به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "richness" در نشریات گروه "آبخیزداری، بیابان، محیط زیست، مرتع"

تکرار جستجوی کلیدواژه «richness» در نشریات گروه «کشاورزی»
  • مائده قربان پور دلیوند، محمدرضا طاطیان*، رضا تمرتاش، جوسو گنزالز الدی، سید جلیل علوی
    سابقه و هدف

    برخی شاخص های پوشش گیاهی مانند فراوانی، تنوع و غنای گونه ای گیاهی به شدت تحت تاثیر مقیاس نمونه برداری  هستند؛ اما در بسیاری از نظریه های مرتبط با علوم اکولوژی و جامعه شناسی گیاهی به تاثیر بالقوه مقیاس نمونه برداری توجه زیادی نشده است. تا کنون برای اندازه گیری تنوع گونه ای پوشش گیاهی از روش های مختلفی مانند ترانسکت، پلات تک مقیاسی یا چندمقیاسی و روش های آشیانه ای استفاده شده است. اما در این پژوهش برای اندازه گیری و مطالعه شاخص های تنوع و غنای گونه ای پوشش گیاهی، برای اولین بار در ایران از پلات های هم مرکز استفاده شد تا اثر تغییرات عوامل محیطی بر تغییر مقادیر تنوع و غنا در محدوده نمونه برداری به حداقل برسد. این پژوهش به منظور بررسی و تحلیل تغییرات تنوع و غنای پوشش گیاهی در ارتباط با تغییرات مقیاس نمونه برداری انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه برداری از پوشش گیاهی در بهار 1400 در حالت حداکثر رشد گونه های گیاهی انجام شد. در دامنه شمالی البرز در ارتفاع 24/0 - متر بالاتر از سطح دریا در منطقه جلگه ای خمام، دو سایت تفکیک و نمونه برداری از این ناحیه جلگه ای انجام شد. به این صورت که در هر سایت، تعداد 6 مقیاس (پلات) نمونه برداری (5/0، 1، 2، 3، 5 و 10 متر مربع) به صورت هم مرکز و به شکل مربعی جهت نمونه برداری استفاده شد؛ به عبارت دیگر یک نقطه اولیه به عنوان مرکز کوچک ترین مقیاس انتخاب و مقیاس های بعدی محیط بر مقیاس ماقبل و با مرکزیت همان نقطه اولیه مستقر شدند. 6 بار پلات های هم مرکز برای بررسی پوشش گیاهی مستقر و در هریک از این  شش استقرار پلات های هم مرکز، تعداد 10 تکرار به صورت تصادفی در نظر گرفته شد (60 تکرار در هر سایت مطالعاتی) و در مجموع چون دو سایت مطالعاتی در طبقه ارتفاعی جلگه انتخاب شده بود، 120 نمونه برای هر مقیاس (120 = 2 × 60) و درمجموع تعداد کل نمونه ها (اندازه پلات های مختلف) برابر با (720 =120×6) بودند. آنالیزهای آماری شامل مقایسات میانگین و آزمون توکی نیز در محیط نرم افزار R انجام شد.

    نتایج

    براساس نتایج به دست آمده، به طورکلی اثر مقیاس نمونه برداری در سطح احتمال 001/0، در مورد هر دو شاخص تنوع و غنا تایید شد. بیش ترین تفاوت اثر مقیاس بر تنوع در مقیاس m25/0 نسبت به m25  و m210 مشاهده گردید. مقیاس های m23 و m24 تفاوت معنی داری در مقدار تنوع نداشتند. درمورد شاخص غنا نیز بیش ترین اثر مقیاس نمونه برداری در استفاده از مقیاس m25/0 نسبت به m25 و m210 نشان داده شد. از طرفی دقت محاسبه متغیرهای مختلف با افزایش سطح افزایش یافت. با این وجود با رسیدن به مقیاس m22 و m23 تقریبا به سطح ثابتی رسید و سپس در مقیاس m25  و m210 افزایش پیدا کرد. مقیاس m25/0مقدار عددی شاخص های مورد اندازه گیری را به شدت کاهش می دهد و باعث ارایه نتایج اشتباه می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که برای نمونه برداری و محاسبه صحیح شاخص های تنوع و غنای گونه ای در مناطق جلگه ای شمال کشور (پوشش علفی و گونه های خاردار)، بهتر است که از پلات/مقیاس 3 متر مربعی استفاده گردد. علاوه بر نتایج مناسب، مزیت دیگر این مقیاس برای نمونه برداری در مناطق جلگه ای، سهولت در استفاده (حمل و استقرار) و یکنواختی و همگنی نسبی پوشش گیاهی در داخل آن است. البته برای سایر مناطق، به ویژه دامنه ها و طبقات ارتفاعی بالاتر این مقیاس پیشنهاد نمی گردد. زیرا احتمالا اثر ارتفاع و سایر گرادیان های محیطی، ترکیب و تنوع و سایر خصوصیات جامعه گیاهی را دست خوش تغییرات چشم گیری خواهد کرد و پوشش گیاهی ناهمگنی بیشتری نسبت به مناطق جلگه ای و کم ارتفاع خواهد داشت.

    کلید واژگان: مقیاس, تنوع, غنا, گیلان, پلات های هم مرکز
    Maede Ghorbanpour Delivand, Mohamadreza Tatian*, Reza Tamartash, Josu Gonzalez Alday, Seyed Jalil Alavi
    Background and objectives

    Vegetation indicators such as abundance, diversity, and richness are susceptible to variations in sampling scale, a factor often overlooked in ecological and plant sociology theories. This study, conducted in the northern plain rangelands of Iran (Khomam, Guilan), introduces concentric plots for the first time in the country to minimize the impact of environmental changes on diversity and abundance measurements. The research aims to analyze changes in vegetation diversity and richness concerning alterations in the sampling scale.

    Methodology

    Vegetation sampling was conducted during the spring of 1400 at two sites on the northern slope of the Alborz mountain range. Six sampling scales (plots) ranging from 0.5 to 10 square meters were employed, with each scale centered on the same initial point. A total of 720 samples were collected, with statistical analyses, including mean comparisons and Tukey's test, performed using the R software.

    Results

    Results indicate a significant effect of sampling scale on diversity and richness indices (p < 0.001). Notably, the scale of 0.5 m2 exhibited the most substantial impact on both diversity and richness, compared to 5 m2 and 10 m2 scales. Scales of 3 m2 and 4 m2 showed no significant differences in variation. The accuracy of variable calculation improved with an increase in scale, reaching a constant level at 2 m2 and 3 m2, followed by a subsequent increase at 5 m2 and 10 m2 scales. The 0.5 m2 scale significantly underestimated measured indicators, yielding inaccurate results.

    Conclusion

    For accurate sampling and calculation of diversity and species richness indicators in the plains of northern Iran (specifically, grass cover and thorny species), the use of a 3-square meter plot/scale is recommended. Apart from delivering precise results, this scale offers practical advantages in terms of ease of use (carrying and deployment) and the relative uniformity and homogeneity of vegetation within it. However, caution is advised when applying this scale to other areas, especially slopes and higher altitude regions, where environmental gradients may significantly impact plant community composition and characteristics.

    Keywords: Scale, Diversity, Richness, Gilan, Concentric Plots
  • سمیرا حسین جعفری، هانیه خداداد سریزدی، محمدرضا علمی*
    سابقه و هدف

    احداث راه ها از جمله احداث راه آهن از فعالیت های مهم درتوسعه هر کشور محسوب می شود و به دلیل داشتن نقش زیر بنایی تاثیرات زیادی بر رشد اقتصادی کشور دارد و از طرفی مراتع نیز به دلیل داشتن خدمات اکوسیستمی متنوع و مهمی که دارند نقش بسزایی در توسعه پایدار اکوسیستم ها دارند که بدون در نظر گرفتن ملاحظات محیط زیستی در طول فرایند احداث پروژه راه آهن نمی توان از محیط زیست پیرامون محافظت نمود، پروژه های خطی مختلف از جمله احداث راه آهن بر اکوسیستم های مختلف می تواند اثرات منفی را بر محیط زیست اطراف راه آهن داشته باشد. بنابراین مطالعه اثر راه آهن بر اکوسیستم های مرتعی از اهمیت زیادی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه اثرات احداث راه آهن یزد-اقلید را بر تنوع و غنای پوشش گیاهی مراتع منطقه حفاظت شده کالمند-بهادران  بررسی نموده است. بدین منظور از روش نمونه برداری تصادفی-سیستماتیک در چهار تیپ پوشش گیاهی درمنه، علف شتر، قیچ و رمس در سه فاصله از را ه آهن (0-250 متر، 250-500 متر، 500-1000 متر) استفاده شد. پارامترهای پوشش گیاهی و تراکم در هر پلات اندازه گیری گردید، بدین صورت که در داخل هر منطقه 4 ترانسکت 100 متری به طور تصادفی و تعداد 2 پلات در ابتدا و انتهای هر ترانسکت به صورت سیستماتیک قرار داده شد تعداد و اندازه پلات ها با توجه به نوع و وضعیت پوشش  گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه تعیین گردید که در این مطالعه در تیپ رمس و قیچ از پلات های  25 متر مربعی و در تیپ درمنه و علف شتر از پلات های 4 متر مربع استفاده شد. در داخل هر پلات و در امتداد هر ترانسکت درصد پوشش و تعداد پایه (تراکم) تعیین شد. سپس با استفاده از داده های مذکور شاخص های تنوع و غنا شامل شاخص های تنوع (شانون و سیمپسون) (& Shannon Simpson)، غنا (مارگالف و منهینیک)(Margalef &Menheni)، یکنواختی و تعداد با استفاده از نرم افزار Past   محاسبه و با استفاده از نرم افزار Spss  (نسخه 16) و آنالیز واریانس و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که احداث را ه آهن تاثیراتی بر تنوع و غنای پوشش گیاهی مراتع داشته است. در تیپ درمنه احداث راه آهن باعث تاثیر معنی داری (01/0<p) بر تنوع، غنا و تعداد حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی داشته است به طوریکه شاخص های شانون، سیمپسون، مارگالف، منهینیک و تعداد در فاصله 0-250 متری از راه آهن کاهش یافت و اما احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع و غنای  حاصل از  داده های تراکم پوشش گیاهی و همچنین شاخص یکنواختی نداشت، در تیپ علف شتر احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع (شانون و سیمپسون) (01/0<p) و شاخص مارگالف حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی (05/0<p) داشته به طوریکه در فاصله 0-250 متری از راه آهن این شاخص ها افزایش و در فواصل 250-500 متری و500-100 متری از راه آهن این شاخص ها کاهش داشت و بر  هیچکدام از شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های تراکم پوشش گیاهی و شاخص های تعداد و یکنواختی تاثیر معنی داری نداشت، در تیپ قیچ نیز احداث راه آهن تنها باعث افزایش معنی دار شاخص های غنای حاصل از داده های تراکم پوشش گیاهی، منهینیک (01/0<p) و مارگالف (05/0<p) در فاصله 0-250 متری از راه آهن شد و احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های درصد پوشش گیاهی و تعداد و یکنواختی نداشت. در تیپ رمس احداث راه آهن تاثیر معنی داری بر هیچکدام از شاخص های تنوع و غنای حاصل از داده های تراکم و درصد پوشش گیاهی نداشته است

    نتیجه گیری

    در این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که احداث راه آهن از یک سو به دلیل رشد گونه های مهاجم، غیر بومی و فرصت طلب باعث افزایش تنوع و غنا در بعضی از مناطق شده است و از سوی دیگر به دلیل عملیات ساخت و ساز احداث باعث از بین بردن پوشش گیاهی و کاهش تنوع و غنا در برخی از مناطق شده است که در هر دو صورت تنوع زیستی مراتع را مورد تهدید قرار می دهد و پیشنهاد می شود برنامه های احیا و بازسازی پوشش گیاهی مراتع بعد از عملیات احداث راه آهن مورد پایش و بررسی قرار گیرد.

    کلید واژگان: پوشش گیاهی, راه آهن, مراتع, تنوع, غنا
    Samira Hossein Jafari, Hanieh Khodad Saryazdi, MohammadReza Elmi*

    Railway construction is one of the important activities in the development of any country and in developing countries, the need for roads is one of the main axes of development. Railway construction operations can effect on desert rangelands around railway. This study investigates the effects of Yazd-Eghlid railway construction on vegetation diversity and richness in  the rangelands of Kalmand-Bahadoran protected area. For this purpose, random-systematic sampling method was used in four types of vegetation at three distances from the railway (0-250, 250-500, 500-1000). Vegetation parameters and density were measured in each plot. Finally, diversity (Shannon and Simpson), Richness (Margalf and Mannick), number and Evenness indices were calculated by Past software. The data were analyzed in Spss software using analysis of variance and Duncan test. The results of the study showed that railway construction had a significant effect (P <0.01) on diversity and richness and number indices obtained from vegetation percentage data in Artemisia sieberi vegetation type; so that these indices decreased at a distance of 0-250 m from the railway. In Cornulaca monacantha vegetation type, railway construction had a significant effect on the diversity indices (Shannon and Simpson) (P <0.01) and Margalef index obtained from vegetation percentage data (P <0.05) so that they increased in the distance of 0-250 meters from the railway, while they decreased in other regions. In Zygophylum eurypterum vegetation type, Railway construction increased significantly Menhinick (P <0.01) and Margalef (P <0.05) richness indices obtained from vegetation density data at the distance of 0-250 m from the railway. There was no significant difference among regions in terms of diversity and richness indices in Hammada salicornica vegetation type, According to the results, railway construction reduced the diversity and richness in some areas. it should be considered in vegetation restoration programs using native species.

    Keywords: : Vegetation, Railway, Rangelands, Diversity, Richness
  • N. Fakhar Izadi, H.R. Keshtkar *
    Species diversity is a combination of species richness with species evenness. It helps us differentiate between communities or areas that have the same number of different species, but not in the same abundance. The spatial distribution pattern of plant species is an important topic in plant ecology, the assessment of which is an essential part of research into plant communities. This study aimed to investigate the differences between richness, diversity, and evenness indices obtained for random, uniform, and clumped distribution patterns. For this investigation, three plant distribution patterns were simulated and then random sampling was performed with 10 plots of the size 1 m2 for each pattern, each with five repeats for greater accuracy. Finally, the number of species, the Margalef index, and the Menhinick index for richness, the Simpson index and the Shannon-Wiener index for diversity, and the Simpson index, the Shannon-Wiener index, and the Pielou index for evenness were computed and compared. The results of the analysis of variance showed a significant difference between richness, diversity, and evenness indices in different distribution patterns. Accordingly, Shannon-Wiener diversity is the best index when the management objective is more concerned with rare species. Also, Simpson’s diversity, would be more appropriate where dominant species are more important.
    Keywords: simulation, Richness, Evenness, Diversity, R software
  • الهام نوری، علیرضا مشکی*، محمد متینی زاده، علی اصغر ذوالفقاری، سعیده رجایی

    با وجود  اهمیت قارچ های میکوریزی آربسکولار (AMF) در رشد و استقرار گیاهان، تحقیقات درخصوص آنها در ایران هنوز در دوره ابتدایی خود است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شدت چرا بر تنوع و جمعیت قارچ های میکوریزی و رابطه ی آن با جذب فسفر انجام شد. سه نوع مرتع با شدت چرای متفاوت شامل بدون چرا، چرای مدیریت شده و چرای سنگین درنظر گرفته شد. بعد از نمونه‏برداری از خاک اطراف ریزوسفر گونه‏های گیاهی غالب، نمونه‏های خاک به آزمایشگاه منتقل و مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج این تحقیق تفاوت‏های معنی داری در تنوع گونه ای AMF در سایت های متفاوت نشان می دهد که بیشترین درصد فراوانی مربوط به گونه ی Septoglomusconstrictumشناسایی شده در منطقه تحت چرای سنگین (2/42%) است. همچنین چرا باعث تغییرات در درصد همزیستی میکوریزی شده است و دارای همبستگی مستقیمی بودند که همین می تواند شاهدی بر کم شدن تنوع AMF شود چرا که با وجود اسپورهای درون خاک هر گونه گیاهی فقط می تواند با گونه های مشخصی از AMF رابطه برقرار کند. می توان گفت چرای متناسب نمی تواند عاملی منفی بر جمعیت و تنوع گونه ای AMF باشد چرا که شاخص های تنوع گونه‏ای در منطقه ی تحت چرای مدیریت شده حالتی پایدار داشته است و می توان با مدیریت مناسب سیستم چرایی و جلوگیری از چرای زودرس و بیش از حد از اثرات مخرب آن جلوگیری کرد.

    کلید واژگان: همزیستی, ریزجانداران, خاک, فراوانی, غنا
    Elham Nouri, Alireza Moshki *, Mohammad Matinizadeh, AliAsghar Zolfaghari, Saeede Rajaei

    Due to their various roles in the plants’ life, the Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) has been studied from various aspects. In Iran, study on this type of fungi is still at its infancy. Also, the variety of plant species and populations in Iran necessitates a more in-depth analysis compared to other countries in the world. The present study aimed at investigation of the effects of grazing intensity on the diversity and populations of these microorganisms that are symbiotic with the plants and also determining the factors affecting the soil. Three rangelands were considered with three different grazing pressures: no grazing pressure, managed grazing and heavy grazing. Following the sampling of the soil around the rhizosphere of the dominant plant species, the samples were transferred to the laboratory to be analyzed. The results of this study revealed the significant differences in the diversity of AMF species in different sites, and the highest frequency percentage was related to the Septoglomusconstrictum species identified in the heavy grazing region(42.2%).Also, grazing caused changes in the mycorrhizal symbiosis percentage and these factors had a direct correlation, and this could be an evidence of the reduced diversity of AMF, because despite of the existence of spores in the soil, each plant species can only correlate with specific species of AMF. It can be said that appropriate grazing cannot have a negative effect on the population and diversity of AMF, because species diversity indices in a managed grazing region are in a stable state; and, by the proper management of the grazing system and preventing the premature or excessive grazing, its harmful effects can be prevented.

    Keywords: symbiosis, Microorganism, soil, Abundance, richness
  • توحید ابراهیمی گجوتی، راهله استاد هاشمی*، احمد رزبان حقیقی، ناصر کاسبی
    Tohid EbrahimiGagoti, Raheleh Ostadhashemi *, Ahmad RazbanHaghighi, Naser Kasebi

    The aim of this study was to evaluate the biodiversity ofplant associations in On Ebn-e-Ali Mountain in Tabriz and its relationship to various biodiversity indices. Four plant associations including 1) Noaea mucronata- Poetum bulbosa, 2) Noaea mucronata- Brometum tomentellus, 3) related to bush form as well as Poeto bulbosa-Brometum tomentellus and4) Brometo danthonia - Brometum tomentellus related to grass form were recognized using Braun-Blanquet and cluster analysis methods in the study area. The biodiversity of different plots was measured based on Richness, Dominance, Evenness, Equitability, Shannon-Weiner, Simpson, Menhinick, Margalef, Fisher's alpha, Brillouin, Berger-Parker and Chao-1 indices in 2017. Associations of 4 and 1 with 19.25 and 14.25 had the highest and lowest richness values, respectively. All of biodiversity variables had strong correlation with the first axes of Principal Component Analysis (PCA). The PCA axes 1 and 2 accounted for 90.8% and 6.2% of the total variation, respectively. The results indicated that high plant diversity in Brometo danthonia- Brometum tomentellus (association 4) was due to the high degree of evenness and in Poeto bulbosa- Brometum tomentellus (association 3) caused by the high degree of richness. However, high degree of dominance in Noaea mucronata- Poetum bulbosa and Noaea mucronata- Brometum tomentellus (associations 1 and 2) had led to reduction of their biodiversity. The results showed that there were 75 species belonging to 65 genera and 30 families and 62, 12 and 1 species belonged to dicotyledons, monocotyledons and gymnosperm, respectively. Lamiaceae, Poaceae, Asteraceae, Brassicacea, Caryophyllaceae and Papilionaceae families comprised 59% of plant species in the study area.

    Keywords: Richness, Dominance, Evenness, Equitability, PCA
  • سایلشی نمومیسا، بولی یوهانیس تاسیسا*

    قرق و سایه بان همراه با دسترسی به گیاهان از جمله عناصر اساسی در مراتع خشک و نیمه خشک میباشند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر قرق و سایه درختان اقاقیا بر غنای گونه های گیاهی و خواص شیمیایی خاک مراتع در Woreda Shinile دولت منطقه ای سومالی است. این تحقیق با استفاده از چهار تیمار داخل قرق و زیر سایه درخت اقاقیا، داخل قرق بدون سایه درخت اقاقیا، خارج از قرق و زیر سایه درخت اقاقیا و خارج از قرق و بدون سایه درخت اقاقیا انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات قرق و سایه درخت اقاقیا در تنوع گیاهی تاثیر گذار بود به طوری که غنای گونه های گیاهی به طور قابل توجهی در قرق با سایه درخت اقاقیا نسبت به سایر تیمارها باالتر بود. همچنین نتایج نشان داد که خواص شیمیایی خاک تفاوت معنی داری در تیمار با سایه درخت اقاقیا نسبت به تیمار بدون وجود سایه درخت اقاقیا به جز در خصوص عامل pH وجود داشت. از سوی دیگر تفاوت معنی داری در خواص شیمیایی خاک بین دو تیمار قرق و خارج از قرق به جز pH وجود داشت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که pH خاک، کربن آلیOC و ماده آلی OM با غنای گونه ای در تمام تیمارها رابطه مثبت دارد. هدایت الکتریکی EC و پتاسیم K تنها در زیر سایه اقاقیا و در داخل تیمار قرق با غنای گونه ای همبستگی مثبت داشتند، اما در سایر تیمارها همبستگی منفی نشان داد. عنصر فسفر P با غنای گونه در تیمار قرق و بدون سایه اقاقیا و نیز در تیمار قرق و خارج از قرق همبستگی مثبت داشت. میتوان نتیجه گرفت که تعیین رابطه بین خاک و گیاهان راهی مفید برای درک بهتر شرایط اکوسیستم میباشد و میتواند به مدیریت اکوسیستم مراتع کمک کند. نتایج این تحقیق بیان میکند که مراتع تخریب شده را میتوان با قرق و افزایش سایه گیاهانی نظیر درخت اقاقیا که جوامع روستایی از آنها استفاده میکنند، احیا شوند

    کلید واژگان: سایه اقاقیا, قرق, مرتع, غنا, ویژگی های خاک
    Buli Tasisa *, Sileshi Nemomissa

    Enclosure and Acacia shade availability to plants are basic variable in arid and semi-arid rangelands. the aim of this study was investigation the impact of patch enclosure and Acacia shade using four treatments which are Inside Enclosure Under Acacia shade (IEUA), Inside Enclosure Without Acacia shade (IEWA), Outside Enclosure Under Acacia shade (OEUA) and Outside Enclosure Without Acacia shade (OEWA) on herbaceous species richness and soil chemical properties of rangelands in Shinile Woreda, Somali regional state. The effects of enclosures and Acacia shade were completely different. Herbaceous species richness was significantly high in Acacia enclosure. All soil chemical properties showed significance difference under Acacia shade compared to areas without it except soil pH. On the other hand, there was no significant difference for soil chemical properties between inside enclosures and the nearby open grazing areas except for soil pH which was significantly higher inside enclosures. The result of study revealed that soil pH, Organic Carbon (OC) and Organic Matter (OM) were positively correlated with species richness in all of treatments. Electro Conductivity (EC) and potassium (K) showed positive correlation with species richness only under Acacia shade inside enclosures but they were negatively correlated in other treatments. Phosphorous (P) showed positive correlation with species richness at place without Acacia shade inside and outside of enclosure. Determining the relationship between soil and plants is a useful way to better understand the ecosystem condition and can help to manage the rangeland ecosystem. The degraded rangelands can be restored by an increase of an enclosure and Acacia shade which will benefit pastoral community from it.

    Keywords: Acacia shade, Enclosure, Rangeland, Richness, Soil properties
  • رضا نامجویان، جمشید قربانی*، قدرت الله حیدری، قربان وهاب زاده

    فعالیت های مربوط به استخراج سنگ های معدنی از جمله عوامل تخریب پوشش گیاهی مراتع است. توالی پوشش گیاهی در باطله های زغال سنگ در ارتباط با تشکیل بانک بذر است. بدین منظور در دو منطقه مهم برداشت زغال سنگ در استان مازندران اقدام به مطالعه بانک بذر خاک شد تا ترکیب و مقدار بذر گیاهان در باطله و خاک مراتع اطراف مورد شناسایی و مقایسه قرار گیرد. نمونه های خاک و باطله قبل از فصل رویش گیاهان از 140 پلات یک متر مربعی در کیاسر و 115 پلات یک متر مربعی در کارمزد سوادکوه برداشت و به مدت هشت ماه در گلخانه برای جوانه زنی نگهداری شدند. بذرهای جوانه زده شناسایی و شمارش شدند. نتایج این تحقیق نشان داد از بانک بذر خاک منطقه کیاسر 28 گونه گیاهی و منطقه کارمزد 23 گونه گیاهی جوانه زدند. تعداد 10 و 6 گونه گیاهی به ترتیب فقط در بانک بذر باطله های کارمزد و کیاسر مشاهده شدند. غالبیت بانک بذر باطله در منطقه کیاسر با یکساله ها و در منطقه کارمزد با چندساله ها و غالبیت پهن برگان علفی بوده است. در منطقه کیاسر بانک بذر باطله ها نسبت به بانک بذر مراتع مشجر اطراف از تنوع و غنای کمتری برخوردار بودند اما در منطقه کارمزد تفاوت معنی داری بین باطله ها و پوشش گیاهی اطراف از نظر تنوع و غنا مشاهده نشد. با توجه به شرایط سخت جوانه زنی و استقرار گیاهچه در باطله ها و تراکم کم بذر در بانک بذر آن به نظر می رسد احیاء طبیعی پوشش گیاهی در باطله های زغال سنگ فرآیند کندی باشد که نیاز به استفاده از تیمارهای اصلاح کننده و ورود دستی بذر گیاهان دارد.

    کلید واژگان: توالی, احیاء معدن, تنوع و غنا, آلودگی خاک, جوانه زنی بذر
    Reza Namjooyan, Jamshid Ghorbani *, Ghodrat Alah Heydari, Ghorban Vahab Zade

    Activities related to the extraction of minerals are one of the factors causing a disturbance in rangelands. Vegetation succession in mining areas depends on the soil seed bank. For this purpose, the soil seed bank was studied in two important coal extraction sites in Mazandaran province to identify and compare seed amount between coal wastes and nearby rangeland as control. Soil and coal wastes samples were taken from 140 plots of 1 m2 in Kiasar coal mine and 115 plots in Karmozd coal mine before the growth season. Samples were kept in a glasshouse for eight months germinated seeds were counted. Results of this study showed that the germination of 28 species in Kiasar and 23 species in Karmozd. 10 and 6 species only presented in Karmozd and Kiasar coal waste, respectively. Annuals dominated the coal waste seed bank in Kiasar while perennials were common in Karmazd coal waste seed bank. In Kiasar, coal waste seed bank had less diversity and richness than that in seed bank of rangelands, but no significant differences were observed between seed bank of coal waste and seed bank of rangeland in Karmozd. Due to the harsh conditions of seed germination and seedling establishment and also low seed density in the seed bank, natural regeneration in coal wastes of these two sites will be a slow process and it needs amendment treatments and the introduction of target plants seeds.

    Keywords: Succession, mine reclamation, diversity, richness, soil pollution, seed germination
  • رضا یاری، عاطفه غلامی، مسعود جعفری شلمزاری*، غلامعلی حشمتی
    Reza Yari, Atefeh Gholami, Masoud Jafari Shalamzari *, Gholam Ali Heshmati
    One of the major issues examined in the quantitative ecology is the spatial distribution pattern of plant species. Knowledge of the spatial distribution patterns is essential to measure the level of uniformity in the surrounding environment, plant reproduction, and distribution of the seedlings, plant behavioral patterns, coexistence, allelopathic relations, and competition. Therefore, the aim of the present research is to select suitable indicators to determine the spatial distribution of three plant species namely Seidlitzia rosmarinus, Cornulaca monacantha and Stipagrostis plumosa and to evaluate their accuracy in arid and semi-arid rangelands of Birjand. Sampling was taken in the key area of ​​each site with four transects of 100 m using quadrates (with their size proportional to the vegetative form of the plant species) by a stratified random sampling technique in 2014-2015. At each point, the distance from the nearest neighbors, the closest species and species richness were recorded. S. plumosa and S. rosmarinus produced the largest and smallest values as 6.6 and 0.24 plant/m2, respectively. Our results suggested that S. rosmarinus, C. monacantha and S. plumosa follow regular and uniform distribution patterns. The results of the statistical analysis also showed the positive binomial distribution for these species, which further confirm our finding. In total, it has been found that quadratic indicators provide more accurate results regarding plant species distribution patterns as compared with the distance indicators.
    Keywords: Richness, Diversity, Uniformity, Distribution
  • Hillary Kipngetich Rotich, Judith Symbua Mbau, Richard Onwonga, Oscar Kipchirchir Koech
    Livestock grazing practices in rangelands are being recognized as management tool for environmental protection and increased livestock productivity. Continuous grazing has been largely reported to reduce pasture productivity and increase environmental degradation. Rotational grazing is an alternative to continuous grazing and is considered to reduce negative environmental effects and provide quality pastures and browse ensuring availability of quality feed for animals while conserving the environment. This study was conducted in a semi-arid grassland in the south eastern rangelands of Kenya which is primarily used for cattle production to establish how grazing management system affects herbaceous biomass yield, cover, plant species richness and diversity (in 2016). Quadrat method was used to collect vegetation samples. In each plot, a 100 m2 sub- plot was demarcated and five 1×1m quadrats laid out. A quadrat was placed at each of the four corners of the 100m2 plot and the 5th quadrant placed at the center of the plot. Herbaceous biomass production was significantly higher (p≤0.05) in rotationally grazed areas compared to both continually grazed and ungrazed areas with average values of 7037, 2478 and 2390 Kgha-1 respectively. Similar trend was obtained for vegetation cover. Vegetation cover of herbaceous plants was significantly higher under rotationally grazed areas compared to both continually grazed and ungrazed areas with average values of 55, 37 and 27%, respectively. There was no significant difference for plant species richness and diversities and between the three sampling blocks. However, the highest values of both latter traits were obtained in rotationally grazed areas, followed by continually and ungrazed areas. Improved biomass yields and high species diversity in rotation grazed areas was largely attributed to the flexibility in the management in which grazing frequency, durations and the rest periods are efficiently controlled compared to continuous grazing areas. This study concludes that rotation grazing allows flexibility of animal utilization of pastures resulting to enhanced soil water retention, increased species diversity; richness and vegetation cover which increase biomass yields.
    Keywords: Cover, Diversity, Richness, Grazing management
  • Saeed Mahmoudi, Mahmud Khoramivafa *, Moslem Hadidi
    Mountain ranges cover around one-half of Iran, and Zagros ecosystem is considered as one of an important biological site in Iran. Physiographic factors such as altitude and aspect have an important role in plant species distribution. This study was conducted in the Nawa mountain ecosystem in the western side of Zagros ranges, located in the western zone of Iran in 2016. The experiment aim was to reveal the influences of altitude and aspect on features of plant biodiversity. Hence in the each main aspect regarding to gradient, transect-lines were established with distance 100 m into another and perpendicular to gradient from the elevation of 1200-2400 m a.s.l. Four plots (1 m²) were randomly located along each transect; generally, 208 plots were drown. The Shannon–Wiener index for α-diversity was calculated, and field data were analyzed using two-way ANOVA. There were 158 identified plant species belonging to 104 genus and 27 families based on the results. Altitude and aspect had a significant effect on the plant diversity and species richness (p
    Keywords: Plant biodiversity, Bio-indices, Physiographic factors, Richness, Zagros
  • Hossein Naderi, Mohsen Sharafatmandrad *
    Biodiversity plays a crucial role in stability and productivity of natural ecosystem. The main goal of this research was to classify ecological groups in steppe rangeland and investigate their relationships with plant diversity indices. Therefore, fifty different Land Unit Tracts (LUT) were identified in Khod-Neuk basin, Yazd province, Iran, in 2010. Vegetation and soil samples were taken in the LUT’s representative stands. Two way indicator species analysis (TWINSPAN) method were used to identify ecological groups on the basis of presence-absence and canopy cover of plant species. The diversity indices including species richness, Shannon-Wiener evenness index, Simpsons’ dominance index, Shannon-Wiener diversity index and Simpsons’ diversity index were analyzed in vascular plants based on species canopy cover data. Then the relationship between land unit distribution and diversity indices was assessed using Canonical Correspondence Analysis (CCA). Results showed that ecological groups were quite different in terms of species composition and plant diversity indices. So that, ecological group 2 had the lowest dominance index and the highest scores of other indices and ecological groups 1 and 5 had the lowest richness and along with ecological group 3 had the lowest species evenness values. Ecological group 5 had the lowest and the highest scores of Shannon-Weiner diversity index and Simpsons’ dominance index respectively. The second group located in the mid altitudes with high saturation percentage and low Na, lime and Sodium Adsorption Ratio (SAR) had the highest diversity indices. Therefore, these groups are enough to delineate rangeland into ecological units which could be used for management purposes.
    Keywords: Vegetation, Richness, Evenness, TWINSPAN, CCA, Rangelands
  • انور سنایی، محمدعلی زارع چاهوکی*، اسماعیل علیزاده، امید اسدی نلیوان
    هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات ویژگی های پوشش گیاهی در اثر شدت چرا در اطراف منابع آب است. برای این کار سه آبشخوار در مراتع حوزه آبخیز سیلوه واقع در شهرستان پیرانشهر انتخاب و در اطراف هر آبشخوار دو منطقه به فواصل صفر تا 150 و 150 الی 300 متری جدا شد. در چهار جهت جغرافیایی و در هر فاصله یک ترانسکت 150 متری مستقر (در مجموع 12 ترانسکت) و در امتداد هر ترانسکت به فاصله هر 15 متر یک پلات (در مجموع 240 پلات) یک متر مربعی قرار داده شد. نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک انجام و در هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد پوشش هر گونه، درصد ترکیب گیاهان طبقه I، II، III و تراکم یادداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و محاسبه شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی با نرم افزار Past انجام شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح یک درصد در میزان ترکیب گیاهان I، II، III، یک ساله، چندساله و کل درصد پوشش در بین دو فاصله مورد بررسی وجود دارد. بیشترین درصد ترکیب و تراکم گونه های B. tomentellus (به ترتیب 1.48 و4.35) و F. ovina (به ترتیب 1.12 و 3.44) در فاصله دوم مشاهده شد. بیشینه میزان شاخص شانون وینر و مارگالف در فاصله دوم آبشخوار سوم و میزان آن به ترتیب 2.18 و 4.10 می باشد. شاخص یکنواختی پایلو نیز عدم یکنواختی در دو فاصله و سه آبشخوار را نشان داد.
    کلید واژگان: پلات, تنوع, غنا, گرادیان, منابع آب
    Anvar Sanaei, Mohammadali Zare Chahouki*, Esmaeil Alizadeh, Omid Asadi Nalivan
    The aim of this study was to evaluate the effects of grazing intensity around water resources on vegetation characteristics. For arrive this goal, three water points selected in the Silve watershed of Piranshahr rangelands. Around of each water point two regions with 0-150 and 150-300 meter intervals separated. In the four geographical direction and in each distance, a 150 m transect established (total 12 transects), and along of each transect with 15 m intervals a 1 m 2 plot was placed (total 240 plots). Sampling was done with random-systematically method, the list of exist species, canopy coverage, percent of species composition class I, II, III and number of individuals per species were recorded for each plot. Analysis of the data in factorial on the base of complete randomized block design and to calculate diversity, richness and evenness with past software was done. The results showed that there is significant difference (p<0.01) in percentage composition of class I, II, III, annual, perennial plants and total canopy cover. The highest composition percentage and density of the species Br. tomentelus (1.48 and 4.35 respectively) and Fe. ovina (1.12 and 3.44 respectively) was observed. Between water points except annual species composition percentage in the other studied properties there are significant difference (p<0.01). Maximum amount of Shannon wiener and Margalef index there are in second distance of third water point and were 2.18 and 4.10 respectively. The Pielou evenness index was non-uniformly in both distance and three water points.
    Keywords: Diversity, Grazing intensity gradient, richness, Piranshahr, vegetation cover, Water point
  • بهرام قلی نژاد
    این تحقیق با هدف تبیین تغییرات تنوع، غنا و یکنواختی گونه های گیاهی در مدیریت های مختلف (وضعیت های مختلف) در 5 تیپ گیاهی انجام گرفت. برای این منظور پس از تعیین تیپ های گیاهی، وضعیت مرتع به روش چهار فاکتوره محاسبه گردید. درصد تاج پوشش و تراکم گونه های گیاهی در مسیر ترانسکت ها و در داخل پلات ها برای محاسبه تنوع، غنا و یکنواختی تعیین شد. تنوع با شاخص سیمپسون، تابع شانون – وینر و شاخص هیل (N1 و N2)، غنای گونه ای با روش های مارگالف، منهینیک، روش بوت استرپ و جک نایف و یکنواختی گونه ها نیز به روش های سیمپسون، کامارگو، اسمیت - ویلسون و شاخص اصلاح شده نی برآورد شد. برای تبیین ارتباط بین تغیرات تنوع، غنا و یکنواختی گونه های گیاهی با وضعیت های مختلف از آزمون مقایسه میانگین ها (آزمون تی استیودنت غیرجفتی) استفاده شد. نتایج نشان داد که در مدیریت های مختلف با تغییر وضعیت مرتع می توان روندی از تغییرات منظم بین معیارهای پوشش گیاهی با وضعیت مرتع مشاهده نمود به این صورت که مقدار عددی شاخص های برآوردی تنوع و یکنواختی گونه ای در وضعیت خوب دارای مقدار بیشتری نسبت به وضعیت متوسط و ضعیف است اما در برآورد غنای گونه ای بیشترین مقدار عددی شاخص ها به تزتیب متعلق به وضعیت خوب، ضعیف و سپس متوسط است. نتایج حاصل از مقایسه میانگین نشان می دهد که در در مقایسه وضعیت خوب با فقیر در بیشتر شاخص های استفاده شده در هر سه حالت تنوع، غنا و یکنواختی، اختلاف معنی داری مشاهده می شود اما در مقایسه وضعیت خوب با وضعیت متوسط مرتعی می توان اذعان کرد که اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود.
    کلید واژگان: تنوع, غنا, یکنواختی, مدیریت مرتع, موچش, استان کردستان
    Bahram Gholi Nejad
    This study was aimed to determine the variation of species diversity, richness and evenness of plant species under various managements (different range conditions) in five vegetation types. After determining vegetation types, range condition was measured applying the method of society for range management (SRM). In order to assess species diversity, richness and evenness, canopy cover percentage and species density were determined along transects within plots. Species diversity was determined using Simpson index, Shannon-wiener function and Hill index(N1 and N2) and species richness was determined by Margalef, Minhinnick, Bootstrap and Jack-Knife methods and species evenness was measured using Simpson, Camargo, Smith-Wilson and Nay revised index. Mean comparison test (non-paired t-student test) was used to determine the relationship between species diversity, richness and species evenness under different conditions. The results showed that in various managements with changes in range condition, a trend of regular changes could be observed between vegetation cover and range condition. In other words, the value of estimated indices of species diversity and evenness was higher in good range condition as compared to the fair and poor range condition; however, the maximum value of species richness was related to good, fair, and poor conditions, respectively. Results of mean comparisons showed a significant difference between good and poor condition for most of the indices used in species diversity, richness and evenness, while there was no significant difference between good and moderate condition.
    Keywords: Diversity, richness, evenness, rangeland management, Mouchesh, Kurdistan
  • سینا سرابی*، ام البنین ابراهیمی، مجید محمد اسمعیلی، حامد روحانی
    بانک بذر خاک به منظور مدیرت مرتع بدلیل بازبابی تنوع زیستی جوامع رویشگاهی پس از بروز شرایط نامطلوب و یا تخریب از اهمیت بسزایی برخوردار است. آتش سوزی توسط فعالیت های انسانی بر فرایندهای اکولوژیکی مربوط به بانک بذر خاک و ساختار جوامع رویشگاهی اثر می گذارد. این تحقیق در سال 1390 به منظور بررسی اثر آتش سوزی بر پوشش گیاهی مراتع حاجی قوشان در شمال شهرستان گنبد که در سال 1389 آتش سوزی شده، در دو منطقه شاهد و آتش سوزی شده انجام شد. نمونه برداری از بانک بذر خاک بر روی ترانسکت در طول شیب در دو عمق 0-5 سانتی متر و 5-10 سانتی متر به عمل آمد و با استفاده از روش کشت گلخانه ای، ترکیب گونه ای، تراکم بانک بذر خاک بررسی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که آتش سوزی باعث کاهش تنوع گونه ای در سطح منطقه گردیده است. اما میزان تراکم بانک بذر در عمق های مورد بررسی در دو منطقه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشته است. در منطقه شاهد گونه Poa bulbosa با 76/17 % و گونه Stellaria media با 69/12% جزء گیاهان غالب این منطقه محسوب می شوند. در منطقه آتش سوزی شده نیز Stellaria media با 44/18% و Poa bulbosa با 63/15 % در بانک بذر خاک غالب ترین گونه های تشکیل دهنده را تشکیل دادند. میانگین تراکم بذر در منطقه شاهد و در عمق اول 5/337 و در عمق دوم 96 بذر در متر مربع ثبت گردید. ولی میانگین تراکم بذر در منطقه آتش سوزی شده، در عمق اول خاک 5/282 و در عمق دوم 70 بذر در متر مربع ثبت گردید. بیشترین تراکم بذر در عمق اول خاک مشاهده گردید. نتایج بدست آمده از آنالیز غنا و تنوع بذری در دو منطقه شاهد و آتش سوزی نشان داد، میزان غنا و تنوع گونه ای منطقه شاهد نسبت به آتش سوزی بیشتر بوده، همچنین تنوع و غنای در عمق اول هر دو منطقه نسبت به عمق دوم بیشتر بوده است.
    کلید واژگان: آتش سوزی, بانک بذر, رویشگاه, تراکم, غنای گونه ای, مراتع حاجی قوشان
    S. Sarabi *, O. Ebrahimi, M.M. Esmaeeli, H. Rouhani
    Soil seed bank is important for range management because it contains propagules of species that may be considered desirable or undesirable for site colonization after management and disturbance events. However, human-caused fire can affect ecological processes related to soil seed bank and vegetation structure. In order to determine the effects of burning on the seed bank, we germinated soil samples from burned and unburned plots in Haji-Ghoushan located in the Northern part of Gonbad city (Golestan Province) where human-caused fires in September 2010. In controlled laboratory conditions the total number of seedlings, number of families and subfamilies found in the upper (0-5 cm) and lower (5-10 cm) layers of soil within burn and no burn plots were recorded. Our research indicated that the total seedling density was higher in first depth than in second depth, and lower in burned site than unburned site; however, differences were non-significant but the number of seedlings varied significantly with depth. Twenty-four species were identified in unburned site. The species numbers in the seed bank of burned site were 18. The majority of the family was Poaceace, which was common to the two treatments. In unburned site, Poa Bulbosa and Stellaria media accounted for 17.76 % and 12.69 %, respectively of the seedling population. In the burned site we found Stellaria media and Pao Bulbosa accounted for 18.44 % and 15.63%, of the seedling population respectively. The densities of soil seed banks were highest at first depth in unburned and burned site with 337.5 and 282.5 m2. In the deeper depth, the density of soil seed banks was 96 and 70 m2 in unburned and burned sites, respectively. Species richness and diversity were obtained higher in unburned site than burned site and were higher in the upper depth than the lower depth in both sites.ý
    Keywords: fire, Soil seed bank, habitat, Density, richness, Haji, Ghoshan rangelands
  • Tina Salarian, Mohammad Hassan Jouri, Diana Askarizadeh, Mahdieh Mahmoudi
    Recent attitude of vegetation assessors is using of new ecologic approaches to evaluate and analyse the complex rangeland ecosystems. Plant diversity is the most important indices to assess the ecological changes of rangelands. In order to survey of plant indices of rangelands, two exclosure areas (long-term and mid-term) and a grazing area in rangelands of Javaherdeh (Ramsar, Iran) were selected. Quadrate size and number were respectively obtained by minimal area and statistical formula methods. The diversity, richness, and evenness indices in each quadrate were calculated. For comparing of these indices, one way ANOVA and Duncan test method were used. Results showed that the higher values of diversity and richness indices were obtained in the long term exclosure and the lower values of evenness index were obtained in the grazed area. The SHE analysis clarifies that the highest species richness and diversity was obtained in lower plots number in the long-term exclosure areas and reversely it needs more plots for assessment of grazed area. Along with time elapsing, the long-term exclosure and grazing area had higher and lower evenness, respectively. The mid-term exclosure, however, needs also long time to reach the maximum species richness and diversity. Hence, in order to achieve the ecologic management of the rangeland ecosystems, knowing of bio-indicators and their components analysis (SHE) can draw future trend of the ecosystem and bring out data to program it.
    Keywords: Bio indicator, Diversity, Richness, Evenness, SHE, Javaherdeh rangelands
  • پریا کمالی، رضا عرفانزاده، حسن قلیچ نیا
    این مطالعه با هدف بررسی اثر چرای دام در خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تنوع، و غنای گونه ای) در علفزارهای البرز شمالی (حوزه واز) انجام شد. به منظور برداشت نمونه های خاک، 4 ترانسکت عمود بر اضلاع قرق در داخل و خارج مستقر گردید و نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متری به وسیله اوگر برداشت و به گلخانه منتقل گردید و در بستر مناسب کشت داده شد. گونه هایی که از بانک بذر جوانه می زدند هر 12 روز یک بار شناسایی و حذف می شدند. برای بررسی تاثیر چرا و عمق و همچنین اثر متقابل آن ها در خصوصیات بانک بذر خاک از GLM (طرح فاکتوریل) استفاده شد. در مواردی که اثر متقابل چرا و عمق معنی دار می شد، از آزمون t غیرجفتی برای مقایسه هر یک از خصوصیات بانک بذر در هر یک از عمق های خاک بین منطقه چراشده و نشده استفاده شد. همچنین، برای مقایسه هر یک از خصوصیات بذر خاک بین دو عمق از آزمون t جفتی استفاده گردید. نتایج نشان داد قرق طی یک دهه تاثیر معنی داری در خصوصیات بانک بذر خاک گذاشته است و تراکم، تنوع، و غنای گونه ای بانک بذر خاک در منطقه قرق به طور معنی داری بیشتر از منطقه چراشده بود. همچنین، تمامی خصوصیات بانک بذر عمق سطحی خاک به طور معنی داری بیشتر از عمق پایینی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که برای اصلاح و احیای نقاط تخریب یافته در این مرتع، که به سبب چرا اتفاق افتاده، می توان بر بذور مدفون شده در خاک تکیه نمود.
    کلید واژگان: بانک بذر خاک, تراکم, تنوع, چرای دام, غنای گونه ای, قرق واز
    Paria Kamali, Reza Erfanzadeh, Hasan Ghelichnia
    This study aimed to investigate the effect of animal grazing on soil seed bank characteristics in the northern slopes of Alborz. For this purpose، soil seed bank characteristics were compared between grazed and ungrazed areas. Therefore، four transects perpendicular to the sides of exclosure inside and outside of it were established. Then soil samples were collected within 28 plots inside and 28 plots outside of exclosure along the transects from two different depth: 0-5 and 5-10 cm. Soil samples were then spread in the greenhouse and the plant species germinated in the greenhouse were identified and removed one time per 12 days. General linear model and factorial was used to study on the effect of grazing، depth and interaction between grazing and depth on soil seed bank characteristics. In case that the interactions became significant، unpaired t-test was used to compared seed bank characteristics between grazed and ungrazed in each depth، separately. In addition، paired t-test was applied to compare seed bank characteristics between two depths in grazed and ungrazed areas، separately. The results showed that all seed bank characteristics were significantly higher in ungrazed than grazed area particularly in upper layer of soil. All seed bank characteristics were also significantly higher in upper layer than the deeper layer of soil. The results implied that soil seed bank is a reliable source to recover the over grazed degraded points in the study area.
    Keywords: Vaz exclosure, Animal grazing, Soil seed bank, Density, Diversity, Richness
  • علی مهدوی، جواد اسحاقی راد، مجتبی جمشیدی فرد
    شناخت تنوع گونه ای گیاهان علفی می تواند بعنوان یک شاخص بسیار مهم در مدیریت مراتع و جنگل ها مورد استفاده قرار گیرد. در منطقه رویشی زاگرس با توجه به حضور دام و دامدار، مطلع بودن از وضعیت تنوع و غنای گونه ای گیاهان به منظور مدیریت و یا در صورت تخریب احیاء پوشش گیاهی ضروری می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر جهت دامنه و ارتفاع بر روی تنوع گونه ای گیاهان علفی در منطقه دشت ذهاب استان کرمانشاه (زاگرس مرکزی) تعداد 160 کوادرات 4 متر مربعی به روش تصادفی در منطقه پیاده گردید. در هر کوادرات فهرست گیاهان موجود به همراه فراوانی گونه های علفی، ارتفاع از سطح دریا و جهت دامنه ثبت شد. بعد از آماربرداری میزان تنوع زیستی در سه طبقه ارتفاعی (پائین کمتر از 800 متری، میانی 800 – 1200 متری و فوقانی بیشتر از 1200 متری) و چهار جهت دامنه (شمالی، جنوبی، شرقی و غربی) با استفاده از شاخص های تنوع سیمپسون، شانون – وینر، مارگالف و منهینیک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که جهت دامنه و ارتفاع تاثیر معنی داری روی تنوع و غنای گونه ای گیاهان علفی در سطح 95 درصد اطمینان دارد (05/0P<). به این صورت که در دامنه شمالی و طبقه ارتفاعی میانی (800 – 1200 متری از سطح دریا) بیشترین مقدار تنوع و غنای گونه ای و در دامنه جنوبی و طبقه ارتفاعی پائین (کمتر از 800 متری) کمترین مقدار تنوع و غنای گیاهان علفی مشاهده شد.
    کلید واژگان: تنوع گونه ای, غنا, جهت دامنه, ارتفاع, کرمانشاه
    Ali Mahdavi, Javad Eshaghi Rad, Mojtaba Jamshidifard
    Recognizing the herbaceous plant species diversity could use as an important indicator applied for the rangeland and forests management. Considering the presence of vegetation and animal husbandry in Zagros region, Iran, being aware of the diversity and richness of plant species is necessary to management or the destructed vegetation restoration. In order to study the effect of aspect and elevation on species diversity of herbaceous plants 160 four m2 quadrates were sampled via transect method in the Dasht e Zahab in Kermanshah, Iran. In each quadrate a list herbaceous species plants, altitude and aspect were recorded. After the inventory, the plant diversity indices were calculated and compared in three elevation classes (low: <800 m, moderate: 800 to 1200 m and high: >1200 m) and four aspect classes (North, South, East and West) using Shannon-Wiener diversity and Margalef richness indices. One-way ANOVA was used to investigate the effect of independent variables (altitude and aspects) on dependent variable (species diversity and richness). The results showed a significant effect of aspect and altitude on the diversity and richness of herbaceous plants (P<0.05). The maximum and minimum diversity and species richness were observed on the northern aspect coupled with middle elevation and on the southern aspect with low elevation, respectively.
    Keywords: Species diversity, Richness, Aspect, Elevation, Kermanshah
  • فاطمه سالاریان، جمشید قربانی، نصرت الله صفاییان
    چرای دام به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر ساختار و پویایی پوشش گیاهی مراتع تاثیر دارد. این اثرها را می توان با انجام قرق در سطح مرتع مورد ارزیابی قرار داد. در این تحقیق تغییرات ترکیب گونه ای و برخی شاخصهای پوشش گیاهی مرتع (گروه های گیاهی، تولید، تنوع و غنا گونه ای) در دو سطح قرق (حدودا به مدت ده سال) و خارج قرق در بخشی از مراتع چهارباغ در استان گرگان مورد مقایسه قرار گرفتند. درصد پوشش تاجی، درصد سنگ و سنگریزه، خاک لخت، لاشبرگ و تولید در پلات های یک متر مربعی اندازه گیری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که تعداد 34 گونه به صورت مشترک در منطقه قرق و خارج قرق، 7 گونه فقط در منطقه قرق و 11 گونه تنها در منطقه خارج قرق حضور داشتند. نتایج آزمون t نشان داد که قرق باعث افزایش معنی دار در درصد تاج پوشش برخی گونه های مرغوب مرتعی نظیر Agropyron intermedium، A. trichophorum وFestuca ovina گردید. همچنین حذف چرای دام به طور معنی داری افزایش درصد تاج پوشش همی کریپتوفیتها، گندمیان، پهن برگان علفی و گیاهان چندساله را در پی داشت. شاخص تنوع سیمپسون و همچنین تعداد گونه به طور معنی داری در منطقه قرق افزایش یافتند. به طوری که قرق موجب افزایش معنی دار در تولید گندمیان و میزان تولید کل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که انجام قرق مرتع در حدود یک دهه برخی تغییرات در پوشش گیاهی را در این ناحیه رویشی در پی داشته است.
    کلید واژگان: چرای دام, غنا و تنوع گونه ای, تولید, گروه های کارکردی
    Salarianf., Ghorbani, J.*And Safaeian, N.A.
    Grazing animals affect rangeland vegetation structure and function directly and indirectly. These effects can be assessed in exclosures. In this study, the vegetation composition and some vegetation indices (functional groups, biomass, species diversity and richness) were compared in an exclosure (livestock excluded for about 10 years) and grazed areas in Chahar Bagh rangeland in Golestan province. The percentage of canopy cover, stone and gravel, bare ground, litter and the biomass were estimated in quadrates of 1 m2. Results showed that there were 34 species common in both areas while 7 and 11 species were restricted to exclosure and grazed areas, respectively. Results of t-test showed that exclosure significantly increased the percentage of canopy cover of some desirable species such as Agropyron intermedium, A. trichophorum, Festuca ovina. Also, the percentage of canopy cover of hemicryptophyte, grasses, forbs, and perennials significantly increased in exclosure area. Moreover, Simpson diversity index and species number significantly increased in exclosure. The biomass of grasses and total biomass also significantly increased from grazed area to exclosure. According to the results, exclosure for less than ten years could cause some changes in vegetation of the rangeland.
    Keywords: grazing, richness, diversity, biomass, functional groups
  • آمنه کریم زاده، زینب جعفریان، جمشید قربانی، محمد اکبرزاده
    تنوع گونه ای از مفاهیم مهم در بوم شناسی و مدیریت پوشش گیاهی است. حفاظت از تنوع زیستی و انجام فعالیت های مورد نیاز برای اجرای آن یکی از مهم ترین جنبه در جوامع امروزی است. در راستای چنین هدفی پژوهش حاضر در مورد بررسی تنوع گونه ای و عوامل تاثیر گذار محیطی بر آن در مراتع ییلاقی سرخ ده سمنان انجام گرفت. برای نمونه برداری از پوشش گیاهی، 230 قطعه (پلات) در منطقه مستقر شد. در مجموع 29 عامل محیطی در قالب سه گروه توپوگرافی، خاکی و اقلیمی اندازه گیری شدند. 15 تیپ گیاهی در منطقه تشخیص داده شد و شاخص های تنوع شانون و سیمپسون، شاخص یکنواختی پایلو و شاخص های غنای منهنیک و مارگالف برای هر یک از اجتماعات گیاهی با استفاده از نرم افزار PAST محاسبه گردید. در آغاز از تجزیه DCA برای بررسی داده ها استفاده شد و با توجه به طول گرادیان به دست آمده از آن، تجزیه RDA برای بررسی دقیق تر تاثیر عوامل محیطی بر روی شاخص های مورد نظر به کار گرفته شد. نتایج تجزیه چندمتغیره حاصل از RDA حاکی از این است که عوامل محیطی بر شاخص های مورد مطالعه اثر معنی دار دارند (001/0 P = و233/3 F =). دو شاخص شانون و سیمپسون با عوامل ارتفاع، متوسط بارندگی سالانه و فصلی، متوسط رطوبت سالانه و فصلی همبستگی بیشتری داشتند. شاخص یکنواختی همبستگی قوی تری با دو عامل درصد نیتروژن و رس خاک نشان داده است. شاخص های غنا (منهنیک و مارگالف) با فاکتورهای شیب، درصد شن، آهک و پتاسیم خاک دارای همبستگی بودند. قابل ذکر است که شاخص های مورد مطالعه با دو فاکتور فسفر و اسیدیته خاک ارتباطی نشان ندادند. نتایج حاصل از تجزیه چندمتغیره جزئی نشان داد که در مجموع 6/25 درصد از تغییرات تنوع گونه ای توسط عوامل اقلیمی، فیزیوگرافی و ادافیک (عوامل ثابت و متغیر) قابل تفسیر است.
    کلید واژگان: تنوع, غنا, یکنواختی, عوامل محیطی, تجزیه چند متغیره, سرخ ده سمنان
    A. Karimzadeh, Z. Jafarian*, J. Ghorbani, M. Akbarzadeh
    Species diversity is important concept in ecology and vegetation management. Protection of biodiversity and applying necessary activities for protection is one of the basic roles in modern societies. To reach to the mentioned goals, this research was performed in Sorkhdeh rangelands of Semnan province to investigate species diversity and affecting environmental factors. Totally, 230 plots established at the study area for sampling of vegetation and 29 environmental factors including climatic, topographic and edaphic factors were measured. Also, 15 vegetation types were recognized in the study area. Shanon-Weaner and Simpson diversity, Paylo evenness, Menhinick and Margalef richness indices were determined for all vegetation types using PAST software. DCA analysis showed gradient length is >3, therefore RDA analysis was appropriate to show the effect of environmental factors on the studied indices. Result of multivariate analysis showed that environmental factors had significant effect on the studied indices (P = 0.001, F = 3.233). Tow diversity indices (Shanon-Weaner and Simpson) were highly correlated with elevation, average of annual and seasonal rainfall and average of annual and seasonal relative humidity. Evenness indicator showed strong relationship with nitrogen and clay percentage. Richness indices (Menhinick and Margalef) had significant correlation with aspect, sand, CaCO3 and K of the soil. The studied indices showed no significant correlation with P and pH of soil. Results of analysis showed that 25.6% of variations in plant diversity; evenness and richness could be interoperated by environmental factors.
    Keywords: Diversity, Evenness, Richness, Environmental factors, Multivariate analysis, Sorkhdeh of Semnan
  • Mohammad Hasan Jouri, Dnyan Patil, Rivandra S. Gavali, Nosrat Safaianand, Diana Askarizadeh
    Based on the importance and role of species diversity and richness as a measurement of the health of an ecosystem; studying of their components can lead to evaluate the health condition of rangeland. This research was carried out in a part of highland mountainous rangeland of Mount Alborz Range in Iran. Diversity and richness were assessed as an ecosystem health indicator. The study area was located between 2200 to 4200 m altitude in north of Iran. The rangeland vegetation was covered by grass as the dominant species along with forbs and cushion like species. The rangeland was grazed by livestock as summer rangelands. The samples were collected in reference, key, and critical areas using transects. The data were analyzed by stepwise regression in that rangeland condition as dependant variable and vegetation form as independent variables. Plant diversity and richness indices were calculated by PAST Software. The results showed that grass species diversity had the highest correlation with the rangeland condition in key site. The cushiony species and the combination of grass and forbs had high correlations with the rangeland condition in both critical and reference sites. The key and critical rangelands had the highest and lowest diversity, respectively. The critical zone was in disequilibrium conditions so the rehabilitation of vegetation cover is recommended for the similar regions. It was concluded that Long-term enclosure can decline the species diversity and richness. Moderate grazing is the best tool to use the grazing land without severe reduction in abundance and biomass of species.
    Keywords: Diversity, Richness, Rangeland health condition, Central Alborz range, Iran
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال