بررسی اثر میدان های الکترومغناطیس با فرکانس بسیار پایین بر یادگیری و حافظه بینایی و ساختار آناتومیکی مغز در میمون های رزوس نر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه
انسان در جوامع مدرن در معرض سطوح قابل ملاحظه ای از انتشار میدان های الکترومغناطیس (EMF) با فرکانس های مختلف قرار دارد. اثرات نوروبیولوژیکی میدان های الکترومغناطیس موضوع بحث و تحقیقات بسیار گسترده ای در طول چند دهه گذشته بوده است. بنابراین ما اثرات EMF را برروی یادگیری بینایی و تغییرات آناتومیکی نواحی هیپوکمپ و پره فرونتال (PFA) را در میمون های رزوس نر مورد مطالعه قرار دادیم.
مواد و روش ها
در این پژوهش، 4 میمون رزوس نر گونه ماکاکا مولاتا در معرض میدان های الکترومغناطیس با فرکانس های 5 و 30 هرتز با شدت 7/0 میکروتسلا به مدت 30 روز، روزانه 4 ساعت قرار داده شدند. تغییرات حافظه و یادگیری بینایی یک هفته قبل و یک هفته بعد از دوره پرتودهی با استفاده از باکس طراحی شده که حیوانات را برای به دست آوردن پاداش به چالش می کشد، مورد آزمایش قرار گرفت. همچنین تغییرات آناتومیکی مغز میمون ها با استفاده از تکنیک تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) یک هفته قبل و یک هفته بعد از پرتودهی اسکن شد. میمون ها با تزریق داخل عضلانی کتامین هیدروکلراید (20-10 میلی گرم بر کیلوگرم) و زایلوزین (4/0-2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) بیهوش شده و با استفاده از دستگاه تصویربرداری در سه سطح کرونال، آگزیال و ساجیتال در فاز T2 و اسلایس های با ضخامت 3 میلی متر اسکن شدند. تغییرات آناتومیکی نواحی هیپوکمپ و پره فرونتال با تکنیک حجم سنجی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
یافته ها
قرارگیری در معرض میدان الکترومغناطیس با فرکانس 30 هرتز موجب کاهش تعداد پاسخ های صحیح در فرایند یادگیری و تاخیر در شکل گیری حافظه در دو میمون مورد آزمایش شد. در حالی که فرکانس 5 هرتز تاثیری بر تغییرات یادگیری و حافظه بینایی نداشت. هیچ تغییر آناتومیکی در ناحیه پره فرونتال و هیپوکمپ در هر دو فرکانس مشاهده نشد.
نتیجه گیری
میدان الکترومغناطیس با فرکانس 30 هرتز موجب اختلال در فرایند یادگیری و حافظه بینایی می شود، که احتمالا این تغییرات را از طریق تاثیر بر فاکتورهای دیگری به غیر از تغییر در ساختار و آناتومی مغزی اعمال می کند.
زبان:
فارسی
صفحات:
40 تا 53
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1796986