اثر پروستاگلاندین های E2 و F2α بر آپوپتوز سلول های گرانولوزا در فولیکول های تخمدان بز
بز یک حیوان چند منظوره است که گوشت، شیر، پوست، نخ و کود تولید می کند و از اینرو نقش مهمی در تامین درآمد تکمیلی و معیشت تعداد زیادی از دامداران فقیر و کارگران فاقد زمین، در مناطق روستایی هندوستان دارد.
مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برون تنی پروستاگلاندین های E2 (PGE2) و F2α (PGF2α) بر سلول های گرانولوزای تخمدان یک بز انجام شد.
فولیکول های سالم، اندکی آترتیک و آترتیک آنترال بز با قطری در محدوده 3 تا 8 میلی متر با PGE2 و PGF2α (μg/ml 0/1) در کنار گروه شاهد به مدت 24 ساعت کشت داده شدند. بررسی هیستومورفولوژی به منظور مطالعه تغییرات ایجاد شده توسط پروستاگلاندین ها در سلول های گرانولوزا، در هر 3 دسته فولیکول انجام شد. از رنگ آمیزی اکریدین اورنج (AO) و متیلن بلو (MB) برای بررسی شاخص آپوپتوتیک در هر سه دسته فولیکول ها استفاده شد و داده های به دست آمده به وسیله آزمون ANOVA و تست تعقیبی دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
پروستاگلاندین E2 اثرات مثبت و PGF2α اثرات منفی بر نجات سلول های گرانولوزا از آپوپتوز داشتند. فولیکول های تیمار شده با PGE2 کاهش شاخصه های آپوپتوز را در سلول های گرانولوزا نشان دادند در حالی که PGF2α سبب افزایش شاخصه های آپوپتوتیک شد.
مطالعه حاضر نشان داد که زنده مانی سلول های گرانولوزا در شرایط آزمایشگاهی وابسته به تامین مداوم فاکتورهای بقا و رشد است و ساخت پروستاگلاندین های سری E، یک مرحله مهم و اساسی در مهار آپوپتوز سلول های گرانولوزا است در حالی که پروستاگلاندین های سری F سبب القای آپوپتوز می شوند.