به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « تعلیم و تربیت » در نشریات گروه « فقه و حقوق »

تکرار جستجوی کلیدواژه «تعلیم و تربیت» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • زینب رضایی

    تعلیم و تربیت امری پیچیده، پردامنه و وقت گیر است. برای اقدام به این کار خطیر اولین گام، تعیین اهدافی است که قصد داریم به آن ها برسیم و رسیدن به این اهداف مستلزم استفاده از روش ها است. آگاهی از روش ها و اهداف تعلیم و تربیت به خصوص تربیت اخلاقی مستلزم شناخت آراء مربیان و فیلسوفان بزرگ، به ویژه اسلامی است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تعلیم و تربیت اخلاقی از دیدگاه ابن سینا می باشد.روش مورد استفاده در این تحقیق کیفی و از نوع تحلیل محتوا است. منابع تحقیق شامل کتاب ها، پایان نامه ها، مجلات، مقالات و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط با موضوع می باشد. ابن سینا مهمترین و اصلی ترین هدف تعلیم و تربیت را رسیدن فرد و جامعه به سعادت و کمال می داند. کسب اعتدال و میانه روی و کسب فضایل اخلاقی نیز از مهمترین اهداف تربیت اخلاقی این فیلسوف بزرگ است. در این پژوهش تلاش شده است تا با تحقیق در اندیشه های این اندیشمند گرانمایه، به اهمیت اخلاق و تربیت اخلاقی از نظر وی پرداخته و روش های تربیت اخلاقی، مراحل تعلیم و تربیت، متون و مواد آموزشی، ویژگی های یک معلم خوب و شیوه های تعلیم و تربیت و... از منظر ایشان بیان شود و در آخر نیز به یک جمع بندی اجمالی خواهیم پرداخت.

    کلید واژگان: تعلیم و تربیت, اخلاق, ابن سینا, اصول اخلاقی, دین اسلام}
  • مژگان توکلی

    مدارس و دانشگاه ها به عنوان اصلی ترین نهاد توسعه دهنده منابع انسانی تخصصی در مسیر دستیابی به توسعه پایدار مبتنی بر ملاحظات جهانی شدن، نقش حساسی را برعهده دارند. امروزه توسعه، نیازمند یک نظام آموزش پویا و هماهنگ است. آموزش و پرورش باید ضمن توجه به بحران افزایش کمی و تنگناهای مالی، به حفظ، بهبود و ارتقای کیفیت شاخص های اسلامی نیز بپردازد. یکی از ابعاد پرورش اخلاق است و برای اخلاقمند بار آوردن دانش آموزان که سرمایه های انسانی نسل آینده هستند، وجود معلمان اخلاق مدار لازم و ضروری است. معلم مهم ترین فرد در نظام آموزشی است چرا که مسیول اجرایی است و حتی می تواند برنامه آموزشی بد را نیز با خلاقیت و مهارت خود به صورت مناسبی به اجرا در آورد و نتیجه بهتری را بگیرد، نقش معلم چنان مهم است که اگر اشتباه انتخاب شود نتیجه برنامه آموزشی عالی را نیز خراب می کند. معلمان را از جنبه های مختلف می سنجند مثل علم و آگاهی، مهارت، اخلاق و... ملاک اصلی بررسی ما در این مقاله شاخص های علمی و اسلامی است.

    کلید واژگان: آموزش و پرورش, تعلیم و تربیت, آموزگار, مربی, صفات اسلامی, اخلاق}
  • حسن اسلام پور کریمی، ام البنین صیدانلو*
    وضعیت تعهدپذیری زن و شوهر نسبت به تربیت یکدیگر در عرصه اعتقادی که برای سایر ساحت های تربیتی سرنوشت ساز است و غفلت از آن که آسیب های جدی را در سطح میدانی به وجود آورده است، امروزه باید یکی از اولویت های متولیان تربیت و سبک زندگی اسلامی باشد. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر از قبیل ادله قرآنی، روایی و عقلی، درصدد کشف نگاه فقه تربیتی به این مسیله تربیتی است. بررسی های انجام شده، حاکی از آن است که با قراین موجود در آیات و روایات مرتبط با این مسیله، حکم تربیت در ساحت اعتقادات واجب، وجوب است و ظاهر ادله اجازه نمی دهند که در عرصه عقاید مستحب، وجوب را قایل شویم. بنابراین، انصراف ادله به واجبات است؛ اما بعضی از ادله عام از قبیل «قاعده دفع ضرر»، «اعانه بر بر» و «قاعده هدایت»، بر لزوم تربیت اعتقادی دلالت می کنند.
    کلید واژگان: ارشاد جاهل, قاعده هدایت, ساحت تربیتی, حقوق همسران, تعلیم و تربیت, تربیت دینی, عقاید اسلامی}
    Hasan Ealampor, Omolbanin Seadanlo *
    The state of commitment of husband and wife towards each other's education in the field of belief, which is crucial for other fields of education, and the neglect of it, which has caused serious damage at the field level, should be one of the priorities of the guardians of Islamic education and lifestyle today .this article, with a descriptive-analytical method and using reliable sources such as Qur'anic, narrative and rational evidence, tries to discover the view of educational jurisprudence on this educational issue. The studies conducted indicate that with the evidences in the verses and narrations related to this issue, the ruling on education is obligatory in the field of obligatory beliefs, and the appearance of the evidence does not allow us to consider it obligatory in the field of recommended beliefs. Therefore, giving up evidence is obligatory; But some general arguments such as "the rule of avoiding harm", "Cooperation in good work" and "the rule of guidance" indicate the necessity of religious training.
    Keywords: Ignorant guidance, rule of guidance, educational field, rights of spouses, Education, Training, Religious Education, Islamic Beliefs}
  • سید سخی داد موسوی*، علی سائلی، کریم خان محمدی
    پرورش نظم و انضباط در کودکان و نوجوانان به منظور قاعده مند نمودن فعالیت ها و رفتارهای آنان براساس آموزه های اسلام، قوانین حکومت اسلامی و هنجارهای پذیرفته شده در جامعه بسیار حایز اهمیت است. بسیاری از مشکلات در عرصه های مختلف ناشی از بی نظمی و بی انضباطی است و پرورش نظم و انضباط در قشر کودک و نوجوان راه کار اساسی برای حل این چالش است. پژوهش حاضر وظیفه مندی نهاد خانواده در پرورش نظم و انضباط در کودکان و نوجوانان را از منظر فقهی واکاوی می کند. پرسش مهم این است که تکلیف شرعی نهاد خانواده در پرورش نظم و انضباط در کودکان و نوجوانان چیست؟ برای کشف حکم این مساله، آیات، روایات، قواعد فقهی و حکم عقل به شیوه تحلیلی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفته است. براساس یافته های این تحقیق در مواردی که بی نظمی و بی انضباطی موجب ترک واجب، وقوع در حرام، پدید آمدن ضرر و زیان و یا هرج و مرج و اختلال در نظام زندگی اجتماعی گردد، پرورش نظم و انضباط در کودکان و نوجوانان بر نهاد خانواده واجب است.
    کلید واژگان: تکلیف, والدین, تعلیم, تربیت, نظم و انضباط, فرزندان}
    Sayed Sakhidad Mosavi *, Ali Saeli, Karim Khan Mohammadi
    Cultivating discipline in children and teenagers to regulate their activities and behaviors based on the teachings of Islam, the laws of the Islamic government and the norms accepted in the society is extremely important. Many problems in different areas of human life are caused by chaos, confusion and a lack of discipline. Therefore, fostering discipline in children and teenagers is the basic pathway to solve these challenges. The current research examines the role of the family institution in fostering discipline in children and adolescents from a jurisprudential point of view. The important question is: What is the religious duty of the family institution in fostering discipline and cultivating good habits in children and teenagers? In order to discover the ruling, the verses, traditions, jurisprudential teachings and the dictate of reason have been analyzed in an analytical and inferential way. Based on the findings of this research, in cases where disorder and lawlessness lead to leaving out the obligatory duty and falling into harām, as well as to damage or chaos and disruption in the social life system, it is obligatory for the institution of the family to cultivate order and discipline in children and adolescents.
    Keywords: obligation, parents, Education, training, discipline, Children}
  • فاطمه حسینعلی زاده امدادی

    معنویت یعنی تلاش برای کنارگذاشتن ادراکات اشتباه و غیرواقعی از دنیا و شناخت بهتر روح و روان خود یا کنارگذاشتن خودخواهی و منیت و تلاش برای درک‌کردن زندگی و هستی. کسانی که به معناکردن معنویات علاقه دارند، در تلاش هستند که خود واقعی‌شان را بهتر بشناسند. دانش آموزان نوجوان که سرشتی پاک همچون آیینه دارند چنانچه در پرتو تربیت و راهنمایی های صحیح و منطقی قرار بگیرند می توانند زمینه مساعدی را برای چشیدن لذات معنوی در بزرگسالی مهیا کنند. امروزه باور بر این است که بین برخی رفتارهای نابهنجار دانش اموزان با کمبود معنویت ارتباط و تناسب وجود دار. لازم به ذکر است بحث تربیت معنوی که تربیت دینی راهم دربر می گیرد از مهم ترین و بنیادی ترین مسایل مورد نیاز خانواده و جامعه است. تربیت معنوی امری است فطری که باید از قوه به فعل برسد و شامل پرورش اراده و ایمان، فضیلت های اخلاقی و همچنین عواطف در دانش اموز است که تربیت دینی را نیز شامل می شود. در سال های اخیر در حوزه  تعلیم و تربیت علاقه مندی های زیادی در زمینه معنا، هدف و مقصود زندگی در افراد ایجاد شده است. بررسی ها نشان می دهد که معنویت و تمایل به آن یعنی معنویت گرایی و به کار بستن آن بر تمامی شیون زندگی افراد چتر خود را گسترانیده است. نکته کلیدی این است که اگر بخواهیم معنویت را در زندگی دانش اموزان و کودکان وارد سازیم و آن را بهبود و ارتقا ببخشیم، لازم است بدانیم که آنان معنویت و معنوی بودن را چگونه تجربه و در زندگی روزمره خود بازنمایی می کنند. این دانش و آگاهی، دست مایه ای برای شروع کار خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به بررسی اصول و مبانی اثر معنویات دینی در زندگی اجتماعی دانش آموزان بپردازیم.

    کلید واژگان: دانش آموز, معنویات, اعتقاد به خدا, پیشرفت تحصیلی, تعلیم و تربیت, زندگی اجتماعی}
  • سحر سیدآقایی

    توسعه فرهنگی به دنبال توسعه بخشیدن به فرهنگ جامعه می باشد و البته این امر،خود مستلزم برخورداری از رویکردی فرهنگی نسبت به توسعه می باشد.به عبارت دیگر،رابطه متقابلی میان فرهنگ و توسعه برقرار است و هر یک از دیگری تاثیر می پذیرد.مقصود از توسعه فرهنگی،ایجاد شرایط و امکانات مادی و معنوی مناسب برای افراد جامعه به منظور شناخت جایگاه آنان و رشد و افزایش علم و دانش و معرفت انسان ها و آمادگی برای تحول و پیشرفت و پذیرش اصول کلی توسعه،نظیر قانون پذیری،نظم و انظباط،بهبود روابط اجتماعی و انسانی و افزایش توانایی های علمی و اخلاقی و معنوی برای همه افراد جامعه می باشد. اساسا اثر بخشی دانشگاه به کیفیت کارکنان آن به ویژه به اعضای هیات علمی آن وابسته است و آن به نوبه خود بستگی به آن دارد که تا چه اندازه از توانمندی اعضای هیات علمی در اداره امور دانشگاه استفاده می شود.ماهیت پیچیده و غیر خطی تحولات،موجب شده است تا دوران تسلط یک ایده خاص،نظام سلسله مراتبی کاهش یابد و به تدریج زمینه برای حضور متنوع افراد و گروه ها در تصمیم گیری های سازمانی فراهم آید. در طول دهه گذشته دانشگاه های سرتاسرجهان تحت فشار فزاینده ای در جهت سازگاری با تغییر سریع فرهنگی،فنی و فشارهای سیاسی و اقتصادی قرار گرفته اند که ناشی از شرایط محیط وسیع فراصنعتی است.مقابله با این تغییرات محیطی سازگاری بنیادینی دور از دسترس را طلب می کند که شامل دگرگونی اساسی در ساختار تحقیق،آموزش و مدیریت در آموزش عالی است.

    کلید واژگان: فرهنگ, دانشگاه, تعلیم و تربیت, آموزش, فرهنگ دانشگاهی, دانشجو}
  • دکتر شهلا رضایی *، ساحل رحمت نژاد، شادی زمانی

    نقش مهم معلمان در سلامت و سعادت و تعالی جامعه بر کسی پوشیده نیست هر جامعه ای طالع خود را در چگونگی کار معلم می بیند و او را اولین و آخرین امید در تربیت و پرورش نوباوگان و نسل اینده ی کشور می داند .احراز مقام والای معلمی چندان هم ساده نیست.معلم باید با دلسوزی و فداکاری از جان و دل زحمت بکشد تا نسلی تربیت شده و سالم به جامعه تحویل دهد.او باید با صبر و حوصله و متانت اخلاق سرمشق پاکی و راستی و نمونه ی یک انسان کامل و صادق برای فرزندان این مرز و بوم باشد .معلم همواره باید وجدانی پاک و رفتاری پسندیده و مهر آمیز داشته باشد .وقتی در جامعه ای شغل معلمی را همطراز شغل انبیاء می دانند چه عزت و حرمتی بالاتر از این می توان بر معلم نثار کرد.

    کلید واژگان: معلم, دانش آموز, پیشرفت تحصیلی, تعلیم و تربیت, سبک زندگی}
  • اردوان ارژنگ*، سید نقی موسوی، مطهره طالبی سیه سران

    امروزه نگرش هایی مانند جانی بالفطره دانستن کم توانان ذهنی خفیف و افراد دارای هوش مرزی، ناپذیرفتنی و مطرودشده است. اما برای آن که جرایمی از ایشان به ثبت می رسد، بی شک پرداختن به مسایل جرم شناسی این گروه، به ویژه بزهکاری _ با توجه به قوت ریسک فاکتورها _ ، به گونه ای خاص و اختصاصی لازم است. در این نوشتار، که به صورت کیفی _ استنباطی و بر اساس منابع کتابخانه ای است، هم در قالب سلبی یعنی ادله مخالفان، نقد و هم به صورت ایجابی، ادله ای دال بر ضرورت این امر، با تاکید بر تکلیف والدین و سایر سرپرستان و مسیولین تعلیم و تربیت و توانبخشی، ارایه شده است. ادله ای از قبیل تعداد کم این افراد در جامعه، مسیولیت کیفری نداشتن و بی تاثیر بودن اقدامات و همچنین هزینه بر بودن اقدامات، به گونه ای جدی نقدپذیر و ناپذیرفتنی تلقی شده است. ازسوی دیگر، ادله اثباتی مانند آیه وقایه، آیه لاتضار، آیات دال بر امربه معروف و نهی ازمنکر و همچنین روایاتی از قبیل لاضرر و دلیل عقلی، بر ضرورت مطالعه و اقدام در امر پیشگیری متربیان کم توانان ذهنی ارایه شده است.

    کلید واژگان: تعلیم و تربیت, توانبخشی, حضانت, فقه تربیتی, مورد اهتمام شارع, و وقایه}
    Ardavan Arzhang *, Seyed naghi Mousavi, Motahare Talebi Siah Saran

    Today, attitudes such as considering people with mild symptoms of mental retardation and those with borderline intelligence as criminals by nature, is unacceptable and rejected. However, because crimes are registered in their names and in view of the strength of the risk factors, it is undoubtedly necessary to address in a special and detailed way the criminological issues of this group, especially delinquencies. In this article, which is qualitatively-inferential and based on library sources, the arguments of the proponents and opponents of the necessity of dealing with this matter have been brought up and discussed with emphasis on the duty of parents and those in charge of education and rehabilitation. Arguments such as the small number of these people in the society, the lack of criminal responsibility and the ineffectiveness and costliness of the measures have been seriously criticized and considered unacceptable. On the other hand, positive arguments such as the verse of prevention, the verse of "no harm" (lā tuḍār), the verses indicating the promotion of the good and the prohibition of the evil, as well as narrations such as the principle of no-harm (lā ḍarar) and rational reason have been presented on the necessity of studying and acting to prevent mentally retarded trainees from committing delinquencies.

    Keywords: Education, rehabilitation, custody, educational jurisprudence, Sharia, Prevention}
  • حسن محمدپور، محسن ملک افضلی*، علی همت بناری
    از نظر اسلام، تعلیم و تربیت امری پسندیده و واجب است. آیات نورانی قرآن و روایات شریف بر اهمیت جایگاه تعلیم و تربیت و نقش اثرگذار دو رکن مهم خانواده و حکومت در این مقوله تاکید کرده اند. در متون روایی، استنادات زیادی مبنی بر اثبات تکلیف و وظیفه مشترک حکومت و خانواده در امر تعلیم و تربیت وجود دارد. پرسشی که اینجا مطرح می شود، این است که در صورت تزاحم بین حکومت و خانواده، تقدم وظیفه مندی با کدام نهاد است؟ این نوشتار با روش توصیفی _ تحلیلی درصدد رسیدن به پاسخ از میان آموزه های اسلامی است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که مفهوم تقدم وظیفه مندی در دوران طفولیت و کودکی، خاص و ویژه خانواده است و در دوران آموزش و دانش پذیری، حکومت هم بنابر حکم اولیه، وظیفه مند و مکلف، و هم براساس حکم ثانویه، همکار و قایم مقام خانواده در تعلیم و تربیت است.
    کلید واژگان: تعلیم و تربیت, وظیفه مندی خانواده, وظیفه مندی حکومت}
    Hasan Mohammadpoor, Mohsen Malek Afzali *, Ali Hemat Banari
    According to Islam, pedagogical education and training is recommended and obligatory. The luminous verses of the Qur'an and the noble narrations of infallible Imams emphasize the importance of the position of education and pedagogy and the influential role of the family and government in this regard as two important foundations. In the narrations, there are many citations to prove the common duty of the government and the family in the field of education and training.    The question that arises here is, in the event of a conflict between the government and the family, which institution is preferred? The present article seeks to answer the question using a descriptive-analytical method. Findings show that the concept of priority of dutifulness in childhood is specific to the family, and in the period of education and pedagogy as well as acculturation, the government has both responsibility and obligation according to initial rules and it is partner and representative of the family in the matter of education and pedagogy as per the secondary rules.
    Keywords: Education, Training, family responsibilities, government responsibilities}
  • ناهید فرامرزی

    هدف از آموزش و پرورش ارتقای یادگیری است، به گونه ای که بر پایه چهار ستون یادگیری برای دانستن، انجام دادن، با هم زیستن و زیستن استوار است. هر سازمان برای نیل به اهداف خود به کارکنانی فعال و قابل انعطاف با شرایط مختلف نیاز دارد. هنگامی که سازمان به اجرای سیستم‌های پویای آموزش و بهسازی نیروی انسانی اهتمام بورزد، نیروی انسانی عضو قابلیت انعطاف‌پذیری با شرایط مختلف سازمان را پیدا خواهد کرد، به عبارت دیگر آموزش و بهسازی اقدامی کارآمد در جهت بالا بردن سطح شایستگی اعضای سازمان است. به منظور افزایش کیفیت فرآیند آموزش و یادگیری و  توسعه استعدادهادر سازمان با توجه به  اهداف و راهبردهای مذکور،  استانداردهای ارزیابی کیفیت فرایند آموزش و توسعه منابع انسانی سازمان به همراه معیارهای اصلی و فرعی ،براساس مدل سیستمی آموزش طراحی شده است تا با ارزیابی آنها میزان تعالی آموزش را تاپیشرفت کامل نشان دهد.

    کلید واژگان: آموزش, تعلیم و تربیت, تدریس, آموزش سازمانی و مدیریتی, مدرس}
  • احمد بخش اخلاصی*

    مباحث تیوریک این نوشته را بررسی تاریخی نظام آموزش ابتدایی افغانستان از زمان شکل گیری معارف جدید (1283شمسی) تا پایان دوره ی ریاست جمهوری سردار محمد داود خان (1357شمسی) دربر می گیرد. این دوره ی تاریخی را می توان به چند دوره مجزا از هم تقسیم بندی کرد؛ ولی از آنجایی که تعلیم و تربیت ابتدایی در این برهه زمانی، کمتر با حوادث و رویداد های خونبار و اسفبار رو به رو بوده است، از اینرو در یک بازه ی زمانی مشترک مورد بررسی قرار گرفته است. البته، تنها موردی که معارف را با چالش و مشکل اساسی گرفتار کرد، دوران حاکمیت نه ماهه ای حبیب الله کلکانی بود که خسارات و آسیب های شدیدی بر پیکر نوبنیاد معارف کشور وارد کرد و خدمات و فعالیت های آموزشی گذشته را به کلی نابود و آثار و پیامدهای خودش را تا سالیان درازی بر تنه ضعیف و شکننده نهاد معارف جدید کشور نشان می داد. ناگفته نماند که تعصبات قومی، مذهبی و زبانی و هم چنین تفاوت های جنسیتی آفت دیگری بود که از همان ابتدا به جان معارف افتاده بود و این دو بلای بنیادکن در طول این سالیان دراز بر معارف کشور سایه افکنده بود و تا هنوز همچنان جولان می دهد. با توجه به اینکه محتوای این تحقیق را بررسی آموزش ابتدایی در یک مقطع زمانی خاص تشکیل می دهد، بررسی عوامل آسیب زا و بنیادکن معارف در یک نوشته جداگانه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلید واژگان: نظام آموزشی, تعلیم و تربیت, مکاتب ابتدایی, قوانین}
  • مجید تلخابی، محمدلطیف مطهری *

    تربیت اسلامی ساحت های مختلفی دارد و تربیت عبادی یکی از مهم ترین این ساحات است. تربیت عبادی عبارت است از: آموزش عبادات و کیفیت آن ها و تلاش برای ایجاد روحیه پرستش و نیایش در متربی به گونه ای که به انجام مناسک و تکالیف عبادی متعهد شود. رفق و مدارا یکی از مباحث مهم تربیتی است. این نوشتار در صدد پاسخ به این سوال می باشد که آیا والدین در تربیت عبادی فرزندان رفق و مدارا را رعایت بکنند یا خیر؟ حکم رفق و مدارا از نظر شرع مقدس اسلام در تربیت عبادی وجوبی است یا رجحانی؟ این پژوهش در قالب روش توصیفی، تحلیلی و اجتهادی با محوریت منابع روایی اثبات می کند که والدین در تربیت عبادی فرزندان باید رفق و مدارا را رعایت بکند رفق و مدارا در تربیت، بذاته منافاتی با مراتبی از قاطعیت در بعضی از مراحل تربیت ندارد، بلکه اصل اولی این است که با وجود ایستادگی و پایبندی به قوانین، نرمش و انعطاف جریان داشته باشد.

    کلید واژگان: حق, تکلیف, فقه, الزام, تعلیم و تربیت, روش}

    Islamic education has different areas and religious education is one of the most important of these areas. Worship training is: teaching worship and its quality and trying to create a spirit of worship and prayer in the teacher so that he commits to perform rituals and duties. Compassion and tolerance is one of the most important educational issues. This article seeks to answer the question of whether parents should observe kindness and tolerance in the upbringing of their children or not. Is the ruling of kindness and tolerance in the view of the holy Shari'a of Islam in religious education obligatory or preferable? This research in the form of descriptive, analytical and ijtihad methods with the focus on narrative sources proves that parents should observe kindness and tolerance in the religious education of their children. Compassion and tolerance in education do not in themselves contradict the degree of determination in some stages of education, but the first principle is that despite standing and adhering to the rules, there should be softness and flexibility.

    Keywords: Right, homework, Fiqh, Requirement, education, training, Method}
  • میثم خزائی*، ساحل گودرزی
    تعلیم و تربیت اطفال از اموری است که در ابعاد شخصی و عمومی، نقش فراوانی در رشد فرد و جامعه دارد. با توجه به اهمیت این مساله، زمانی که طفل ولی قهری دارد، این مهم بر عهده وی قرار داده شده است و در شرایطی که ولی قهری در تربیت طفل، وصی تعیین نموده باشد، این وظیفه بر عهده وصی قرار می گیرد. لکن گاهی طفل بی سرپرست بوده، شخصی به صورت خاص متولی تعلیم و تربیت طفل نیست. پژوهش حاضر در صدد است تا به روش توصیفی تحلیلی، ولایت حاکم بر تعلیم و تربیت اطفال بی سرپرست را مورد بررسی قرار دهد. بر اساس اطلاق ادله ای که بر ولایت حاکم دلالت دارد، نیز بر اساس وجوب حفظ نظام، اولویت قطعیه، اجماع، ادله ای که دلالت بر وجوب حضانت لقیط دارند، سیره متشرعه و عموم روایات، حاکم شرع بر تعلیم و تربیت ایتام و کودکان بی سرپرست ولایت دارد و بر او واجب است در این باره اقدام نماید.
    کلید واژگان: ولایت, حاکم, تعلیم و تربیت, ایتام, اطفال بی سرپرست}
    Meisam Khazaee *, Sahel Goodarzi
    Children’s education whether individually or collectively, plays a great role in the improvement of society as well as individuals. This responsibility is upon the shoulder of a natural guardian or formal executor in case of the demise of the natural guardian. Assuming there would be no kind of guardianship then who would be in charge of the child’s education? According to the evidences the duty is upon the religious authority (Hakim-e-Shar’) whose guardianship is approved by Shariah. Apart from the absoluteness of the relevant proofs and also in order to maintain the administrative authority, other sources also count on consensus and traditions to accentuate the duty of the religious authority over the education of unattended children and orphans.
    Keywords: Guardianship (Wilayah), Religious Authority, education, Orphans, Unattended Children}
  • محمد تقی مرادی
    انسان موجودی دارای عقل و آزادی و سرشار از استعدادهای خدادادی است که قابلیت تغییرات گسترده را دارد. برای رسیدن به این هدف، مهمترین نقش را تعلیم و تربیت ایفا می کند؛ زیرا با تعلیم صحیح است که استعدادهای انسان شکوفا می شود و می توان آن را با فرهنگ انسانی و اسلامی آشنا کرد. اگر تعلیم و تربیت با مبانی دینی و عقلی باشد، آموزش معارف، تقویت ایمان، تعهد به انجام فرائض الهی و اخلاقی اثرگذار خواهد بود، در این صورت است که تعلیم و تربیت صحیح به شخصیت انسان ها در زندگی فردی و اجتماعی با شیوه اسلامی رنگ می دهد.
    کلید واژگان: انسان, تعلیم, تربیت, اسلام}
    Mohammad Taghi Moradi
    The human being has wisdom and freedom and is full of divine talents that made him capable of major changes. To achieve this goal, the education and upbringing plays an important role. It means we can discover the human talents and get familiar him with human and Islamic culture by good education. If education is based on religious and rational principles then it will effect on providing the education, strengthening the faith, commitment to the fulfillment of divine and ethical rules. In this case, the excellent education and upbringing will impact on the personality of human beings in individual and social life in Islamic way.
    Keywords: humankind, education, upbringing, Islam}
  • محسن احمدی *
    عصرحاضر را باید تلفیقی ازارتباطات و اطلاعات دانست. عصری که بشر درآن بیش ازگذشته خود را نیازمند به داشتن اطلاعات و برقراری ارتباط برای کسب اطلاعات مورد نیازمی باشد.امروزه با دراختیارداشتن فناوری اطلاعاتی و ارتباطی مختلف و پیشرفته،امکان برقراری سریع ارتباط و تبادل سریع اطلاعات بیش ازپیش میسرگردیده است. افراد درهرکجا که باشند میتوانند آخرین اطلاعات مورد نیاز خودرا درهرزمینه ای دریافت میکنند. اما بی شک- بیشترین تاثیر پدیدآمدن فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی برمحیطهای آموزشی بوده است. کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات درآموزش سبب شده است تا محیط آموزشی به سوی مجازی شدن سوق پیدا کند.این امرسبب می شود تا ارتباطات میان افراد به منظورآموزش و گسترش دانش به گونه ای فزاینده ازطریق رایانه امکان پذیرشود. با ظهور و گسترش اینترنت- این رسانه به عنوان یک مکمل جهت تامین نیازهای اطلاعاتی و آموزش مورد استفاده قرارگرفت. با توجه به نقشی که کتابخانه ها باید درامرآموزش ایفا نمایند بدیهی است با دارا بودن امکانات پیشرفته تر-منابع اطلاعاتی بسیار غنی تری را نسبت به گذشته فراهم میکنند و جهت آموزش افراد دراختیار آنها قرارمیدهند. فراهم کردن وب سایتهای اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی- کتابخانه ها را به یک محیط مجازی و دیجیتالی جهت تبادل اطلاعات تبدیل کرده است که نقش آموزشی آن بیش ازپیش دراین محیط نمایان می شود.
    کلید واژگان: کتابخانه های مجازی, تعلیم و تربیت, آموزش و پرورش, علم آموزی}
    Mohsen Ahmadi *
    The episode should be a combination of communication and information. An era in which humanity needs more than ever to have the information and communication needed for the information it needs. Today, with the availability of various information and communication technologies, it is possible to quickly communicate and quickly exchange information more quickly. People can get their latest information in every area wherever they are. But undoubtedly, the greatest impact of the emergence of information and communication technologies has been on the educational environment. The application of information and communication technology in education has led the learning environment to move towards virtualization. This will allow communication between individuals to be developed in order to educate and expand knowledge more easily through computers. With the advent and expansion of the Internet, this medium was used as a complement to meet the needs of information and education. Given the role that libraries need to play in teaching, it's evident that with more advanced facilities, they provide much more richer information resources than the past and provide them with training. Providing Internet websites and databases-libraries into a virtual and digital environment for the exchange of information, whose educational role is increasingly evident in this environment.
    Keywords: virtual libraries, education, education, learning science}
  • مریم خدادادیان، فرشاد حیدرپور
    در اسلام «تفکر» زندگی دل و حیات قلب معرفی شده است. زیرا انسانیت انسان و ادراک او از عالم و آدم پروردگار عالمیان اتصالی که با حق برقرار میکند به نحوه ی تفکر اوست. با تفکر قوای درونی انسان شکوفا می شود و زمینه ی حرکت کمالی او فراهم می گردد لذا به همراه علم آموزی و تفکر تربیت یا پرورش اخلاقی و تهذیب نفس نیز مطرح می شود که در اسلام بر این امر بسیار تاکید شده و از همان ظهور اسلام مبادی و مبانی تعلیم و تربیت به عنوان یک علم بنا نهاده شده است. تعلیم و تربیت نه تنها میتواند در رشد اخلاقی، عقلانی، رفتاری و حتی جسمانی فرد موثر باشد بلکه وسیله ای در جهت رفع نیازهای حقیقی و مصالح اجتماعی، به شمار میآید، و عامل رشد و تحول اساسی جامعه میگردد و مسلمانان که در ابتدا به این ضرورت پی برده بودند توانستند در مدت کوتاهی گوی سبقت در زمینهی تولید علم از تمدن های مطرح آن روز بربایند و به دلیل مشکلات و حوادثی که در تاریخ مسلمانان به وقوع پیوست این حرکت سریع آنها را به شدت کند نمود به طوری که تا این قرن مسلمانان جهان در کشورهای مختلف نتوانستند مجددا عرض اندام نمایند و امروز وقت آن رسیده که عوامل محدود کننده و موانع پیشرفت بررسی شود و با دلسوزی و دور از نفع طلبی های فردی راهکارهای موثر ارائه و جامه ی عمل پوشیده شود. که در این مقاله بعضی از این راهکارهای ارائه شده است که عبارتند از: استقلال فکری- فکر دینی- توسعه ی آموزشی- رفاه مادی و معنوی- تبادل اندیشه و آزادی خرد ورزی که با توجه به اهمیت موارد در قسمت راهکارها و نتیجه آورده شده اند.
    کلید واژگان: آموزش و پرورش, علم آموزی, نظام آموزشی کشور, تعلیم و تربیت}
    Maryam Khodadadian, Farshad Heydarpour
    In Islam, "thought" is introduced to the life of the heart and the life of the heart. Because the humanity of man and his perception of the world and the person of the Lord of the universe, the connection of the right, is in the way of his thinking. With the thought of the inner power of man, he flourishes and the ground for his perfection is provided. Therefore, along with the teaching and thinking of education, the moral development and perfection of the soul are also raised, which is very emphasized in Islam, and since the advent of Islam, the foundations Education is founded as a science. Education can not only be effective in the moral, rational, behavioral and even physical development of the individual, but also as a means of meeting the real needs and social interests, and is a factor in the growth of society and the Muslims who initially have this The necessity was that they succeeded in defeating the cultures of science in the short time, and because of the problems and events that occurred in the history of Muslims, they quickly slowed down their movement so that until this century Muslims The world has not been able to redefine in different countries, and today it is time that the limiting factors Obstacles to progress should be explored and devoted to the effective ways of doing things with compassion and away from individual interests. Some of these strategies are presented in this article: Religious-Intellectuality Independence - Educational Development - Material and Spiritual Well-being - Exchange of Thought and Freedom of Wisdom Considering the Importance of the Issues in the Solution and the Conclusion.
    Keywords: education, educational science, country education system, education}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال