مقایسه اثرات بالینی مصرف آب چغندر خام و چغندر پخته شده بر بهبود فشار خون، عملکرد جریان عروق (FMD) و سطح سایتوکاین التهابی TNF-α خون در بیماران داوطلب مبتلا به فشار خون

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
چغندر (Beta vulgaris L.) غنی از فنول و فلاونوئیدها می باشد که برای سلامت قلب و عروق مفید شناخته شده است. این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی متقاطع، دو سویه کور جهت بررسی و مقایسه اثر چغندر پخته شده (CB) و آب چغندر خام (RB) بر عملکرد جریان عروق (FMD)، فشار خون و سطح سایتوکاین التهابی در بیماران مبتلا به فشار خون انجام شد.
روش بررسی
24 بیمار مبتلا به فشار خون با محدوده 65-40 سال در مطالعه شرکت کردند. بیماران به طور تصادفی ساده به دو گروه مساوی، مصرف کننده چغندر پخته شده (250 گرم) و آب چغندر خام (250 میلی لیتر) برای مدت 2 هفته تقسیم شدند. بعد از دوره رفع اثر 2 هفته ای جای دو گروه به صورت متقاطع عوض شد. میزان فشار خون سیستولیک (SBP)، فشار خون دیاستولیک (DBP)، اختلال عملکرد جریان عروق (FMD) و فاکتور TNF-α قبل و بعد از هر دوره درمان انجام شد. داده ها توسط نرم افزار های SPSS و SAS بررسی شدند.
یافته ها
نتایج به دست آمده برای فاکتور TNF-α در گروه مصرف کننده RB نسبت به گروه CB به طور معنی داری کاهش و FMD به طور معنی دار افزایش نشان داد. همچنین نتایج درون گروهی در هر دو گروه مصرف کننده RBJ و CB برای فاکتور FMD افزایش معنی دار SBP، DBP و TNF-α کاهش را نشان داد.
نتیجه گیری
اگرچه هر دو شکل چغندر (پخته شده و خام) در بهبود فشار خون، عملکرد اندوتلیال و التهاب سیستمیک موثر بودند، آب خام چغندر اثرات ضد فشار خون عملکرد اندوتلیال و التهاب سیستمیک را بیشتر نشان داد.
زبان:
فارسی
صفحات:
148 تا 157
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1709467