به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « موانع فرهنگی » در نشریات گروه « علوم اجتماعی »

تکرار جستجوی کلیدواژه «موانع فرهنگی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • عباس امینی، غلامرضا جعفری نیا *، باقر گرگین

    هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی مدل توسعه پایدار اجتماعی بر اساس موانع فرهنگی در شهرستان بشاگرد بود. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی (کمی-کیفی) است. در این تحقیق جمعیت شهرستان بشاگرد در قالب دو منطقه شهری و روستایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعین حجم نمونه به جدول مورگان استناد شد و با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، حداکثر تعداد نمونه معادل 384 نفر در نظر گرفته شده است. در بخش کیفی نیز با 20 نفر از اساتید و کارشناسان زمینه توسعه پایداری شهری و اجتماعی در دانشگاه ها (10 نفر) و سازمان میراث فرهنگی(10 نفر) مصاحبه شد.داده های به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل در محیط ویندوز پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفت. به منظور تحلیل داده ها و تعیین سطوح و رتبه برخورداری شهرستان بشاگرد از تلفیق تکنیکهای آماری مختلف تی و شاخص های توصیفی استفاده گردید. در ادامه به منظور طراحی مدل مناسب از توسعه پایدار از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. از نرم افزارهای آماری اکسل و اس پی اس اس برای تحلیل داده ها و از نرم افزار لیزرل برای معادلات ساختاری و مدل حاصل از مطالعه، استفاده شد. انحراف معیار یافته ها نیز نشان می دهد که میزان پراکندی پاسخگویی به گویه های پژوهش در سطحی بالاتر از متوسط(050/0) می باشد. خروجی آزمون تی نشان می دهد که مقدار تی محاسبه شده (09/8) بزرگتر از تی استاندارد شده 1.96 می باشد و در منطقه H1 قرار گرفته اند و میتوان گفت در سطح معنی داری 95% فرض پژوهش مورد تایید قرار می گیرد و این بدین معنی است که، عوامل فرهنگی بر توسعه نیافتگی شهرستان بشاگرد موثر بوده است

    کلید واژگان: توسعه, موانع فرهنگی, توسعه پایدار اجتماعی, شهرستان بشاگرد}
  • آرمین امیر*

    هدف این پژوهش بررسی فرهنگ به عنوان عاملی توامان توانمندساز و محدودکننده در دسترسی همگانی به اطلاعات در ایران است؛ موضوعی که توجه جامعه جهانی به آن، بیانگر نگرانی در خصوص مشارکت شهروندان و پاسخگویی دولت ها در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره است. دسترسی آزاد به اطلاعات در بسیاری از کشورها به عنوان یک حق سیاسی و مدنی درک شده است و یکی از پیامدهای بلافصل آن شکل گیری دموکراسی مشارکتی و مشورتی است، چراکه دسترسی آزاد به اطلاعات، امکان مداخله شهروندان در رویه های عمومی را فراهم می کند و این امر لزوم پاسخگو بودن دولت را ایجاب می کند. علاوه بر این، توانمند شدن شهروندان و بخصوص گروه های حاشیه نشین یا به تعبیر دیگر گروه های خاموش مانند فقرا، بیسوادان و حتی در برخی موارد زنان که به دلیل وجود نابرابری ناشی از روابط قدرت در بین گروه های اجتماعی، از دسترسی های نابرابری برخودار هستند، یکی دیگر از دلایلی است که لزوم دسترسی آزاد به اطلاعات را برجسته می کند. تجربه کشورهای مختلف نشان می دهد که با دسترسی آزاد به اطلاعات، بستری در جهت ارتقای سطح سلامت، آموزش، بهداشت، درآمد و حتی حفاظت و صیانت از حقوق انسانی برای گروه های ذکر شده فراهم شده است. در این پژوهش علاوه بر مرور ادبیات نظری و پژوهش های انجام شده در این حوزه، با پرداختن به لزوم حق دسترسی همگانی به اطلاعات، چشم اندازی از وضعیت موجود در ایران ارایه داده ایم. از این رو، پرسش ما در این مقاله این است که کدام عوامل و موانع فرهنگی در دسترسی شهروندان به اطلاعات اثرگذار هستند؟

    کلید واژگان: دسترسی به اطلاعات, جریان آزاد اطلاعات, توانمندی, گروه های خاموش, موانع فرهنگی}
    Armin Amir *

    The purpose of this study is to investigate culture as an empowering and limiting factor in public access to information in Iran; this is an issue that the international community is concerned about, with regard to citizen participation and governments’ accountability in the political, social, economic, and other areas. Freedom of Information and free access to it, is perceived in many countries as a political and civil right, and one of its immediate outcomes is the formation of participatory and consultative democracy, as free access to information allows citizens to intervene in public affairs and this requires the government to be accountable. In addition, the empowerment of citizens, especially marginalized groups, or in other words, silent groups such as the poor, the illiterate, and even in some cases women, who due to inequalities that arising from power relations between social groups, have unequal access, is another reason that highlights the need for free access to information. The experience of different countries shows that with freedom of Information, a context has been provided for the mentioned groups to improve the level of health, education, hygiene, income, and even protection of human rights. In this study, in addition to reviewing the theoretical literature and research background in this field, by addressing the need for public access to information, we have provided an overview of the current situation in Iran. Therefore, our question in this article is which cultural factors and barriers affect citizens' access to the information?

    Keywords: Access to information, free flow of information, empowerment, silent groups, cultural barriers}
  • محسن علائی بوسجین

    ازدواج یک پدیده ی عمومی و اجتماعی است که همزاد بشر عمر دارد.موضوع ازدواج و تشکیل خانواده از جمله مسایلی است که مورد بحث ادیان و مذاهب، فلاسفه، جامعه شناسان، روانشناسان، علمای تعلیم و تربیت، شعرا و نویسندگان و هنرمندان قرار گرفته است.با توجه به این امر مهم ،هدف پژوهش حاضر ،بررسی موانع و مشکلات ازدواج جوانان ارایه راهکار می باشد،از آنجا که جوانان امروزه برای ازدواج با موانع و مشکلات فراوانی روبرو هستند،این مطالعه درصدد شناسایی و بررسی موانع اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر سر راه ازدواج جوانان برآمده است. این پژوهش پیمایشی در شهر اردبیل بوده وابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. جامعه آماری آن جوانان مستعد ازدواج می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطیاستفاده شده است.نتایج پژوهش نشان می دهد موانع اجتماعی ،فرهنگی و اقتصادی در به تاخیر افتادن سن جوانان از دیدگاه پاسخگویان موثر بوده است.بدین معنی که با افزایش این موانع و مولفه های آن ،سن جوانان نیز برای ازدواج افزایش می یابد.

    کلید واژگان: ازدواج, موانع فرهنگی, موانع اقتصادی, موانع اجتماعی, جوانان}
    Mohsen Alaie Bousjin

    Marriage is a general and social phenomenon that has a human twin. The subject of marriage and family formation is one of the issues discussed by religions, philosophers, sociologists, psychologists, educators, poets, writers and artists. Due to this important issue, the purpose of this study is to investigate the barriers and problems of youth marriage to provide a solution. Since young people today face many barriers and problems for marriage, this study seeks to identify and examine social, cultural and economic barriers. It is on the way to youth marriage. This research is a survey in Ardabil and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population is young people prone to marriage. 384 people were selected as a statistical sample by simple random sampling. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. The results show that social, cultural and cultural barriers. Economics has been effective in delaying the age of youth from the perspective of respondents. This means that with the increase of these barriers and its components, the age of youth for marriage also increases.

    Keywords: development, marriage, cultural barriers, economic barriers, social barriers, youth}
  • نوذر امین صارمی*، حمید فریدونی، سلیمه سادات خسروی
    زمینه و هدف

    وجود نظم اجتماعی و احترام به قوانین و مقررات، از ضروریات حیاتی هر جامعه است. مهم ترین هدف قانون گذاری، تامین نظم و امنیت و تعیین حدومرز و عدم گرایش انسان ها به بی نظمی، هنجارشکنی و قانون شکنی است. پذیرش قانون و مقررات موجود در جامعه از سوی عموم مردم موجب ایجاد نظم در سطوح و عناصر مختلف اجتماع می شود. جوامعی که موفق به درک مراحل توسعه شده اند، معمولا از افرادی منضبط و مقید به قانون برخوردار بوده اند. هر اندازه میزان پذیرش قانون از سوی اکثریت افراد جامعه کمتر باشد، امکان اجرای درست آن فراهم نخواهد شد؛ اجرانشدن قوانین در سطوح خرد و کلان جامعه در بلندمدت، مشروعیت قوانین موجود را زیر سوال می برد. در این رابطه، نهاد پلیس، وظیفه کنترل و اعمال قانون را دارد که در این رابطه با مشکلات و موانعی روبه رو است. با توجه به اینکه شهر مقدس قم، یکی از مهم ترین شهرهای زیارتی و مذهبی و سیاسی کشور می باشد و ساکنین آن متشکل از فرهنگ ها و قومیت های مختلف (داخلی و خارجی) می باشند؛ لذا لزوم بررسی موانع و مشکلات اعمال قوانین راهنمایی و رانندگی و بررسی راهکارهای رفع این موانع، ضروری به نظر می رسد.

    روش

    این پژوهش با هدف شناسایی موانع اعمال قوانین راهور در شهر قم انجام گرفته است. این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارکنان صف راهور قم به تعداد 210 نفر می باشند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 136 نفر به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عمده ترین موانع اعمال قانون در شهر قم به ترتیب اولویت عبارتند از: 1- موانع مربوط به زیرساخت ها، 2- موانع سازمانی، 3- موانع مربوط به فرهنگ ترافیک و 4- موانع مقرراتی.

    نتایج و پیشنهادها

    با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد هایی ارائه گردید؛ به طور مثال، موانع مربوط به زیرساخت ها از طریق مسئولین و دست اندرکاران شهری (ازجمله شهرداری، استانداری و فرمانداری قم) اصلاح گردد.

    کلید واژگان: موانع اعمال قانون, موانع ساختاری, موانع سازمانی, موانع فرهنگی, اعمال قانون و فرهنگ ترافیک}
    Nozar Amin Saremi *, Hamid Fereidooni, Salimeh Sadat Khosravi
    Background and aim

    The existence of social discipline and respect for laws and regulations are vital to any society. The most important purpose of lawmaking is to maintain discipline and security and to determine the boundaries and no tendency of human beings with disorder, breaking the norm and lawlessness. The acceptance of the rule and regulations of society by the public creates discipline at different levels and elements of society. Societies that have succeeded in understanding the developmental stages, they have usually been disciplined and bound by law. Whatever the rate of acceptance of the law be less than most people in the community, it will not be possible to execute it properly. Failure to enforce laws at the micro and large levels of society in the long run questions the legitimacy of existing laws. In this respect, the police have the task of controlling and enforcing the law in the face of difficulties and obstacles. As the holy city of Qom is one of the most important pilgrimage, religious and political cities in the country and its inhabitants are of different cultures and ethnicities (domestic and foreign). Therefore, it is necessary to examine the obstacles and difficulties of applying traffic laws and to find ways of removing these obstacles.

    Method

    The purpose of this study was to identify barriers to the application of traffic rules in Ghom. The research is applicable in terms of type and descriptive-survey in terms of method and nature. The statistical population of the study consisted of 210 managers and staff of Ghom Traffic police queue. The sample size was 136 people using Cochran formula. Structural equations were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the most important barriers to law enforcement in Ghom were priority, respectively: 1- Barriers related to infrastructure, 2- Organizational barriers, 3- Traffic culture barriers and 4- Regulatory barriers. Results and Suggestions: Based on the results of the research, suggestions were made; for example, infrastructure barriers should be remedied through urban authorities and stakeholders (including municipality, provincial government and governorate of Ghom).

    Keywords: Barriers to law enforcement, structural barriers, organizational barriers, cultural barriers, law enforcement, traffic culture}
  • میرحسین موسوی، ابراهیم ایجابی*، محمد طایر
    در این تحقیق با روش توصیفی و با رویکرد تحلیل آمیخته تلاش بر این بوده است تا ضمن تبیین موانع فعالیت های عوایدزای داخلی آجا در حوزه های موانع قانونی، موانع ساختاری، موانع آموزشی و مهارتی و موانع فرهنگی، شیوه های رفع موانع مذکور مورد بررسی قرار گرفته و راه کارهای مناسب ارائه گردد. جامعه آماری، کلیه افسران و کارمندان ارشد رسته دارایی شاغل در ستاد آجا، دارآجا و ستاد نیروها است. در این راستا با توجه به مطالعه اسناد و مدارک و نظرات صاحب نظران و پرسش شوندگان، موانع قانونی با اهمیتی در حوزه عواید داخلی آجا شناسایی نشد؛ لیکن در خصوص مولفه های دیگر یعنی موانع ساختاری، موانع آموزشی و مهارتی و موانع فرهنگی شاخص های مهمی شناسایی شد؛ به نحوی که مشخص گردید موانع فرهنگی مهم ترین مانع در راه فعالیت های عوایدی آجا می باشد.
    کلید واژگان: منابع مالی, عواید داخلی آجا, موانع قانونی, موانع ساختاری, موانع آموزشی و مهارتی, موانع فرهنگی}
    Mirhossein Moosavi, Ebrahim Ijabi *, Mohammad Tayer
    Internal revenue has been and has been used by unit commanders as a source of financing for the Ajay funds for a long time. Given the severe restriction of appropriations allocated by the country management and planning organization to the Islamic Republic of Iran in recent years and the lack of credits needed by the units, it is necessary to pay more attention to internal revenue-raising activities and remove its obstacles. The financing of part of Ajay's finances has become increasingly apparent. In this descriptive study with the mixed analysis approach, it has been attempted to explain the barriers of AJA's activities in the areas of legal barriers, structural barriers, educational and cultural barriers and cultural barriers, ways of removing those barriers. Review and provide appropriate solutionsIn this regard, according to the study of documents and opinions of experts and respondents, no significant legal barriers were identified in the area of ​​Ajara internal revenue, but other factors such as structural, educational and skill barriers, and cultural barriers were identified as important indicators. The manner in which cultural barriers are identified is the most important barrier to AJA's activities. The population under study in this study is the Army of the Islamic Republic of Iran and the statistical population of all senior officers and senior staff working in the AJA, DARAJAF and Force headquarters who have had leadership and management jobs.
    Keywords: financial resources, Army of the Islamic Republic of Iraninternal revenues, legal barriers, structural barriers, educational, skill barriers, cultural barriers}
  • فاطمه همدانیان*، طوبی شاکری، محمد فرجیها، مهری بهار

    دسترسی به عدالت مفهومی است که دلالت بر بعد عملی و اجرایی دستیابی فرد به نهادهای قضایی و حل مشکل حقوقی خود دارد. در عین حال که دسترسی به عدالت برای همه اقشار جامعه به صورت برابر مدنظر است اما در این میان اغلب اقشار زنان در دسترسی به نهادهای قضایی به ویژه در دعاوی خانوادگی با مسایل و مشکلاتی روبرو بوده اند.تاکید این مقاله بر تاثیر موانع فرهنگی روی دسترسی زنان به عدالت خانوادگی درون بافتار کنونی جامعه است. با توجه به رشد سالیانه زنانی که به محاکم خانواده مراجعه می کنند،بررسی موضوع از منظر زنان مراجعه کننده می تواند از اهمیت مضاعفی برخوردار باشد.بر این  مبنا روش کیفی با تکنیک مصاحبه عمیق اتخاذ شده است. یافته های تحقیق برآیند مصاحبه عمیق با 50 زن مراجعه کننده به دادگاه خانواده بوده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد از منظر پاسخگویان موانع فرهنگی چون:ارزش های فرهنگی، عدم خودباوری و اعتماد به نفس، باورهای دینی، تحصیلات و آگاهی تخصصی به موضوع، مردسالاری، زبان، ساختار و کلیشه های جنسیتی در دسترسی ایشان به عدالت خانوادگی موثر هستند. همچنین مطابق با تئوری نقطه تلاقی از تلاقی موانع فرهنگی با عوامل زمینه ای پاسخگویان می تواند تجربیاتی متفاوت درون بافتار همسان شکل بگیرد.

    کلید واژگان: زنان, دسترسی به عدالت, عدالت خانوادگی, موانع فرهنگی, نقطه تلاقی}
    fatemeh hamedanian*

    Access to justice is a concept that implies the practical and operational dimension of accessing individuals in judicial institutions and solving their legal problems.Equality of access to justice for all segments of society is really important, but most women have faced difficulties in accessing judicial institutions, especially in family matters.The emphasis of this paper is on the impact of cultural barriers on women's access to family justice within the current context of society. With regard to the annual growth of women who go to family courts, consideration of the issue from the perspective of women can be more important.Based on this, a qualitative method is adopted with deep interview technique. The findings of the study are the result of in-depth interviews with 50 women having experience of family court. The results of this research show that, from the perspective of respondents, the effective cultural barriers to access to family justice are including cultural values, lack of self-confidence and self-esteem, religious beliefs, education and specialized knowledge of the subject, patriarchy, language, structure and gender stereotypes.Also, according to the intersectional theory, the intersection of cultural barriers with the underlying factors of the respondents can be formed different experiences within the same context.

    Keywords: Women, access to justice, family justice, cultural barriers, intersectionality}
  • رحمان سنگانه، عباس زراعت*، محمد گنجی، قدرت الله خسروشاهی

    پژوهش حاضر ازنظر نوع هدف، کاربردی، از نظر وسعت، پهنانگر و ازنظر زمانی یک بررسی مقطعی است. برای انجام این کار، با استفاده از نظریه های مطرح مرتبط با موضوع و نیز مصاحبه با 48 نفر از مجریان حقوق شهروندی، مهم ترین موانع فرهنگی و اجتماعی حقوق شهروندی، استخراج و سپس با روش پیمایش و استفاده از ابزار پرسش نامه، به کمک 359 نفر از ضابطان، قضات دادسرا و دادگاه های استان اصفهان توصیف و تحلیل شده است؛ به طوری که باتوجه به نتایج ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار آن از نوع صوری و سازه و روایی مفاهیم تایید شده است. براساس برخی یافته های توصیفی درخصوص اجرای حقوق شهروندی نگرش مثبت قضات دادسرا بیشتر از همه و ضابطان کمتر از همه است. نگرش قضات دادسرا نسبت به موانع اجتماعی و فرهنگی موثر بر اجرای حقوق شهروندی کمتر از میانگین ضابطان در همان متغیر است و درزمینه یافته های استنباطی میان نگرش به اجرای حقوق شهروندی با میزان آشنایی با قوانین حقوق شهروندی و آیین دادرسی کیفری و سمت ضابطان و همچنین، سن قضات دادسرا رابطه وجود دارد. مطابق یافته های تحلیلی ازنظر ضابطان با افزایش موانع اجتماعی و فرهنگی میزان اجرای حقوق شهروندی کاهش می یابد؛ بنابراین، به باور آنان وجود موانع اجتماعی و فرهنگی در اجرای حقوق شهروندی به صورت منفی تاثیر دارد. این موانع، در نگرش قضات دادسرا و دادگاه برای اجرای حقوق شهروندی معنادار نیست.

    کلید واژگان: حقوق شهروندی, قانون آیین دادرسی کیفری, موانع فرهنگی, موانع اجتماعی}
    Rahman Sanganeh, Abbas Zeraat *, Mohammad Ganji, Ghodratolah Khosroshahi
    Introduction

    Citizenship is one of the most important social issues that has had various interpretations in humanities so far. These rights are sometimes interpreted as civil and political rights, sometimes human rights, and in some cases, social rights, as various humanities scholars have attempted to interpret these rights, each with their viewpoints and theories. Each of these theories has examined different aspects of citizenship law. This paper examines theoretically and empirically some of the social and cultural barriers to the practice of citizenship law in criminal law, including clerks, prosecutors, and court judges. Theoretical themes of this research are based on a set of views on citizenship law (TC Marshall Social Theory of Citizenship), social factors (labeling, pressure, ecological and relative deprivation theories) and cultural factors (cultural latency theories, cultural dissemination, and capital).

    Material & Methods

    This study is applied in terms of purpose, and is cross-sectional in terms of time. The statistical population of this study consisted of all trained officers of Isfahan police, judges working in Isfahan Public and Revolutionary Courts, and judges working in Isfahan Criminal Courts. The sampling method in this study was non-probable. The sample size is based on Cochran formula with the highest volume (estimated accuracy d = 0.05, maximal variance pq = 0.25 and confidence level 95%) so that out of 22 cities of Isfahan province, a total of 359 persons including 280 judicial officers, 45 judicial authorities, and 34 judicial authorities of the courts were selected. The research instrument for data collection was a questionnaire so that its validity was confirmed by face, structure. The validity of the concepts was checked by using Cronbach's alpha coefficient.

    Discussion of Results & Conclusions

    According to some descriptive findings, prosecutors have the most positive attitude and clerks have the least positive attitude to the exercise of citizenship rights. Meanwhile, bailiffs' attitudes toward cultural and social barriers affecting the exercise of citizenship rights are greater than those of prosecutors and court judges. In contrast to the inferential findings, the more the bailiff's awareness of citizenship law and criminal procedure law is, the more positive their attitude toward enforcing citizenship law becomes will be. In the meantime, lower-level positions have a more positive view of citizenship enforcement. As prosecutors become older, their attitude toward the exercise of citizenship rights becomes more negative.The results of the correlation test of the research hypotheses show that with the increase of social barriers in abductors, the rate of enforcement of citizenship decreases and among the dimensions of social barriers. That is, the more the attitudes towards security-oriented approach and the perpetrators are, the more negative perpetrators’ attitude toward the implementation of citizenship rights will be. However, the existence of political and social considerations does not have an effect on the officers’ attitude to the exercise of citizenship rights. As barriers to culture increase, the enforcement of citizenship rights will decrease. Among the dimensions of these barriers, the greater the lack of cultural capital in the customs and the increasing imitation and disregard for their infrastructure leads to their negative attitudes toward the exercise of citizenship rights. In the meantime, the cultural delay does not affect the officers’ attitude to the exercise of citizenship rights. Therefore, the social and cultural barriers of the traders harm their attitude to the exercise of citizenship rights. These barriers to the attitude of judges and prosecutors to the exercise of citizenship rights are not significant.The reasons for the impact of social and cultural barriers on civil servants can be traced due to the complexity, multiplicity, and diversity of job duties, along with the many innovations of the Code of Criminal Procedure in the field of civil law to the duties of a civil servant.

    Keywords: Citizens' rights, Criminal Procedure Law, Cultural Barriers, Social Barriers}
  • محمد حیدرپورکلیدسر *، منصور وثوقی، باقر ساروخانی، مصطفی ازکیا
    پژوهش پیش رو در صدد واکاوی و پاسخگویی به این سوال اساسی بر آمده است که موانع عمده فرهنگی که در دوره پهلوی دوم سبب عدم دستیابی جامعه ایران به توسعه سیاسی گردید، چه بوده است؟ و مهم ترین آنها کدام اند؟ این پژوهش با الهام از رویکرد وبری در اهمیت فرهنگ و همچنین رویکرد نوسازی بازنگری شده اینگلهارت و با به کارگیری روش تحقیق تاریخی و اسنادی، با مراجعه به کتابخانه های حقیقی و مجازی و بررسی کتب و اسناد معتبر مرتبط با موضوع تحقیق از طریق فیش برداری به جمع آوری و تحلیل و فراتحلیل اطلاعات تاریخی و پژوهش های جامعه شناسی مرتبط با موضوع تحقیق اقدام شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که فرهنگ استبدادی حاکم بر جامعه و نظام سیاسی حاکم وقت و مدیریت اقتدارگرایانه پهلوی دوم بر نهادهای مختلف جامعه و سرکوب جامعه مدنی و انحلال احزاب سیاسی و تشکل های اجتماعی و فرهنگی منتقد وابسته به طبقه متوسط و قطع جریان روشنفکری پویا و آزاد به عنوان مهم ترین موانع فرهنگی توسعه سیاسی در آن دوره محسوب می شود و همچنین فقدان نگرش علمی و عقلانی، روحیه پرسشگری و نقد در جامعه، ضعف جامعه مدنی، حضور قوی باورهای خرافی سنتی در متن جامعه، فقدان فرهنگ گفت و گو، نبود یک جریان روشنفکری اصیل، آزادی خواه ملی و فقدان مطبوعات منتقد و اعمال سانسور شدید بر سایر مطبوعات و وسایل ارتباط جمعی، باعث ناکامی جامعه ایران در دستیابی به توسعه سیاسی در دوره پهلوی دوم گردید.
    کلید واژگان: موانع فرهنگی, توسعه سیاسی, فرهنگ استبدادی, نگرش علمی و عقلانی, رویکرد انتقادی و پرسشگرانه}
    Mohammad Heydarpourklidsar *, Mansoor Vossoughi, Baghar Saroukhani, Mostefa Azkia
    This study with the title of “analysis of cultural barriers for political development of Iran: Second Pahlavi era” aims to respond to this important question that what are the most significant cultural barriers of Second Pahlavi era that impede Iran’s society in pursuit of reaching political development? Hence in order to gather relevant data and analyze historical evidences, historical and Analytical study methods were undertaken, by referring to actual and virtual libraries accompanied with scrutinizing valid documents, books and other relevant references.
    The findings of this study indicate that the governing dictatorship culture across the society and kingdom structure, absence of scientific and logical mentality, lack of questioning and criticizing attitude in society, weakness of civil society, strong presence of superstitious and traditional believes in context of society, dearth of affability and tolerance culture, lack of an original national liberal intellectual movement and authoritarianism management of Mohammad Reza Shah over various organizations and repressing civil society, political parties and critic sociological constitutions dependent to middle age traditional and contemporary class, closing critical journals and imposing heavy censorship on journals and other mass media beside suppressing dynamic intellectual movements, inhibit Iran’s society in reaching political development during Second Pahlavi era.
    Keywords: Analyses, Culture barriers, Political development, dictatorship culture, Scientific, Logical attitude, questioning, critizing approach}
  • سمیه اصغر زاده، زهرا نوبهار
    زمینه و هدف
    یگان ویژه ناجا مسئولیت مقابله با ناآرامی های خاص اجتماعی را بر عهده دارد؛ در مواردی که گروه های اغتشاش کننده زنان هستند، موضوعات فرهنگی و دینی جامعه ایران، حضور مردان را برای مقابله چندان نمی پذیرد. این مقاله موانع و الزامات تشکیل پلیس زن در یگان ویژه را بررسی می کند.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی است و جنبه اکتشافی دارد. برای جمع آوری داده ها از روش «گروه متمرکز» استفاده شده و جامعه مورد مطالعه خبرگان آگاه در دو حوزه پلیس زن و یگان ویژه هستند که حداقل 10 سال سابقه فعالیت داشته اند. نمونه آماری به روش گلوله برفی تا اشباع نظری با 20 نفر از خبرگان کامل شد. روایی پژوهش با معیارهای «باورپذیری»، «قابل دفاع» و «امانت دار بودن» و پایایی آن با بهره مندی از نظر خبرگان متعدد تایید شد.
    یافته ها و
    نتایج
    پژوهش نشان داد که تشکیل پلیس زن یگان ویژه، موافقان و مخالفانی دارد. هر دو گروه استدلال هایی حول محور مسائل فرهنگی، تاریخی و دینی عنوان کردند. مهم ترین دلیل خبرگان موافق تشکیل پلیس زن یگان ویژه، ضرورت های جامعه کنونی به علت حضور بیشتر زنان جامعه در عرصه های اجتماعی نسبت به گذشته و امکان بروز اغتشاشات و اجتماعات از سوی این قشر و جایز بودن دفاع از اسلام در مبانی فقهی و تاریخی مطرح شد. مهم ترین دلایل مخالفان نیز، عدم تناسب ماموریت های یگان ویژه و آموزش های آن با موازین دینی، شرعی، طبیعت و فطرت، شرایط جسمی و روحی زنان است.
    کلید واژگان: پلیس زن, یگان ویژه, موانع فرهنگی, ناآرامی اجتماعی, جنسیت}
  • موسی طیبی نیا*
    هدف از این مقاله بررسی موانع ازدواج جوانان و شناسایی میزان تمایل آنان به ازدواج در استان همدان می باشد. در این مقاله با استفاده از روش پیمایشی اطلاعات مورد نیاز از یک نمونه 400 نفری از جوانان مجرد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و طبقه ای تصادفی گردآوری شده است. مهمترین موانع ازدواج در این بررسی برحسب اولویت عبارتند از: موانع فرهنگی با میانگین رتبه ای (94/ 4)، موانع اجتماعی با میانگین رتبه ای(60/ 3)، موانع اقتصادی با میانگین رتبه ای(23/ 2)، موانع حاکمیتی با میانگین رتبه ای (20/ 2) و موانع فردی با میانگین رتبه ای(02/ 2). از نظر پاسخگویان زن میانگین سن مطلوب ازدواج 19/24 و از نظر پاسخگویان مرد 63/ 26 است. از نظر جوانان مرد و زن مهمترین ملاک انتخاب همسر، تفاهم اخلاقی با همسر می باشد. کم اهمیت ترین ملاک انتخاب همسر نیز میزان تحصیلات همسر و تفاوت سنی مناسب با همسر می باشد. در زمینه تمایل جوانان به ازدواج نمره تمایل به ازدواج (8/ 77 درصد) از آنان بالاتر از میانگین مقیاس می باشد. از این رو اکثریت جوانان مورد بررسی در این پژوهش تمایل به ازدواج دارند. البته زنان بیشتر از مردان تمایل به ازدواج داشته اند.
    کلید واژگان: موانع فرهنگی, موانع اجتماعی, موانع اقتصادی, موانع حاکمیتی, موانع فردی, تمایل به ازدواج}
    Mousa Tayebinia*
    This paper examines the obstacles of marriage and analyzes the tendency towards marriage in Hamedan Province. This paper uses survey data required a sample of 400 young individuals by using a multistage cluster sampling and stratified random sampling. The main obstacles of marriage in this study in terms of priority, were cultural obstacles with an average rank (4.94), social obstacles with an average rank (3.60), economic obstacles with an average rank (2.23), governance obstacles with an average rank (2.20) and individual obstacles with an average rank (2.02). It can be found that the average age of favored marriage was 19.24 in females and 26.63 in males. From the viewpoint of the young men and women, the most important criterion for marriage was mutual understanding with partner and the least important one related to the level of education and age difference. It can be resulted most of the youth in this study tend to marry but tendency of marriage in women was higher than men.
    Keywords: Cultural obstacles, Social obstacles, Economic obstacles, Governance obstacles, Personal obstacles, Tendency towards marriage}
  • حبیباللهزنجانی، فاطمه ابرون*
    به رغم حضور موثر بانوان در مقاطع تحصیلی عالی و احراز شایستگی های عمومی، هنوز تعداد زنانی که توانسته اند در سطوح عالی مدیریتی منصوب شوند، بسیار اندک است. با وجود آنکه شاهد اشتیاق زنان برای حضور پر رنگ تر در عرصه های مختلف هستیم، هنوز حضور زنان در استفاده از فرصت های استخدامی و دستیابی به سطوح بالاتر شغلی ناچیز و تعداد زنانی که توانسته اند در سطوح عالی مدیریتی منصوب شوند، بسیار اندک است. این پژوهش سعی در شناسایی عوامل موثر بر ایجاد موانع ارتقای شغلی دارد.این تحقیق با اتخاذ ماهیتی توصیفی پیمایشی از طریق تحلیل همبستگی به بررسی شاخص های موثر بر شکل گیری موانع ارتقاء شغلی زنان، شامل موانع سازمانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در سازمان ها و اثر آن بربهره وری می پردازد.جامعه آماری از میان بانوان شاغل در دانشگاه صنعتی شریف در نظر گرفته شده است، با نمونه گیری تصادفی و استفاده از پرسشنامه به اخذ دیدگاه شان اقدام شد. نتایج حاصل نشان داد که از بین متغیرهای مستقل تحقیق، موانع اقتصادی،فرهنگی،اجتماعی،سیاسی،بیولوژیکی،سازمانی و روان شناختی؛ موانع بیولوژیکی با1/48 درصد بالاترین تاثیر و موانع سازمانی با 2/11 درصد کمترین تاثیر را بر نداشتن ارتقای شغلی می گذارد.نتایج تحلیل همچنین نشان داد که بین ارتقای شغلی با بهره وری همبستگی معنا داری وجود ندارد.
    کلید واژگان: ارتقای شغلی, موانع سیاسی, موانع سازمانی, موانع اقتصادی, موانع اجتماعی, موانع فرهنگی, بهره وری}
  • آرزو صفری
    پژوهش با هدف بررسی موانع آموزشی و پژوهشی کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند آموزش با روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه ی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، که تعداد آنها 173 نفر بوده که تعدا 118با روش نمونه گیری تصادفی طبقه به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بوده است. برای اطمینان از پایایی، از طریق محاسبه آلفای کرونباخ مقدار پایایی، برابر 0/91 بدست آمد که این میزان نشان دهنده پایایی بالا و انسجام درونی سئوالات پرسشنامه می-باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی(آزمون T تک نمونه ای) استفاده شد. یافته ها نشان داد: عوامل فردی، فرهنگی و سازمانی به مقدار زیادی به عنوان مانعی برای بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند آموزش محسوب می شوند.
    کلید واژگان: آموزش, موانع فردی, موانع فرهنگی, موانع سازمانی, فناوری اطلاعات}
    Arezoo Safari
    This survey was done to identify the barriers of employing information and communication technology in education process with descriptive survey method. Statistical population are consist of all 173 faculty members of Islamic Azad University, sari branch. According to stratified sampling method in conforming with statistical population size and by means of Kerjesi Morgan chart, 118 persons were selected as sample. Data collecting tool in this study was researcher made questionnaire in which the validity was confirmed by experts and advisors and consulting advisors after necessary add and removal. Also, the reliability was estimated 0/91 according to Cronbach alpha which shows questionnaire high reliability and questions inner cohesion. In this study, in order to data analyze, descriptive and inferential (one sample T test) statistics method was used by means. The study results showed that: individual, cultural and organizational factors are considered as the effective barriers of employing information and communication technology in education process.
    Keywords: Training, personal barriers, cultural barriers, organizational barriers, Information technology}
  • اعظم نوری
    خانواده، سنگ بنای جامعه بزرگ انسانی است و در استحکام روابط اجتماعی و رشد تک تک افراد جامعه، نقش مهمی دارد. تلاش برای استحکام خانواده و سلامت آن، زمینه سلامت و سعادت عمومی را فراهم می سازد. این نهاد مقدس نیز ممکن است دچار آسیب هایی شود که سلامت آن را به تهدید کند که منشا اصلی این آسیب ها خدشه دار شدن روابط سالم اعضای خانواده با یکدیگر است. در این نوشتار به موانع ایجاد روابط سالم در خانواده می پردازیم تا با شناسایی این موارد، در مسیر ایجاد خانواده های سالم و به دنبال آن جامعه ای با سلامت اخلاقی، گام برداشته باشیم. عواملی که می تواند بیشترین آسیب را به روابط موثر و قانونمند خانواده برساند، عبارتند از: عوامل فردی، فرهنگی، خانوادگی، اقتصادی و حقوقی که خلاصه به آنها پرداخته می شود. شایان ذکر است که علاوه بر این عوامل، مسائل فرعی دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که اشاره به آنها در این مجال نمی گنجد.
    کلید واژگان: خانواده, روابط سالم, موانع اجتماعی, موانع اقتصادی, موانع فرهنگی, موانع فردی}
    Azam Noori
    Family is the cornerstone of human society and it plays an important role in consolidating social relationships and in the growth of each and every individual of the society. Consolidating family and keeping it healthy will lead to general healthiness and prosperity. This sacred institution may also suffer some disadvantages that will threaten its well-being. These disadvantages stem from the damages inflicted upon the healthy relationship amongst family members. In this article, the writer seeks to study the barriers to the creation of a healthy relationship in the family so that with their identification, it may become possible for the individuals to move on towards creating healthy families and then a morally healthy society. Factors that damage the effective and lawful relationship of the family most are the following: individual factors, cultural factors, family factors, economic factors and legal factors. These are discussed and analyzed one by one in a proper sequence. It is to be noted that in addition to these factors, there are also other secondary issues which we do not mention here for brevity reason.
    Keywords: family, healthy relationship, legal barriers, cultural barriers, economical barriers, individual barriers}
  • حمید آماده، محمود جعفرپور
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و بررسی عمده ترین موانع توسعه ی بانکداری الکترونیکی در بانک های خصوصی کشور است. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی، به لحاظ اجرا، پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه ی آماری این تحقیق نیز مشتمل بر 410 نفر از متخصصان امور بانکی و بانکداری الکترونیکی و مدیران ارشد بانکی در بانک های خصوصی کشور است. عمده ترین موانع شناسایی شده بنابر تحقیقات موجود، موانع فرهنگی – اجتماعی، قانونی- حقوقی، مدیریتی، مالی و فنی – تکنولوژیکی بوده است. این موانع با در نظر گرفتن 29 شاخص، در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون واقع شدند که در نهایت با انجام فرایند تحقیق سه فرضیه ی نخست مبنی بر وجود موانع فرهنگی – اجتماعی با کسب میانگین نمره ی 11/7، موانع قانونی- حقوقی با کسب میانگین نمره ی 03/7 و موانع مدیریتی با کسب میانگین نمره 67/6 در راه توسعه ی بانکداری الکترونیکی در بانک های خصوصی، مورد تایید قرار گرفتند. ضمن آن که فرضیه ی چهارم و پنجم این تحقیق مبنی بر وجود موانع فنی – تکنولوژیکی با کسب میانگین نمره ی 94/5 و موانع مالی با کسب میانگین نمره ی 43/5 مورد تایید قرار نگرفت.
    کلید واژگان: دولت الکترونیک, بانکداری الکترونیک, انتقال الکترونیک وجوه, موانع فرهنگی, موانع اقتصادی}
    Hamid Amadeh, Mahmoud Jafarpoor
    The main purpose of this research is to identify and investigate the main barriers in the way of e-banking development in private banks of Iran. The research is descriptive in method, survey in execution and applicable in purpose. The statistical society of the study consists of 410 banking and e-banking experts and top managers of the private banks. The main recognized barriers, on the base of research literature, were cultural-social, legal-juridical, managerial, financial and technical-technological barriers. These barriers are tested at reliability level of 95% using 29 indexes. At last, the first three hypotheses indicating the existence of cultural-social barriers, legal-juridical barriers and managerial barriers in the way of e-banking development in private banks are accepted respectively with the average score of 7.11, 7.03 and 6.67; Whilst the fourth and fifth hypotheses of the research indicating the existence of technical-technological barriers with the average score of 5.94 and financial barriers with 5.43 are not accepted.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال