت ، گفتگو ، زاویه دید، صحنه پردازی، زمان، مکان ، گره افکنی ، گره گشایی و درونمایه حکایت ها به صورت مقایسه ای بررسی و تحلیل شود.

    کلید واژگان: مثنوی مولوی, حکایت تمثیلی در ادبیات, الهی نامه عطار, داستانسرایی در ادبیات فارسی}
    Structural Comparison of Two proverbial Narratives from Masnavi and Elahi Nameh / (Requesting to Christ by his Companions to Make Skeleton Alive)
    Maryam Khalili Jehantigh*

    Jalal Uddin Mohammad Maulavi, for presenting his exalted spiritual teachings, applied allegorical/proverbial narrations so that he could make deep messages and difficult Masnavi easier and identical for his audiences. For that matter, he most often looks for stories that have precedence in peoples’ minds but from the source of the story, he constructs his own narrative containing his messages. He was also intelligently impressive in narration and often employed the narrative elements, suitable with narrative capacities, in competition with modern story writing. In this research, with comparative methods, the narrative elements of two anecdotes of Masnavi and Elahinameh of Attar “requesting to Christ by his companion to make skeleton alive” have been studied with the aim to highlight strength and weakness of each of these anecdotes and to analyze the manners of utilizing elements such as plan and plot, characters, discourse, angle, stagemanagement, place and time, casting difficulties, resolving difficulties and narrative themes in the forms of comparison.

    Keywords: Masnavi of Maulavi, Adverbial Narratives in Literature, Elahinameh of Attar, Narration in Persian Literature}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال