بررسی تاثیر رویکرد تلفیقی استفاده از نرم افزار محاسبات دوز دارویی و روش سنتی بر میزان خطاهای دارویی در بخش مراقبت های ویژه نوزادان مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه 1399

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

اجرای دستورات دارویی یکی از شایع ترین فعالیت های پرستاری است و به عنوان پرمسیولیت ترین وظیفه پرستار محسوب می شود، وظیفه ای که توام با خطر بالا بوده و همواره مستلزم دقت و رعایت نکات ایمنی توسط پرستار می باشد. برای تجویز ایمن داروها در بالین، توانایی محاسبات دارویی یکی از مهارت های اساسی موردنیاز پرستاران است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر رویکرد تلفیقی استفاده از نرم افزار محاسبات دوز دارویی و روش محاسبات ذهنی بر میزان خطاهای دارویی در بخش مراقبت های ویژه نوزادان مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه در سال 1399 بود.

مواد و روش ها

در این مطالعه نیمه تجربی 55 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه نوزادان ارومیه در یک گروه با طرح پیش آزمون و پس از آزمون وارد مطالعه شدند. روش نمونه گیری، آسان (در دسترس) بود که ابتدا پیش آزمون از 55 نفر نمونه موردپژوهش به عمل آمده سپس مداخله به شکل کارگاه آموزشی برگزار گردید و بلافاصله پس از مداخله، سه هفته بعد، و یک ماه پس آزمون با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جهت بررسی توانمندی، سطح آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص پیشگیری از خطاهای دارویی به عمل آمد. روایی و پایایی ابزار با محاسبه ضریب پایایی اسپیرمن -براون برابر 93/0 تعیین شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون های آماری ویلکاکسون، فریدمن و کولموگروف- اسمیرنف انجام گردید.

یافته ها

نتایج مطالعه نشان داد اکثریت شرکت کننده در رده سنی 22 تا 30 سال، مونث، متاهل، دارای مدرک تحصیلی کارشناسی، تعداد بیماران تحت مراقبت در هر شیفت 5 بیمار، عمدتا شیفت در گردش، دارای سابقه کار 11 تا 15 سال، معدل تحصیلی 15 تا 17 و دیپلم تجربی بودند. نتایج نشان داد بعد از مداخله ازنظر آماری تفاوت معنی داری در میانگین نمره آگاهی، علاقه و نگرش در محاسبه دوز دارویی به روش الکترونیکی و ذهنی وجود داشت. میانگین نمره نگرش در روش الکترونیکی افزایش معنی داری نسبت به روش ذهنی داشت (p<0/001). بعد از مداخله، بین روش الکترونیکی و روش سنتی اختلاف معنی داری در میزان خطای کارکنان پرستاری در محاسبات دوز دارویی به روش روتین و نرم افزاری مشاهده گردید (000/0p=). همچنین اضطراب ریاضی به روش الکترونیکی اختلاف معنی داری نسبت به روش سنتی و ذهنی وجود داشت p= <0/001)) و استفاده از نرم افزار ضمن ایجاد یادگیری درازمدت و ثبات یادگیری، دقت، نگرش مثبت و عملکرد صحیح و توانمندسازی را در پرستاران افزایش می دهد.

نتیجه گیری

یافته های این مطالعه نشان دهنده ارتقاء توانمندی و عملکرد پرستاران در محاسبه دوز دارویی و پیشگیری از خطاهای دارویی بخش ویژه نوزادان با استفاده از روش الکترونیکی بود. به کارگیری روش الکترونیکی با بهبود نگرش مثبت کارکنان می تواند جایگزین یا روش ترکیبی موثری برای ارتقاء ایمنی و کیفیت خدمات پرستاری باشد. لذا پیشنهاد می شود مراکز درمانی با برنامه ریزی و استفاده از انواع مختلف فن آوری های اطلاعاتی برای پیشگیری از خطاها و اشتباهات پزشکی، ارزیابی خطاها و نظام مراقبت، باعث کاهش قابل توجه میزان خطاهای پزشکی و ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران گردند.

زبان:
فارسی
صفحات:
774 تا 784
لینک کوتاه:
magiran.com/p2250521 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!