به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "theory building" در نشریات گروه "کتابداری و مدیریت اطلاعات"

تکرار جستجوی کلیدواژه «theory building» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی theory building در مقالات مجلات علمی
  • بازدارنده های فراسازمانی رشد ظرفیت پدیده نظریه پردازی در دانشگاه های ایران: موردکاوی دانشگاه تربیت مدرس
    محمد حسن زاده*، بهروز رسولی، المیرا کریمی

    هدف :

    نظر به اهمیت نظریه پردازی در مسیر توسعه و پیشرفت علمی، در اسناد بالادستی در پیوند با علم، فناوری، و نوآوری در ایران توجه خاصی به آن شده است. ولی به نظر می رسد علیرغم توجه به این پدیده در ایران، هنوز نظریه پردازی نتوانسته است رشد و پیشرفت چشم گیری داشته باشد. هدف از این پژوهش واکاوی موانع فراسازمانی کلیدی رشد ظرفیت نظریه پردازی در کشور است.

    روش شناسی:

     فلسفه تفسیرگرایی با آمیزه ای از عمل گرایی جهان بینی این پژوهش است. قوم نگاری با آمیزه ای از گراندد تیوری نیز روشی است که برای پاسخگویی به پرسش های پژوهش انتخاب شده است. برای گردآوری داده ها، با 12 خبره در دانشگاه تربیت مدرس مصاحبه شده، مصاحبه های پیاده سازی و در نرم افزار «مکس کیو. دی. ای.» تحلیل، کدگذاری، و مقوله بندی شده اند.

    یافته ها

    به شکل جامع می توان موانع پیشرفت نظریه پردازی را به دو گروه سازمانی و فراسازمانی دسته بندی کرد. از آنجا که تمرکز این پژوهش بر موانع فراسازمانی است، این موانع را می توان در هفت دسته کلی، یعنی شامل پیوند ضعیف علم با جامعه، مشکلات اقتصادی کشور، مدیریت ناکارآمد آموزش عالی، ناکارآمدی آموزش عالی، دشواری نظریه پردازی، سیاست گذاری نادرست آموزشی، و سیاست گذاری نادرست پژوهشی سازماندهی کرد.

    اصالت:

     نظریه پردازی از پدیده های کلیدی آموزش عالی است که نباید از رشد و گسترش آن غافل شد؛ نخستین گام برای تحقق این پدیده شناسایی موانعی است که رشد آن را کند می سازند. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده که دیدی ژرف از موانع نظریه پردازی به دست می دهد و دسته بندی تازه ای مطرح می کند که سیاست گذاری را در این زمینه عملی می سازد.

    کلید واژگان: نظریه پردازی, ایران, موانع و مشکلات, آموزش عالی, پیشرفت علمی
    Ultra-Organizational Inhibitors of Theory building Capacity in Iranian Universities: Case Study of Tarbiat Modares University
    Mohammad Hasanzadeh *, Behrooz Rasuli, Elmira Karimi
    Purpose

    Considering the importance of theory building in scientific progress and development, the Iranian policy-makers have focused on this issue in policy-documents related to science, technology, and innovation. But it seems that in spite of the importance of this phenomenon in Iran, theory building has not been able to make significant progress. The purpose of this study is to examine the extra-organizational barriers to the growth of theory building capacity in Iran.

    Methodology

    Through a qualitative approach and Miles and Huberman method for analyzing qualitative data, 12 experts at Tarbiat Modarres University have been interviewed, and gathered data were analyzed and coded by MAXQDA software. Thus, extracted codes categorized in major themes to address research questions.

    Findings

    According to the findings, the barriers to the theory building can be categorized into organizational and meta-organizational groups. Since the focus of this study is on extra-organizational barriers, these barriers can be found in seven general categories, namely, the weak link between science and society, country's economic challenges, ineffective management of higher education, inefficient higher education, the difficulty of theory building, inappropriate educational policy, and inappropriate research policy.

    Originality: 

    Theory building is one of the key phenomena of higher education, which should not be neglected in the scientific progress; the first step towards realizing this phenomenon is identifying obstacles and challenges in this regards. The present study is conducted through a qualitative approach which provides an overview of the barriers of the theory building and allows policy-makers to think differently about the matter.

    Keywords: Theory Building, Iran, Barriers, Challenges, Higher Education, Scientific Progress
  • محمد حسن زاده*، بهروز رسولی، المیرا کریمی
    مقدمه

    نظریه پردازی از کلیدی ترین بنیان های علمی است و دانشمندان و کشورهایی به این مقام نایل می شوند که به لحاظ علمی پیشرفته باشند. به نظر می رسد هنوز این پدیده آن گونه که باید در ایران رشد نکرده است و کماکان دانشگاه های ایرانی در این زمینه ضعیف هستند. هدف این پژوهش واکاوی موانع کلیدی رشد ظرفیت نظریه پردازی در کشور است.

    روش شناسی

    رویکرد این پژوهش کیفی و جهان بینی آن در فلسفه تفسیرگرایی با آمیزه ای از عمل گرایی تعریف می شود. به این دلیل که پژوهش حاضر با هدف اصلی شناسایی موانع رشد نظریه پردازی در دانشگاه تربیت مدرس و ارایه راهکارهایی برای گسترش ظرفیت نظریه پردازی انجام شده است، پژوهشگران با عوامل انسانی مواجه هستند که کنش گران اصلی نظریه پردازی به شمار می آیند. از منطق استقرایی برای شناسایی موانع و راهکارها و دسته بندی آنها استفاده شد. پس رویکرد کیفی برای پاسخ گویی به اهداف پژوهش به رویکرد کمی ترجیح داده شد. نوآوری کلیدی پژوهش حاضر که آن را از دیگر پژوهش ها متمایز می کند در روش شناسی است. از آنجا که این مطالعه با روش کیفی انجام شده دید بهتری از بافت واقعی به دست می دهد. با تکنیک «نمونه گیری متخصص» 12 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس از حوزه های گوناگون علمی گزینش شدند و با آنها به شکل حضوری مصاحبه شد.

    یافته ها

    موانع بسیاری هستند که می توانند سر راه پیشرفت نظریه پردازی قرار گیرند. در یک نگاه کلی می توان این موانع را به دو گروه کلی موانع فراگیر و برون سازمان و موانع سازمانی دسته بندی کرد. موانع سازمانی ریشه در سازوکارها و مدیریت دانشگاه تربیت مدرس دارند و شاید در موسسه های دیگر به چشم نخورند. این موانع را می توان در هفت دسته کلی شامل کمبود پیوند نهادی، محدودیت منابع سازمانی، نظام نادرست ارزشیابی، ضعف ارتباط علمی، آموزش ناکارآمد دانشگاهی، کیفیت پایین علمی دانشجویان، و بی مسیولیتی پژوهشگران سازماندهی کرد.

    نتیجه گیری

    نظریه پردازی از کلیدی ترین پدیده های علمی است که باید با جدیت در فضای علمی ایران دنبال شود و نخستین گام برای تحقق این پدیده شناسایی موانعی است که رشد آن را کند می سازند. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده که دیدی ژرف از موانع نظریه پردازی به دست می دهد و دسته بندی تازه ای مطرح می کند که تصمیم گیری و سیاست گذاری را در این زمینه عملی می سازد. کلیدی ترین کارکرد این پژوهش برای سیاست گذاری و گسترش ظرفیت نظریه پردازی در دانشگاه تربیت مدرس است. با توجه به یافته های این پژوهش می توان تصمیم هایی کلیدی طرح کرد که در نهایت به حذف موانع بیانجامد و این ظرفیت را در دانشگاه به وجود آورد. اگرچه، شاید سیاست گذاران آموزش عالی در کشور نیز می توانند چنین مدلی را در دیگر دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی کشور پیاده سازی کنند.

    کلید واژگان: نظریه پردازی, نظریه, دانشگاه تربیت مدرس, موانع و مشکلات, آموزش عالی
    Mohammad Hassanzadeh *, Behruz Rasooli, Elmira Karimi
    Introduction

    Theorizing is one of the key scientific foundations and most scientists and countries are at the same levels of science that are highly advanced. That is why the upstream documents related to science, technology and innovation in Iran have also paid particular attention to this issue. However, it seems that this phenomenon has not yet made significant progress in Iran. The purpose of this study is to explore the main obstacles to the growth of theoretical capacity in the country.

    Methodology

    The worldview of this research is defined in the philosophy of interpretiveism with a mixture of the pragmatism. A methodology for answering selected research questions is ethnography with a mixture of the grounded theory. Interviewed with 12 experts from Tarbiat Modares University, interviews data were coded and analyzed in Maxqda.

    Findings

    There are many obstacles that can prevent leading to theorizing. In a general view, these barriers can be categorized into two broad categories of general non-organizational barriers and organizational barriers. Since the focus of this study is on organizational barriers, these barriers can be organized into seven general categories, including the lack of institutional linkages, organizational resource constraints, incorrect evaluation systems, poor academic communications, inadequate university education, students' poor academic quality and the inertia of scholars. .

    Conclusion

    Theorizing is one of the key scientific phenomena that must be pursued with seriousness in the scientific field of Iran and the first step towards realizing this phenomenon is identifying obstacles that slow it down. The present study is conducted with a qualitative approach, which provides a deep overview of the theoretical barriers and introduces a new categorization that makes decision making and policy making possible in this field.

    Keywords: Theory building, Theory, Tarbiat Modares University, barriers, Higher Education
  • شهره سیدحسینی*، احمد شعبانی، عاصمه عاصفی
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی ابعاد و وجوه گوناگون نظریه زمینه ای در پیوند با مطالعات کیفی و رشته علم اطلاعات و دانش شناسی می پردازد.
    روش پژوهش: روش انجام این پژوهش به صورت کتابخانه ای و مرور نظام مند مدل ها و الگوهای مختلف ارائه شده در مطالعات پیشین بوده است. به علاوه و بر همین اساس چارچوبی برای نظریه پردازی و ارزیابی کیفیت پژوهش های نظریه زمینه ای نیز ارائه شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که به منظور نظریه پردازی مبتنی بر نظریه زمینه ای در حیطه علم اطلاعات و دانش شناسی بایستی رویکردهای «درجه مفهوم سازی» و «دامنه نظریه» را به شکل جدی مدنظر قرار داد. بر این اساس در حیطه «درجه مفهوم سازی» باید از توصیف محض موضوعات مورد مطالعه در علم اطلاعات و دانش شناسی به سمت تفسیر و بازتعریف مسائل پژوهشی مطرح در این حیطه گام برداشت و در نهایت به نظریه های ساختارمند و مبتنی بر شواهد دست یافت. همچنین در حیطه «دامنه نظریه» باید فقر نظری موجود در مطالعات علم اطلاعات و دانش شناسی را به گونه ای مورد توجه قرار داد که بتوان از «مفاهیم اصلی» مطرح در این حوزه به «نظریه های اساسی»، و نهایتا به «نظریه های رسمی» - یعنی بالاترین سطح نظریه پردازی در یک رشته علمی- نائل شد.
    نتیجه گیری
    نظریه زمینه ای روش پژوهشی استقرایی و اکتشافی است که امکان نظریه پردازی را برای پژوهشگران حوزه های موضوعی مختلف فراهم می کند. پژوهشگران بجای اتکا بر نظریه های پیشین، به شکل نظام مند و بر اساس داده های واقعی اقدام به تدوین نظریه می کنند. استفاده از نظریه زمینه ای مربوط به مواردی است که دانش ما در آن زمینه ها محدود است.
    کلید واژگان: روش کیفی, نظریه زمینه ای, نظریه پردازی, علم اطلاعات و دانش شناسی
    Shohreh Seyyedhosseini *, Ahmad Shabani, Asefeh Asemi
    Purpose
    This research aims to study different aspects and characteristics of grounded theory (GT) in accordance with a qualitative studies and information science.
    Methodology
    The current study was conducted by using documentary research method and systematic review of the previous models and patterns. Also, an optimized framework proposed for building theory and evaluating the quality of grounded theory researches.
    Findings: The results indicated that in order to build theory based upon the grounded theory in knowledge and information science, theorists should focus on “degree of conceptualization” and “theory scope”. According to this, they should first go beyond pure description; then go forward to interpretation step and redefine research problems; and finally reach the structured and evidence-based theories. Additionally theorists should focus on theory scope to get basic concepts, formal concepts and ultimately formal theories.
    Conclusion
    Grounded theory is an inductive and an exploratory methodology that provide a context for researchers in various subject fields to build theory. Researchers build their theories in a systematic way based on a real data, rather than previous theories. Grounded theory is used when our knowledge is limited in one area.
    Keywords: Qualitative research, Grounded Theory, Theory building, Knowledge, Information Science, model
  • مرتضی محمدی استانی، احمد شعبانی
    هدف
    تبیین نظریه پردازی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی با بهره گیری از روش شناسی عمومی لینهام.
    روش شناسی: با استفاده از روش کتابخانه ای و به صورت تحلیلی، نظریه پردازی با روش شناسی عمومی لینهام مورد مداقه قرار گرفت.
    یافته ها
    لینهام در روش شناسی خود، دو جنبه دانش و تجربه در حوزه تخصصی را بسیار مهم و کانون تمرکز نظریه می داند. به زعم وی، نظریه پردازی یک نظام چرخه ای و پویاست که در پنج مرحله شکل دهی مفهومی؛ عملیاتی کردن؛ تایید یا رد؛ کاربرد؛ و پالایش و توسعه مداوم قابل صورت بندی است. رشته های کاربردی همچون علم اطلاعات و دانش شناسی که بیشتر پژوهش های آنها از نوع کاربردی است، فاقد نظریه و نظری پردازی است. ابتکار روش شناسی لینهام در پیوند ابعاد عملی و نظری در این حوزه علمی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به موضوعات مطرح در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی و نیز قابلیت های روش شناسی عمومی لینهام چنین به نظر می رسد که با این روش شناسی بسیاری از الگوهای طرح شده در این حوزه قابلیت تبدیل شدن به نظریه را داشته باشند و بتوان از این روش شناسی و مراحل پنج گانه آن در جهت تقویت نظریه پردازی در این حوزه بهره گرفت.
    کلید واژگان: نظریه, نظریه پردازی, علم اطلاعات و دانش شناسی, روش شناسی عمومی لینهام
    Morteza Mohammadi Ostani, Ahmad Shabani
    Purpose
    Explain the theorization in Knowledge and Information Science by utiliezes of Lynham general methodology.
    Method/ Approach: Theorization by Lynham general methodology examined by library research method and analytical kind.
    Results
    Lynham in my methodology are belives two aspect knowldege and experience in special field very important and focus theory. He belived that theorization is a cycle and dynamic system which is formulated in five stages of the conceptual development, operationalization, application, confimation or disconfirmation, and continious refinement and development. Functional disciplines, such as Knowldege and Information Science which most of their reaearch is an applied, no theory and theorizing. Initiative Lynham general methodology linked theoretical and practical aspects in this field.
    Conclusion
    According to issues in Knowldege and Information Science and also the ability of the Lynham general methodology, it seems that many of the patterns outlined in these fied to convert to the theory with this methodology and by use of five stages this methodology utilises in order to strengthen theorization in this field.
    Keywords: Theory, Theory building, Knowledge, Information Science, Lynham General Method
  • مینا رنجبر

    اهمیت ایجاد نظریه از آنجاست که چهارچوبی برای تحلیل فراهم می آورد، توسعه یک حوزه علمی را تسهیل می کند و برای کاربرد در مسایل دنیای واقعی ضروری است. با این حال متاسفانه در کشور کمتر شاهد تحقیقات رویش نظریه هستیم و بیشتر پژوهشگران به دلیل نداشتن آشنایی کافی با فرایند نظریه پردازی و به ویژه روش های تحلیل داده های کیفی، از انجام چنین تحقیقاتی سرباز می زند. این چالش تا آنجا پیش رفته که متاسفانه حتی برخی از داوران را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، به طوری که اگر مقاله ای حاوی اعداد و ارقام آماری نباشد، کمتر مورد پسند داوران واقع می شود. نگارنده با توجه به درک خلا موجود در کشور، اقدام به نگارش مقاله حاضر کرد که برگرفته از روش ارایه شده توسط ایسنهاردت برای ساخت فرضیه است. ایسنهاردت تکه های مختلف فرایند ساخت فرضیه از مطالعه موردی را از تحقیقات مختلف جمع کرد و کنار هم گذاشت و یک نقشه راه برای این منظور ارایه کرده است. این نقشه راه، دیدگاه تحقیقی کثرت گرایی را اتخاذ کرده است. یعنی این فرایند به گونه ای تنظیم شده که در راستای توسعه فرضیه های قابل آزمون و همچنین نظریه ای که در شرایط مختلف قابل تعمیم باشد، پیش برود. این مقاله به تشریح مراحل رویش نظریه با استفاده از مطالعه موردی می پردازد، بنابراین می تواند در راستای رفع خلا تحقیقاتی موجود در کشور در زمینه نظریه پردازی کارساز واقع شود.

    کلید واژگان: رویش نظریه, مطالعه موردی, ساخت فرضیه
    Mina Ranjbarfard

    Theory building can provide an analytical framework, facilitate the development of a scientific discipline and is essential for solving the real world problems. However, the ratioof theory building research is very small and most of the researchers avoid doing this kind of research due to lack of enough knowledge about the theory building processes and especially about the qualitative data analysis methods. This challenge has been proceed so that some internal referees are affected too and pay less attention to the manuscripts without numbers and statistical analysis. Understanding this existing research gap in the country, the author has written this paper which is inferred from Eisenhardt`s method for hypothesis building. Eisenhardt gathered various pieces of theory building from related research and put them together for developing a roadmap. This road map has adapted a positivism approach. This means that the process is designed so that can develop the testable hypothesis and theory that could be extendable in various situations. This paper explains the stages of theory building through case study research, therefore it can be effective in eliminating the existing research gap in this regard.

    Keywords: Theory building, Case study, Hypothesis building
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال