شیوع، مقاومت ضد میکروبی و ژن های وابسته به حدت کمپیلوباکترهای جدا شده از نمونه های گوشت ماکیان در شیراز، ایران
کمپیلوباکتر به عنوان یک عامل اصلی گاستروانتریت ناشی از مواد غذایی در انسان در بسیاری از کشورها شناخته می شود که ممکن است از حیوانات به انسان منتقل شود. مصرف گوشت ماکیان به عنوان یک عامل اصلی عفونت با کمپیلوباکتر در انسان شناخته شده است.
تعیین میزان آلودگی گوشت ماکیان با کمپیلوباکتر، الگوی مقاومت ضد میکروبی (AMR) و ژن های وابسته به حدت در جدایه های کمپیلوباکتر می باشد.
نود مورد گوشت ماکیان بسته بندی از 7 کشتارگاه اصلی ماکیان در شیراز جهت جداسازی کمپیلوباکتر، با استفاده از روش های کشت میکروبی، مورد بررسی قرار گرفتند. الیگوهای اختصاصی جهت شناسایی جدایه های کمپیلوباکتر در سطح گونه، با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، مورد استفاده قرار گرفتند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش انتشار دیسک بر اساس استانداردهای پژوهشکده استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (CLSI) تعیین شد. حضور 7 ژن وابسته به حدت از جمله cdtA،cdtB، cdtC، cadF، pldA، cgtB و virB11 با روش PCR در همه جدایه ها مورد بررسی قرار گرفت.
بیست و شش مورد (9/28%) سویه های کمپیلوباکتر از 90 نمونه گوشت ماکیان جدا شدند. مقاومت به سیپروفلوکساسین (CIP)، نالیدیکسیک اسید (NA) و سفکسیم (CFM) در تمام جدایه ها مشاهده شد. مقاومت کمپیلوباکترها به تریمتوپریم سولفومتاکسازول (SXT)، تتراسایکلین (TET)، آمپی سیلین (AMP) و کلرامفنیکل (CHO) به ترتیب 8/80%، 5/88%، 9/76% و 8/30% بود. فنوتیپ مقاومت دارویی چندگانه (MDR) در 8/80% جدایه های کمپیلوباکتر مشاهده شد. همه جدایه ها حاوی ژن های cdtA، cdtB، cdtC و cadF بودند. ژن های pldA و cgtB به ترتیب در 4/65% و 4/15% جدایه ها مشاهده شدند.
در این مطالعه حضور چندین ژن وابسته به حدت و یک سطح هشدار دهنده ای از MDR در جدایه های کمپیلوباکتر گزارش شد. به ویژه، مقاومت به CIP و TET مورد توجه ویژه قرار گرفتند زیرا این دو داروهای کلیدی برای درمان کمپیلوباکتریوز در انسان هستند.