ارزیابی استفاده از سرنگ های پلاستیکی به جای سرنگ های شیشه ای در روش تولید گاز برای ارزیابی برخی از مواد خوراکی
هزینه انکوباتور گردان اندازه گیری آزمون گاز به همراه سرنگ های شیشه ای بالا بوده و امکان نصب و راه اندازی آن از جمله حساس و شکننده بودن سرنگ ها دارای مشکلات عمده ای است به نظر می رسد، که انجام روش آزمون تولید گاز با استفاده از سرنگ های پلاستیکی مدرج و بن ماری کم هزینه و راه اندازی آن آسان باشد.
این پژوهش به منظور ارزیابی استفاده از سرنگ های پلاستیکی به جای سرنگ های شیشه ای در روش تولید گاز برای ارزیابی برخی از مواد خوراکی انجام شد.
مواد خوراکی شامل علوفه یونجه، علوفه چچم، دانه جو، دانه ذرت، کنجاله سویا و کنجاله کلزا بود. از سرنگ های شیشه ای و دو نوع از سرنگ های پلاستیکی شامل نوع اول و دوم (به ترتیب با کیفیت بالا و متوسط) استفاده شد. فراسنجه های تولید گاز با استفاده از مدل های رایج تعیین شده و داده های حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج مربوط به حجم خالص گاز تولید شده از مواد خوراکی (به جز دانه جو) در ساعت 6 اندازه گیری بین سرنگ های شیشه ای و پلاستیکی نوع اول تفاوت معنی داری را نشان نداد. در ساعت 24 تفاوت معنی داری بین سرنگ های شیشه ای و پلاستیکی از نظر حجم گاز تولید شده به جز دانه ذرت و کنجاله کلزا وجود داشت. بین سرنگ های شیشه ای و پلاستیکی نوع اول و دوم از نظر پتانسیل تولید گاز برای همه مواد خوراکی به جز کنجاله کلزا تفاوت معنی داری وجود داشت. انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و قابلیت هضم ماده آلی برآورد شده از مواد خوراکی مختلف نشان داد که بین سرنگ های شیشه ای و پلاستیکی نوع اول فقط برای دانه ذرت و کنجاله کلزا تفاوت معنی داری وجود نداشت. ضرایب همبستگی بالایی (98/0 - 90/0 = r) بین نتایج حاصل از سرنگ های شیشه ای با سرنگ های پلاستیکی نوع اول مشاهده شد.
عدم معنی داری نتایج در برخی از مواد خوراکی و وجود ضرایب همبستگی بالا بین نتایج حاصل از سرنگ ها نشان می دهد که امکان جایگزینی سرنگ های پلاستیکی با کیفیت بالا به جای سرنگ های شیشه ای وجود دارد.
-
اثر فرآوری سیلاژ کاه نخود با اوره، ملاس و آنزیم سلولاز بر ترکیب شیمیایی، تولید گاز، قابلیت هضم شکمبه ای و روده ای
زهرا عباسی ناوند، *، مجتبی علیپور عین الدین، حسین عبدی بنمار، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق، رضا سید شریفی
فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، پاییز 1403 -
تاثیر سطوح مختلف نانواکسید مس و سولفات مس بر عملکرد، ایمنی، فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه بره های پرواری
صبا خاتمی کلخوران، *، حسین عبدی بنمار، رضا سید شریفی، نعمت هدایت ایوریق، مجتبی علیپور عین الدین
نشریه پژوهش های علوم دامی، تابستان 1403 -
تاثیر تغذیه ثابت و متناوب پروتئین خام جیره بر فراسنجه های شکمبه ای و سنتز پروتئین میکروبی در گوسفند
*
نشریه پژوهش های علوم دامی، بهار 1403 -
تاثیر استفاده از برگ به در جیره غذایی بر عملکرد رشد و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی
علی ضربی، علی مجتهدین، *، شاهین حاجی قهرمانی
فصلنامه محیط زیست جانوری، پاییز 1402