به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "اماره فراش" در نشریات گروه "فقه و حقوق"

تکرار جستجوی کلیدواژه «اماره فراش» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی اماره فراش در مقالات مجلات علمی
  • بازشناسی فروع قاعده فراش و تعارض آن با ادله پزشکی در حقوق ایران و مصر
    سیامک قیاسی سررکی*، فائزه عباسی
    قاعده فراش که از گزاره «الولد للفراش و للعاهر الحجر» برگرفته شده، وضعیتی است که طفل متولد در آن شرایط ملحق به شوهر می شود. اما گستره این مفهوم حقوقی و تعارض آن با ادله پزشکی در حقوق ایران و مصر، به ویژه در فرض ناهمگونی نتایج ادله پزشکی با اماره فراش چندان هویدا نیست. به جهت آنکه تحقیقی موسع و یکپارچه در این باره صورت نگرفته است. ازاین رو پرسش از فروع قاعده فراش و تعارض آن با ادله پزشکی در دو نظام حقوقی، مسیله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. به نظر می رسد اماره فراش در رابطه با نکاح و خارج از نکاح قابل اعمال است که هریک از این دو حالت مبتنی بر فروعات مختلفی است که در این پژوهش به هریک از این فروعات در حقوق دو کشور پرداخته شده است. نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی با گردآوری داده های کتابخانه ای میسر است که نتیجه آن، تبیین گستره و حیطه اماره فراش، تعارض دو اماره، اماره فراش در حالت زنا، تلقیح مصنوعی و نکاح موقت در حقوق ایران و مصر است
    کلید واژگان: اماره فراش, قاعده حقوقی, تعارض امارات, تلقیح مصنوعی, وطی به شبهه, ولدالزنا
    Reviewing the Subcategories of the Rule of Ferash and its Conflict with Medical Evidence in the Laws of Iran and Egypt
    The rule of ferash or imarah of ferash assossiates a situation or condition in which a child who is born in that situation or condition belongs to the husband. But the extent of this legal concept and its conflict with medical evidence in Iranian and Egyptian laws, especially assuming the incongruity of medical evidence results with imarah of ferash, is not very clear since there has not been an extensive and integrated research on the subject. Therefore, the question of the branches of rule of ferash and its conflict with medical evidence in the two legal systems is an issue that needs to be explored until an appropriate answer is reached. It seems that imarah of ferash can be applied in relation to nikah[1] and out of nikah, and each of these two situations is based on different branches, which in this research has been addressed to in the laws of the two countries. Achieving this goal is possible through the description and analysis of jurisprudential propositions by collecting library data, the result of which are the explanation of the scope of imarah of ferash, the existing conflict, imarah of ferash in the state of adultery, artificial insemination and nikah-e mowaqqat [2] in the laws of Iran and Egypt.

     

    [1]  marriage

    [2]  temporay marriage
    Keywords: rule of ferash, imarah of ferash, artificial insemination, adultery, nikah-e mowaqqat
  • سید احمد میرخلیلی، اردوان ارژنگ، نصرالله جعفری خسروآبادی، مجید قاسمیان مزار*

    اماره فراش، یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین امارات، جهت اثبات نسب به شمار می رود. این اماره گاهی در تعارض با امارات قضایی هم چون نظر کارشناس شامل نظر قایف یا نظریه پزشکی قانونی و پاره ای اوقات در تعارض با اماره ای هم جنس خود قرار می گیرد و آن در جایی است که زوجه با دو مرد به نحو مشروع مجامعت داشته و ولدی به دنیا آورد که قابل انتساب به هر دو باشد. در پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این سوال هستیم که در تعارض مذکور کدام مقدم است؟ حاصل پژوهش اینکه نظر قیافه شناس موجد ظن است که از فقهای تشیع مورد تایید شارع قرار نگرفته و فقهای اهل سنت به جز حنفیه آن را معتبر می دانند. هر دو نظام حقوقی ایران و مصر نیز به تاسی از شریعت مقدس بر نظر قایف وقعی نمی نهند. در مقابل داده های دقیق آزمایشگاهی در آزمایش دی ان ای به جهت علم آور بودن و تفوق علم بر ظن حاصل از اماره فراش، مقدم می گردد. در تعارض اماره فراش زوجیت با فراشی دیگر نیز تقدم فراش دوم برای انتساب طفل با روایات وارده از معصومین که مهمترین دلیل است و اصل تاخر حادث در حقوق ایران و فقه شیعه ترجیح دارد و در حقوق مصر و نظر ابوحنیفه فراش اول بر فراش دوم مقدم است.

    کلید واژگان: تعارض, اماره فراش, دی ان ای, نسب
    Seyed Ahmad Mirkhalili, Ardovan Arzhang, Nasrollah Jafari Khosroabadi, Majid Ghasemian Mazar *

    The presumption of Ferash, is considered as one of the oldest and most used presumptions to prove lineage. This presumption is sometimes in conflict with judicial presumptions, such as the opinion of an expert, including the opinion of physiognomist, or the theory of forensic medicine, and sometimes it is in conflict with the same presumption, and it is where the wife had legal intercourse with two men and gave birth to a child who can be attributive to both. In the upcoming research, we are trying to answer this question with descriptive-analytic method which is the favored in the mentioned conflict? The result of the research is that the opinion of a physiognomist is a presumption, Shia jurists have not approved it, and Sunni jurists except Hanafi consider it valid. Both legal systems of Iran and Egypt do not accept the opinion of physiognomist, based on the Holy Sharia. On the other hand, accurate laboratory data in DNA testing is prioritized, because it is science-based and science is superior to suspicion resulting from Ferash presumption. In the conflict of the presumption of wedlock Ferash with another Ferash, the precedence of the second Ferash for attributing the child with the traditions from the Imams, which is the most important reason, and the principle of the delay of the incident has priority in Iranian law and Shia jurisprudence, and in Egyptian law and according to Abu Hanifah, the first Ferash takes precedence over the second Ferash.

    Keywords: conflict, Ferash presumption, DNA, lineage
  • مریم غنی زاده*، زهرا غنی زاده
    از گذشته تا به امروزنهاد خانواده به عنوان مهمترین مجری استمرار نسل و پیدایش نسب مورد توجه بوده است. از همین رو در فقه امامیه برای اثبات نسب حتی ضعیفترین دلیل مانند قرعه در کنار اماره پرکاربرد فراش و در نفی نسب دلیلی به قوت لعان قابل استناد است. در دهه های اخیر با پیشرفت های چشم گیر در علم پزشکی و استفاده از روشی مانند آزمایش DNA در تعیین نسب، مهمترین مسئله از یک سو، جایگاه و ضرورت استفاده از چنین روشی در تعیین نسب و از سوی دیگر نیز امکان جایگزینی اماره فراش و لعان با آزمایش مذکور نیازمند تحلیل می باشد. پژوهش حاضر درصدد است تا بررسی آرای صادره از دادگاه های کشور در این خصوص، جایگاه این آزمایش را در کنار مکانیزم فراش تعیین نماید.
    کلید واژگان: اماره فراش, آزمایش DNA, دلیل, اماره, اثبات و نفی نسب
  • پرویز عامری *، هاجر یاسینی نیا
    در دو دهه اخیر آزمایش‏های ژنتیک به‏عنوان یکی از ادله اثبات در دعاوی نسب، مورد توجه قرار گرفته است؛ بدین جهت تبیین اعتبار علمی‏‏ و حقوقی آن، ضرورت خاصی دارد‏‏. شناخته‏شده‏ترین ‏‏آزمایش‏ها ‏‏در موضوع اثبات نسب، آزمایش تجزیه گروه های خونی و آزمایش DNA است‏‏ و مورد اخیر ‏قطعیت واعتبار علمی‏‏ بیشتری دارد. با توجه به اطمینانی که از نتایج آزمایش DNA حاصل می‏‏شود، این سوال مطرح است که آیا می‏‏توان با استناد به آزمایش مزبور حکم به اثبات نسب داد؟ برخی تمایل به این نظریه دارند که آزمایش ژنتیک در عرض ادله دیگر نظیر اماره فراش قرار می‏‏گیرد و می‏‏تواند مثبت نسب باشد. با این سوال فرعی نیز مواجه هستیم که مراجعه به آزمایش ژنتیک در دعوی اثبات نسب در بین چه کسانی قابل اتکا و اعتناست؟ یافته مقاله حاضر این است که آزمایش ژنتیک نمی‏‏تواند به خودی خود و مستقلا در اثبات نسب مورد مراجعه قرار گیرد. نتیجه آزمایش ژنتیک همواره ایجاد علم نمی‏‏کند؛ متعلق علم حاصل از آزمایش ژنتیک، با متعلق علم قاضی به وجود نسب از دو جنس هستند و در نتیجه، فرض تعارض نتیجه آزمایش با علم قاضی منتفی است. این آزمایش در دقیق‏ترین ‏‏حالت می‏‏تواند رابطه خونی را اثبات کند؛ حال ‏آن که نسب یک رابطه حقوقی است و بدون وجود شرایط اماره فراش نمی‏‏توان به آزمایش ژنتیک برای وجود نسب اعتنا کرد. در صورت وجود اماره فراش، این اماره است که نسب را اثبات می‏‏کند نه آزمایش ژنتیک. به همین دلیل، در موارد تحقق اماره فراش، مراجعه به آزمایش ژنتیک برای اثبات برخی دعاوی فرعی مانند احتمال عوض شدن نوزادان می‏‏تواند راه‏گشا باشد.
    کلید واژگان: قرابت نسبی, اماره فراش, آزمایش های ژنتیک, اثبات نسب, نفی نسب
    Parviz Ameri *
    the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding. the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic
    Keywords: the roleof genetic, evidences, in, approve, affiliation, proceeding
  • پرویز عامری، هاجر یاسینی نیا
    نسب مبحثی بیولوژیک و زیستی است که به دلیل آثار حقوقی فراوان مترتب برآن، در فقه و حقوق مورد توجه قرار می گیرد. پیشرفت علم ژنتیک و راهیابی آن در سه دهه اخیر به عرصه حقوق و دادگاه ها، و استفاده از آزمایش تجزیه خون و DNA، بررسی اعتبار فقهی و حقوقی مساله را ضروری می سازد. مقاله حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا میزان اعتبار حقوقی و فقهی آزمایش های خون و ژنتیک به اندازه ای است که بر اماره فراش مقدم شود و دعاوی نفی نسب از طریق آن حل و فصل گردد؟ برخی بر این عقیده اند که این نوع آزمایش ها بر اماره فراش مقدم هستند و اثبات خلاف اماره از طریق آزمایش های مذکور امکان پذیر است؛ اما پاسخ مقاله به سوال تحقیق این است که هر چند آزمایش های ژنتیک موفقیت هایی در زمینه رابطه نسبی بین افراد داشته اند، در مواردی که تمامی شرایط اماره فراش محقق باشد، این آزمایش ها توان مقابله با اماره را ندارند و اثبات خلاف اماره فراش از این طریق امکان پذیر نیست؛ مگر آن که یکی از شرایط اماره مفقود باشد. در آن صورت، استفاده از نتایج آزمایش های مذکور به عنوان اماره قضایی می تواند راهگشا باشد.
    کلید واژگان: نسب, نفی ولد, اماره فراش, اثبات نسب, نفی نسب
    Parviz Ameri, Hajar Yasininia
    Parentage is a biological and genetic topic to which much attention has been paid in jurisprudence and law due to its numerous legal effects. Advances in genetics and its relation to the field of law and the courts in the last three decades and the use of DNA and blood analysis, make the study of the jurisprudential and legal credibility of this problem necessary. The present article seeks to answer the question whether the jurisprudential and legal credibility of blood tests and genetic evidence is valid enough to resolve cases related to rejection of parentage. Some jurist believe that these types of tests are more valid than evidence of the marriage bed and proof of the contrary to evidence is possible via the above mentioned tests; however, the answer to the research question of this paper is that although there has been some success in the area of genetic testing in connection to the relation of parental relationship but; in cases where all the conditions of the marriage bed have been proved, these tests can not deal with this circumstantial evidence and proving the contrary of the circumstantial evidence of the marriage bed in this manner is not possible unless one of the conditions of the circumstantial evidence is missing. In that case, the use of the above mentioned test can be useful-as judicial evidence.
    Keywords: parentage, denial of birth, circumstantial evidence of the marriage bed, proof of parentage, rejection of parentage
  • اعظم پیله، سیدعلی علوی قزوینی، علی رضیئی
    بی گمان شارع و قانون گذار نسبت به حفظ نسب اشخاص اهتمام ویژه ای داشته است، تا جایی که در فقه امامیه از ضعیف ترین ادله مانند قرعهنیز در موارد معینی برای اثبات نسب کمک گرفته شده است. بدین ترتیب ارزش و اعتبار روش های دقیق علمی همچون آزمایش دی ان ای در اثبات نسب روشن و آشکار است، ولی نکته قابل تامل اعتبارسنجی چنین روش هایی در زمینه نفی نسب است؛ چرا که شارع مقدس بر مبنای فلسفه حفظ و ثبات نظام خانواده، نسبت به نفی نسب و راه های اعمال آن سختگیری و دقت ویژه ای اعمال کرده است. پژوهش حاضر به تحقیق درباره این مهم پرداخته است که با توجه به حصری بودن راه نفی نسب به لعان، اطمینان حاصل از آزمایش دی ان ای در نفی نسب به لحاظ شرعی و قانونی فاقد اعتبار و حجیت است.
    کلید واژگان: نفی نسب, دی ان ای, اماره فراش, لعان
    Azam Pile, Seyyed Ali Alavi Ghazvini, Ali Razieei
    Undoubtedly, the Legislator has paid special attention toward protection of lineage of persons so as the weakest evidence like lottery may be used to establish a lineage under the Shiite Jurisprudence. Therefore, the value and credit of scientific evidence such as DNA test in proving lineage is very clearly acceptable. But the point worth considering here is evaluating whether such scientific evidence can negate the lineage, because the conservation of the family is greatly respected by the Sharia and restricted the ways a lineage may be negated. This research paper deals with this issue whether DNA test may be used for negating lineage by considering the fact that the ways of negating lineage is restricted by Sharia.
    Keywords: Negating of Lineage, DNATest, Presumption Legitimacy, Scientific Evidence
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال