بررسی رابطه مصرف قرص های ضد بارداری با دوز کم با برخی عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی در میان زنان 15 تا 35: یک مطالعه کوهورت ترکیبی
بیماری های قلبی عروقی قابل پیشگیری هستند، بنابراین شناخت عوامل خطر این بیماری ها برای ارائه دهندگان خدمات بهداشتی بسیار ضروری می باشد
هدف اصلی این تحقیق، دستیابی به یک بینش عمیق تر درباره تاثیر استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری خوراکی با دوز کم (OCP) در مورد عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی است.
این پژوهش یک مطالعه کوهورت ترکیبی (تاریخی و آینده نگر) است که بر روی 100 زن دارای چرخه قاعدگی طبیعی در سنین 15 تا 35 سال انجام شده است که به مراکز بهداشتی و درمانی یزد مراجعه کرده اند. شرکت کنندگان در دو گروه قرار گرفتند: گروه OCP برای 0-3 ، 4-23 و 24-36 ماه و گروه غیر OCP قرص ها را مصرف می کرد. شرکت کنندگان برای حداقل 3 ماه و حداکثر شش ماه پیگیری شدند.
بالاترین سطح لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، هموسیستئین، کلسترول، تری گلیسیرید و فشار خون سیستولیک در گروه OCP در مدت زمان 24 تا 36 ماه مشاهده شد. آزمایش توکی نشان داد که اختلاف معنی داری درLDL (01/0 =p)، کلسترول (01/0 =p)، تری گلیسیرید (001/0 >p) و میزان هموسیستئین (001/0 >p)، فشار خون سیستولیک (04/0 =p) وجود دارد.
نتایج مطالعه نشان می دهد که مصرف طولانی مدت OCP با دوز پایین می تواند در بروز برخی از عوامل خطر (فشار خون سیستولیک، سطح هموسیستئین، کلسترول، LDL-c و تری گلیسیرید) افزایش یافته و منجر به بروز بیماری های قلبی عروقی در بین زنان سالم شود.