اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و شاخص توده بدنی زنان دارای اضافه وزن
چاقی و اضافهوزن، تجمع غیرطبیعی و بیش ازحد چربی در بدن بوده و در حال حاضر به مشکل بهداشت عمومی در نقاط مختلف دنیا تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و شاخص توده بدنی زنان دارای اضافه وزن بود.
مطالعه حاضر پژوهشی کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با گروه های آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش، تمامی زنان دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بزرگ تر از 30 در شهر تهران بودند که به منظور بهره مندی از درمان های روان شناختی به مراکز روان درمانی منطقه یک تهران در سال های 98-1397 مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از افراد واجد شرایط بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله درمانی به صورت جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور گروهی در گروه آزمایش و در هشت جلسه 60دقیقه ای و یک جلسه در هفته برگزار شد. برای سنجش اضطراب اجتماعی، از پرسشنامه اضطراب اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) و برای سنجش وزن از شاخص توده بدنی (BMI) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 25 در سطح معناداری 0٫05 صورت گرفت.
نتایج حاکی از تاثیر معنادار یک دوره درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی (0٫001>p) و شاخص توده بدنی (0٫001>p) در زنان دارای اضافه وزن بود.
براساس یافته های این پژوهش یک دوره درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن اثرگذار بوده و می توان از این روش برای درمان عصبی افراد دارای اضافه وزن استفاده کرد.