دو سهو در شروح حافظ

چکیده:
جستار پیش رو، به بررسی و اصلاح دو سهو و اشتباه درباره دو گروه واژه «دم» و «دام» پرداخته است. نخستین شارحان دیوان حافظ در عصر جدید، که هم صاحب نظر بوده اند و هم با شیوه های پژوهش ادبی نیز آشنایی داشته اند، به دلیل کمی منابع پژوهش یا نوپا بودن پژوهش های زبان شناختی و ریشه شناختی درباره دو گروه واژه «دم» و «دام»، به خطا رفته اند.
واژه «دم» که به معنای نفس است و با واژه های «دمیدن»، «دماغ» و «آماس» از یک خانواده است با واژه «دم» و البته با همین تلفظ، معانی «لبه»، «کناره»، «نزدیک» و «مقارن»، خلط و اشتباه شده است. گروه دیگر، واژه «دام» است که یک بار به معنای «تور»، «شبکه» و «زنجیر» و بار دیگر به معنای «حیوان وحشی غیر درنده» یا حتی «حیوان اهلی» است. لازم به ذکر است که این واژه ها، از ریشه های متفاوت هندواروپایی به زبان فارسی راه یافته اند.
در این مقاله ضمن نشان دادن کارکرد هر کدام از این کلمات در متون ادبی، به لحاظ ریشه شناسی نیز تک تک واژگان بررسی و تحلیل شده اند، هم چنین برخی سهوهای رخ داده در تحقیقات و پژوهش های ایرانی را درباره این واژه ها یادآوری کرده ایم.
زبان:
فارسی
در صفحه:
61
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1134321 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با ثبت ایمیلتان و پرداخت حق اشتراک سالانه به مبلغ 1,490,000ريال، بلافاصله متن این مقاله را دریافت کنید.اعتبار دانلود 70 مقاله نیز در حساب کاربری شما لحاظ خواهد شد.

پرداخت حق اشتراک به معنای پذیرش "شرایط خدمات" پایگاه مگیران از سوی شماست.

اگر مقاله ای از شما در مگیران نمایه شده، برای استفاده از اعتبار اهدایی سامانه نویسندگان با ایمیل منتشرشده ثبت نام کنید. ثبت نام

اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!