فلسفه بوم فمینیسم و پارادوکس ذات گرایی در آفرینش هنری: بازخوانی سه گانه فرهنگ/طبیعت/جنسیت در هنرهای تجسمی معاصر

نویسنده:
پیام:
چکیده:
در میان نحله های فکری متفاوتی که در اواخر قرن بیستم تخریب طبیعت و محیط زیست را مسئله خود دانسته اند، بوم فمینیسم جایگاه ممتاز و متمایزی دارد. ایده بوم فمینیسم را نخستین بار نویسنده فرانسوی «فرانسواز دوبون» در کتاب فمینیسم یا مرگ (1972) مطرح کرد و این تقریبا نخستین بار بود که کسی مقوله سلطه، جنسیت و محیط زیست را در ارتباط با هم می دید. از نگاه بوم فمینیسم، جهان بینی سلطه مدار با زنان و سایر انواع فرودست «فرهنگی» همان گونه رفتار می کند که با فرودستان «طبیعی»، یعنی حیوانات و منابع و محیط زیست. به عبارتی الگوی تخریب ماهیت و هویت در هر دو به یک شیوه است. به همین سیاق، بوم فمینیسم همچنان که دغدغه های فلسفی، الهیاتی، جامعه شناختی و محیط زیستی دارد، گرایشات سیاسی و عملگرا هم دارد. می توان نحله های مختلفی از بوم فمینیسم را براساس اندیشه و عمل سیاسی که در پیش می گیرند، شناسایی کرد و در مجموع همه این نحله ها فصل مشترکی دارند و آن پرسش از ساختارهای قدرتی است که زنان و طبیعت را در فرهنگ ها، محیط ها و شرایط تاریخی و سیاسی مختلف به انقیاد کشانده اند. به این ترتیب، آرمان/ ویران شهرها و مخاطرات آنها رها از الگوهای سلطه جنسیتی/ زیستی در رویکردی خودواسازانه به موضوع اصلی هنر بوم فمینیست معاصر تبدیل می گردد، اما بوم فمینیسم ایرادات فلسفی و روش شناختی اساسی نیز دارد که مهم ترین آن به زعم منتقدانش، ذات گرایی محض است. این مقاله درصدد است با مطالعه چند نمونه از آثار هنری معاصر با گرایش های بوم فمینیستی، صورت بندی جدیدی از بوم فمینیسم را ارایه و برخی اشکالات معرفت‎‎شناختی و حتی زن ستیزانه این رویکرد را بازخوانی کند.
زبان:
فارسی
صفحات:
73 تا 93
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2193498 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با ثبت ایمیلتان و پرداخت حق اشتراک سالانه به مبلغ 1,390,000ريال، بلافاصله متن این مقاله را دریافت کنید.اعتبار دانلود 70 مقاله نیز در حساب کاربری شما لحاظ خواهد شد.

پرداخت حق اشتراک به معنای پذیرش "شرایط خدمات" پایگاه مگیران از سوی شماست.

اگر مقاله ای از شما در مگیران نمایه شده، برای استفاده از اعتبار اهدایی سامانه نویسندگان با ایمیل منتشرشده ثبت نام کنید. ثبت نام

اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!