میزان انطباق فھرست نویسی توصیفی پیشینه ھای کتابشناختی کتاب ھای فارسی وجود در لوح فشرده کتابشناسی ملی ایران (88 - 84) با AACR 2

پیام:
چکیده:
B>
هدف
پژوهش حاضر با هدف مقایسه فهرست نویسی توصیفی کتاب های فارسی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در سال های 1384 – 1388 و تعیین میزان انطباق آن با قوانین فهرست نویسی انگلوآمریکن انجام شده است.
روش پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی مقایسه ای و تحلیل محتوا انجام گرفته است. محتوای اطلاعات کتابشناختی لوح-فشرده کتابشناسی ملی با اصل کتاب ها مقایسه و اطلاعات به دست آمده به وسیله سیاهه وارسی محقق ساخته گردآوری شد. جامعه پژوهش مرکب از 201144 پیشینه کتابشناختی بود که نمونه ای شامل 1902 عنوان پیشینه کتاب شناختی از لوح فشرده کتابشناسی ملی با روش نمونه گیری تصادفی منظم استخراج شد تا میزان تطابق و کیفیت فهرست نویسی این پیشینه ها با قواعد فهرست نویسی انگلوآمریکن، مورد بررسی قرار گیرد.
یافته ها
به طور کل فهرست نویسی توصیفی کتاب های فارسی جمعا در 82 درصد موارد صحیح عمل شده و در 18 درصد موارد صحیح عمل نشده است. در این میان ناحیه وضعیت نشر دارای بیشترین درصد صحت (3/96 درصد) و کم ترین درصد خطا (7/3 درصد) و ناحیه یادداشت ها دارای کم ترین درصد صحت (85/59 درصد) و بیشترین درصد خطا (15/40 درصد) بوده است. از طرفی آزمون خی دو - با احتساب 90 درصد صحت و 10 درصد خطا - بیانگر این نکته است که میان میزان صحت فهرستنویسی در نواحی مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود دارد. به طوری که در ناحیه یادداشت به طور معن یداری کمتر از حد استاندارد و در وضعیت نشر بیشتر از حد استاندارد است. در سایر نواحی کیفیت صحت برابر با قواعد آنگلوآمریکن است.
نتیجه گیری
با توجه به محاسبات آماری میان میزان خطا در سالهای مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود ندارد. بر این اساس، می توان نتیجه گرفت که کتابخانه ملی در انجام فهرست نویسی توصیفی کتاب های فارسی به طور نسبی دارای عملکرد مطلوبی بوده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
47
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1229951