تغییرات فاکتورهای خونی ناشی از مواجهه با فرمالدئید در کارگران کارگاه های ملامین سازی

چکیده:
سابقه و هدف
میلیون ها کارگر به هنگام تولید یا بکارگیری ترکیبات مختلفی همچون رزین ملامین فرمالدئید، در مواجهه با فرمالدئید هستند. باوجود کاربرد گسترده ی این ماده، نگرانی های زیادی درباره اثرات سمی فرمالدئید وجود دارد. این مطالعه باهدف ارزیابی میزان مواجهه شغلی کارگران با فرمالدئید در چند کارگاه ملامین سازی و تغییر فاکتورهای خونی در آن ها انجام شد.
روش بررسی
این مطالعه مقطعی در شهر تهران بر روی 66 کارگر انجام یافت. 40 کارگر شاغل در چند کارگاه ملامین سازی و 26 کارگر شاغل در صنایع مواد خوراکی و بدون تماس با آلاینده شیمیایی به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. میزان مواجهه شغلی با فرمالدئید بر اساس روش NIOSH 3500 ارزیابی گردید و فاکتورهای خونی شامل تعداد گلبول قرمز، تعداد گلبول سفید، تعداد پلاکت ها، درصد لنفوسیت ها و حجم گلبول های قرمز تعیین شد. ملاحظات اخلاقی هلسینکی در این مطالعه رعایت شد و شرکت آزمودنی ها در مطالعه با آگاهی و داوطلبانه بود.
یافته ها
بر اساس نتایج به دست آمده میانگین تماس شغلی با فرمالدئید در کارگاه های ملامین سازی ppm 0896/0(2ppm/0-03/0) بود که پایینتر از حدود مجاز سقفی (ppm 3/0 = TLV-C) در ایران و بیشتر از حد آستانه تماس شغلی (ppm 016/0=TWA) پیشنهادشده توسط انستیتو ملی ایمنی و بهداشت شغلی می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد در افراد دارای مواجهه با فرمالدئید، تعداد افراد با دامنه غیر نرمال از گلبول های سفید و قرمز به شکل معنی داری بیشتر از گروه مواجهه نیافته است.
نتیجه گیری
تماس شغلی با فرمالدئید در صنعت ملامین سازی می تواند بر روی سیستم خون ساز اثرات نامطلوب بگذارد. به نظر می رسد مواجهه بافرمالدئید در غلظت های پایین تر از حدود مجاز توصیه شده در ایران، اثرات سمی بر سلول های خونی ایجاد می نماید. با توجه به کوچک بودن تعداد افراد بررسی شده در این مطالعه پیشنهاد می گردد مطالعاتی وسیع تر بر روی افراد دارای مواجهه با فرمالدئید انجام یابد. همچنین علاوه بر ارزیابی سلول های خون از آزمون ها اختصاصی تر جهت بررسی سمیت فرمالدئید بر خون استفاده گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
201 تا 206
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1646614 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)