ارزیابی اثرات ضد باکتریایی عصاره های اتانولی و آبی گیاه پنیرک و نانوذرات نقره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی

چکیده:
مقدمه
استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم از عوامل مهم عفونت های کسب شده از مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها هستند. عفونت های ناشی از استاف اورئوس مقاوم به متی سیلین معمولا در بیمارستان بوده و در سذاسذ جهان در حال افزایش می باشند. مطالعات گسترده ای جهت یافتن ترکیب های جدید به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها صورت پذیرفته است. هدف از این پژوهش ارزیابی و مقایسه فعالیت ضد باکتریایی عصاره های پنیرک و نانو ذرات نقره علیه استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم مقاوم است.
روش پژوهش: در این پژوهش که در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی انجام می گیرد.ابتدا عصاره های آبی و اتانولی برگ های پنیرک تهیه و میزان MIC و MBC عصاره ها و نانوذرات نقره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم با روش های رقت در براث و انتشار چاهکی در آگار تعیین گردید. در مطالعه مدل حیوانی، ابتدا CFU/ml105×5 باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم به صورت داخل صفاقی به 24سر موش ماده BALB/c به 8 گروه 3 تایی تقسیم و از هر تیمار به 2 گروه تزریق و 2 گروه نیز به عنوان گروه های شاهد دریافت کننده نرمال سالین استریل بودند تزریق و بعد از 24 ساعت مقدار 5/0 سی سی (برابر با غلظت MBC عصاره ها و نانو ذرات نقره) از عصاره های`پنیرک و نانوذرات نقره به صورت داخل صفاقی تزریق شد و تعداد کلونی های باکتری های مذکور طحالی پس از 7 روز از آلودگی با کشت بر روی محیط مولر-هینتون آگار شمارش گردید. یافته ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری One Way ANOVA LSD)) تحلیل و در p کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شدند.
یافته ها
نتایج به دست آمده مشخص نمود که MIC و MBC عصاره آبی پنیرک برای استافیلوکوکوس اورئوس 2/3 و 5/6 میلی گرم بر میلی لیتر و عصاره اتانولی 5/6 و 13 میلی گرم بر میلی لیتر و نانو ذرات نقره ppm 2/6و 5/12 بودند و میزان MIC و MBC عصاره های آبی و اتانولی پنیرک برای سالمونلا تیفی موریوم با یک دیگر برابر و مقدار آن ها 2/52 و 5/104 میلی گرم بر میلی لیتر و برای نانودرات نقره ppm 5/12و 25 بودند. در مدل حیوانی(in vivo)، میانگین تعداد استافیلوکوکوس اورئوس رشد کرده در 24 ساعت پس از کشت سوپرناتانت طحالی برای عصاره های آبی و اتانولی پنیرک به ترتیب CFU/ml 103×3، CFU/ml 104×2 و برای نانو ذرات نقره CFU/ml300 در مقایسه با گروه کنترل CFU/ml107×3 و برای سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب CFU/ml103×6، CFU/ml104×7 و 500 CFU/mlدر مقایسه با گروه کنترل CFU/ml108×4 بودند.
نتیجه گیری
در مجموع نتایج بررسی های شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی مشخص نمود که عصاره آبی پنیرک و نانو ذرات نقره در مقایسه با عصاره اتانولی بیشترین فعالیت ضد میکروبی موثر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم دارند و می توانند در ساخت داروهای جدید مفید باشند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
105
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1129091