بررسی دانش، نگرش و عملکرد (KAP) در تیمار از خود در مبتلایان به دیابت
دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و یک نگرانی بزرگ نظام سلامت ایران است. افزایش آگاهی پیرامون دیابت می تواند مرگ و میر و هزینه های تحمیلی به سیستم سلامت را کاهش دهد.
ارزیابی میزان دانش، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی ساکن غرب مازندران در مراقبت از خود .
این پژوهش، مطالعه ای توصیفی- مقطعی بود که بر بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به داروخانه 13 آبان و کلینیک شفا رامسر در بازه زمانی اردیبهشت تا بهمن 1395 انجام شد. 240 بیمار وارد مطالعه شده و با گفتگو، داده ها در پرسشنامه ی از پیش فراهم شده وارد شد. سطح دانش، نگرش و کارکرد بیماران با برآورد امتیازها بررسی شد و تحلیل داده ها بوسیله ی نرم افزار spss صورت گرفت.
میانگین سنی بیماران 27/58 سال بود (159 زن و 81 مرد)، سطح دانش، نگرش و عملکرد بیماران نسبت به بیماری دیابت به ترتیب 36/59، 5/38 و 35/51 درصد بدست آمد. دانش بیماران با میزان تحصیلات رابطه ی آماری مثبت و بسیار معنی داری داشت. در بیماران بدون پیشینه ی خانوادگی نمره نگرش پایین تر بود. افزون بر این، در زنان و در بیماران زیر درمان توام با انسولین و داروهای خوراکی عملکرد بهتری بدست آمد.
نتایج مطالعه ی ما نشاندهنده سطح پائین دانش، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی در خود مراقبتی بود و آموزش مناسب به بیماران دیابتی می تواند سبب کنترل مناسب، پیشگیری از پیشرفت بیماری و کاهش هزینه های نظام سلامت شود.