مقایسه روش های کمی و کیفی تعیین همولیز در سرم

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
جلوگیری از خطاهای آزمایشگاهی از اهداف اصلی برنامه کنترل کیفی است. همولیز یکی از علل متداول خطاهای آزمایشگاهی است.در کنار ارزیابی چشمی،اندازه گیری غلظت هموگلوبین آزاد سرم(Serum free hemoglobin; sfHb) روش دیگر ارزیابی شدت همولیز می باشد.هدف این مطالعه مقایسه دو روش کمی و کیفی بررسی همولیز در نمونه های آزمایشگاهی است.
روش بررسی
تعداد 890 نمونه سرم برای وجود و میزان همولیز مورد بررسی کمی و کیفی قرار گرفتند. در روش کیفی نمونه ها به صورت چشمی و با بررسی رنگ نمونه و در روش کمی با اندازه گیری غلظت sfHb مورد ارزیابی قرار گرفتند. فراوانی نسبی میزان نمونه های همولیز محاسبه گردید
یافته ها
در بررسی های کیفی و کمی نمونه ها به ترتیب 4/23 و 8/65 درصد نمونه ها، دارای درجاتی از همولیز بودند. در بین نمونه هایی که از لحاظ کمی دارای همولیز بودند 2/71 در صد نمونه ها دارای همولیز خفیف (mg/dL50< sfHb)، 8/26 نمونه ها دارای همولیز متوسط (mg/dL 250< sfHb < mg/dL50) و 2 درصد نمونه های همولیز دارای همولیز شدید (mg/dL250> sfHb) بودند. در صد نمونه های همولیز در نمونه های ارسالی از بخش های مختلف متفاوت و بیشتر میزان آن مربوط به بخش مراقبت های ویژه بود.
نتیجه گیری
همچنین با توجه به اینکه همولیز در مقادیر کم به صورت چشمی و کیفی قابل تشخیص نبوده اما بر روی نتایج تست ها تاثیر گذار می باشد، این مطالعه پیشنهاد می کند برای بررسی همولیز از طریق روش کمی و اندازه گیری هموگلوبین آزاد سرم استفاده نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
32 تا 38
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1421003