ارزیابی ریزازدیادی گیاه دارویی در معرض خطر انقراض پونه سای بی کرک (Nepeta nuda L.)

چکیده:
هدف
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تیمار های مختلفی از تنظیم کننده های رشد بر میزان شاخه زایی، ریشه زایی، تولید کالوس و باززایی گیاه دارویی پونه سای بی کرک در شرایط درون شیشه ای بود.
مواد و روش ها
بذرهای این گیاه در محیط کشت MS (موراشیگ و اسکوگ) نیم غلظت کشت و سپس گیاهچه ها واکشت شدند. پس از آن نمونه ها در سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد BA و Kinetin، به صورت منفرد یا در ترکیب با IBA کشت شدند. برگ های همسان جهت کالوس زایی با تیمارهای تنظیم کننده های رشدBA و NAA در دو محیط (روشن و تاریک) استفاده شدند. همچنین جهت باززایی، کالوس های یکسان با تیمارهای تنظیم کننده های رشدBA و NAA به کاربرده شدند.
نتایج
نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در بخش پرآوری بیشترین وزن تر (91/2315 میلی گرم) و تعداد شاخه (22/15 در هر بوته) در هر گیاهچه در تیمار 1 میلی گرم در لیتر BA و 25/0 میلی گرم در لیتر IBA حاصل شد. همچنین تیمار BA با غلظت 2 میلی گرم در لیتر موجب تولید طویل ترین شاخه (50/5 سانتی متر) و بیشترین تعداد گره (53/6 در هر گیاهچه) گردید. بیشترین طول، تعداد و درصد ریشه در محیط کشت MS با 2/1 غلظت نمک و IBA 5/0 میلی گرم در لیتر حاصل شد. در بخش کالوس زایی، بیشترین وزن تر کالوس مربوط به کاربرد 1 میلی گرم در لیتر BA و 5/0 میلی گرم در لیتر NAA بود. علاوه بر این، بیشترین درصد کالوس زایی در محیط تاریک مشاهده شد و بین تیمار های هورمونی به کاربرده شده تفاوت معنی داری دیده نشد. همچنین، بیشترین درصد باززایی از کالوس مربوط به دو تیمار تنظیم کننده رشد BA 1 میلی گرم در لیتر با 2/0 میلی گرم در لیتر NAA (2/83 درصد) و BA 1 میلی گرم در لیتر با 5/0 میلی گرم در لیتر NAA (66/81 درصد)، بدون هیچ تفاوت معنی داری بود.
نتیجه گیری
در مجموع مفیدترین ترکیب تنظیم کننده رشد برای ریزازدیادی گیاه در معرض خطر انقراض پونه سای بی کرک تیمار 1 میلی گرم در لیتر BA با 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و NAA بود
زبان:
فارسی
صفحات:
387 تا 397
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1716914