سنجش، ارزیابی و تبیین محرکها و موانع تجاری سازی علم و فناوری در دانشگاه (مورد مطالعه دانشگاه شاهد)
تجاری سازی علم و فناوری، از مهم ترین مصادیق نوآوری در علم و فناوری است که می تواند به این سوال مهم پاسخ دهد که چه افراد، سازمان ها و کشورهایی توانسته اند ایده و دانش را به محصول و ثروت تبدیل کنند و در این مسیر چه عواملی موثر بوده است. این پژوهش با هدف شناسایی وضعیت تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی، محرک ها و موانع تجاری شدن آنها اجرا و در شش مرحله برای دستیابی به اهداف و پاسخ گویی به سوالات تحقیق صورت پذیرفت.
در این مطالعه که از نوع تحلیلی علم سنجی و از نظر هدف کاربردی است به منظور جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای در مرحله اول و پرسشنامه در پنج مرحله بعدی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را دو گروه متخصصان حوزه تجاری سازی و اعضای هییت علمی دانشگاه شاهد که حداقل دارای یک طرح پژوهشی بوده اند تشکیل داده اند. اطلاعات مربوط به عوامل موثر بر تجاری سازی از منابع کتابخانه ای و سایر داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش آماری آزمون میانگین و روش های تصمیم گیری چند شاخصه دیمتل و فرایند تحلیل شبکه ای استفاده شده است.
پس از مطالعه منابع علمی مربوط به حوزه تجاری سازی رویکرد تحلیل بازار به عنوان رویکرد مناسب ارزیابی پتانسیل تجاری طرحهای پژوهشی انتخاب و به کمک این رویکرد بیش از 214 طرح پژوهشی اجراشده در دانشگاه از نظر پتانسیل تجاری سازی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که حدود 70 درصد طرحهای پژوهشی دارای پتانسیل تجاری سازی بوده و 30 درصد آنها فاقد چنین پتانسیلی هستند. در ادامه با بررسی مطالعات و تحقیقات داخلی و خارجی درخصوص تجاری سازی، نزدیک به 120 مولفه اصلی و فرعی موثر بر تجاری سازی استخراج و مورد پالایش قرار گرفت که نهایتا تعداد 51 مولفه در قالب 13 عنوان عامل اصلی نام گذاری و در سه بعد فردی، سازمانی و نهادی دسته بندی شدند.
نتایج نظرسنجی خبرگان نشان دادند که عوامل شناسایی شده برای تجاری سازی مناسب و قابل قبول هستند. نتایج مربوط به بررسی روابط بین عوامل اصلی و ابعاد سهگانه که با اجرای تکنیک دیمتل انجام شد نشان داد که اثرگذارترین شاخص ها درخصوص عوامل موثر بر تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی به ترتیب شامل نگرش مدیریتی، برنامه ریزی و سیاست گذاری، تسهیل و پشتیبانی، زمینه سازی فرهنگی، عامل سیستمی، حمایت سازمانی، ساختار سازمانی و تامین و تجهیز میباشند و عوامل دیگر شامل دانش و آگاهی، توانمندی و مهارت، خلاقیت و نوآوری، ریسکپذیری و اعتماد در گروه شاخص های معلول قرار می گیرند. اولویتبندی عوامل موثر بر تجاری سازی با روش فرایند تحلیل شبکهای انجام و مشخص کرد که عامل برنامهریزی و سیاست گذاری بالاترین اولویت را به خود اختصاص می دهد و پس از آن عامل حمایت سازمانی، طرز نگرش مدیریت، زمینه سازی فرهنگی، تسهیل و پشتیبانی، سیستمهای سازمانی و سایر عوامل قرار دارند. بررسی وضعیت هر یک از عوامل موثر بر تجاری سازی از دیدگاه صاحبان طرحهای پژوهشی نشان داد که فقدان آنها به عنوان مانعی برای تجاری سازی و وجود هر یک میتواند محرکی برای موفقیت محققان در تجاری سازی نتایج طرحهای پژوهشی باشد.
-
Developing a Mathematical Programming Model to Determine the Optimal Portfolio of Capital Projects in Oil and Gas Companies to Achieve the Strategic goals
Ali Panahi, Amin Habibirad *,
Journal of Petroleum Business Review, Spring 2023 -
توسعه یک الگوی نوآوری در گردشگری به منزله صنعتی بین المللی
امین حبیبی راد*، فرشته ولی پور،
نشریه گردشگری و توسعه، پاییز 1401