اثر حفاظتی سینامیک اسید بر اختلالات شناختی و سطح شاخص هایاسترس اکسیداتیو نوزادان موش های صحرایی به دنبال نارسایی رحمی- جفتی
نارسایی رحمی- جفتی (Uteroplacental Insufficiency; UPI)، از عوامل اصلی ایجاد محدودیت رشد داخل رحمی (Intra Uterine Growth Restriction; IUGR) است که سبب اختلال در تکامل سیستم عصبی نوزادان می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سینامیک اسید (Cinnamic Acid; CIN) بر اختلالات شناختی و سطح شاخص های پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در موش های صحرایی مدل UPI است.
مواد و روش ها:
در این تحقیق تجربی، 30 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار، به صورت تصادفی، در 5 گروه کنترل، UPI+NS، UPI+CIN25mg/kg، UPI+CIN50mg/kg و UPI+CIN100 mg/kg قرار گرفتند. در روز 18 بارداری، جراحی انسداد شریان های رحمی قدامی برای القای UPI انجام شد. از روز 12 تا 18 بارداری، CIN با دوز های یادشده به صورت گاواژ، به موش های صحرایی خورانده شد. حافظه کاری، یادگیری اجتنابی و رفتارهای شبه اضطرابی به ترتیب توسط ماز Y، شاتل باکس و ماز صلیبی مرتفع، در یک ماهگی نوزادان تجزیه وتحلیل شدند؛ همچنین فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT)، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC) و مالون دی آلدیید (MDA) سرمی سنجیده گردید.
یافته های پژوهش:
کاهش معنا دار حافظه اجتنابی و افزایش سطح اضطراب به همراه افزایش سطوح MDA و کاهش CAT و TAC، در گروه UPI+NS نسبت به گروه کنترل دیده شد (0.05>P)، درحالی که در گروه های تیماری، افزایش معنا دار حافظه اجتنابی، افزایش سطوح TAC و CAT و کاهش MDA، نسبت به گروه UPI+NS دیده شد (0.05>P).
بحث و نتیجه گیری:
UPI سبب کاهش شاخص های آنتی اکسیدانی و افزایش MDA می گردد. از سویی، CIN سبب افزایش شاخص های آنتی اکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی می شود؛ همچنین CIN از اختلالات شناختی ناشی از نارسایی رحمی-جفتی در موش های صحرایی جلوگیری می کند.