سنجش نابرابری توزیع پزشک و پزشک عمومی در استان سیستان و بلوچستان (96-1388)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

اجرای عدالت و کاهش نابرابری در توزیع جغرافیایی پزشک و اتخاذ سیاست های مناسب از اهداف اصلی نظام های سلامت در دنیا است ازاین رو هدف این مطالعه، سنجش وضعیت و روند نابرابری توزیع پزشک و پزشک عمومی در استان سیستان و بلوچستان بود.

مواد و روش کار

در مطالعه توصیفی- مقطعی و کاربردی حاضر جامعه آماری کل پزشکان و پزشکان عمومی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان طی سال های 96-1388 بودند و نمونه گیری انجام نشد. داده های موردنیاز از سالنامه های آماری مرکز آمار ایران استخراج و سنجش نابرابری پزشک و پزشک عمومی با استفاده از شاخص های جینی، رابین هود، هرفیندال هیرشمن و تایل در نرم افزارهای Stata 14 و Excel 2019 انجام شد.

یافته ها

بر اساس نتایج متوسط تعداد پزشک و پزشک عمومی به ازای هزار نفر در استان طی دوره 96-1388 به ترتیب برابر با 0/438 و 0/223 بود. همچنین متوسط شاخص های جینی، رابین هود، هرفیندال هیرشمن و تایل طی دوره برای پزشک به ترتیب برابر با 0/21، 0/19، 20/0، 0/24و برای پزشک عمومی به ترتیب برابر با 0/06، 0/10، 0/13 و 0/13 بود. این شاخص ها برای پزشک و پزشک عمومی طی دوره روند یکسانی داشتند که بیانگر صحت نتایج مطالعه است.

نتیجه گیری

بر اساس تمام شاخص ها، نابرابری در توزیع پزشک عمومی در استان کاهش یافته است ولی نابرابری در توزیع پزشک هنوز در سطح بالایی باقی است لذا پیشنهاد می شود علاوه بر حفظ پزشکان عمومی و سیاست افزایش آن ها با رشد جمعیت، جهت کاهش نابرابری در توزیع پزشک، منابع فیزیکی سلامت مانند بیمارستان های تخصصی، تخت و تجهیزات پزشکی در استان افزایش و در شهرستان ها به نحو مقتضی توزیع شود تا پزشکان انگیزه کافی برای فعالیت در شهرستان های استان را داشته باشند. همچنین مشوق های مالی، تعرفه ای و افزایش پذیرش دانشجو در رشته های تخصصی موردنیاز جهت خدمت طولانی مدت در استان مفید خواهد بود.

زبان:
فارسی
صفحات:
177 تا 186
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2117106 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)