بررسی اثر بخشی تمرینات ثبات دهنده مرکزی و مصرف ویتامین D بر درد و ناتوانی عملکردی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

در عصر حاضر شیوع کمردرد مزمن در جهان رو به افرایش است و کمبود ویتامین D با اختلال در عملکرد عصبی- عضلانی و دردهای مزمن اسکلتی- عضلانی همراه است. بعلاوه ورزش درمانی و انتخاب مداخله های تمرینات ثبات دهنده مرکزی، نقش مهمی در توانبخشی این بیماران دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات ثبات‫دهنده مرکزی و مصرف ویتامین D بر میزان درد، ناتوانی عملکردی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

روش کار

این مطالعه کارآزمایی بالینی با طرح پیش و پس آزمون انجام شد. 48 زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، سپس بطور تصادفی به گروه‫های شاهد، تمرین، ویتامین Dو تمرین+ ویتامین D (ترکیبی) تقسیم شدند (12 نفر در هر گروه). گروه‫های تمرین و ترکیبی، 8 هفته ثبات دهنده مرکزی انجام دادند. گروه‫های ویتامینD و ترکیبی، 50000 واحد ویتامین D در هفته و طی 8 هفته دریافت نمودند. شدت درد با مقیاس دیداری درد، میزان ناتوانی عملکردی با پرسشنامه اوسوستری قبل و پس از مداخله ها سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون‫های تی زوجی و ANOVA در سطح معناداری کمتر از 0/05انجام شد.

یافته ها

8 هفته تمرینات ثبات دهنده مرکزی، مصرف ویتامینD و مداخله ترکیبی با کاهش معنادار میزان درد (به ترتیب 20/15، 18/60 و 34/20 درصد) و شدت ناتوانی عملکردی (به ترتیب 48/35، 44/26 و 51/81 درصد) در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی همراه بود (0/001>p). بعلاوه مداخله ترکیبی به کاهش بیشتر میزان درد در مقایسه با دو مداخله دیگر منجر شد(0/001>p).

نتیجه گیری

به نظر می رسد تمرینات ثبات دهنده مرکزی، مصرف ویتامینD و مداخله ترکیبی می تواند منجر به کاهش درد و بهبود عملکرد جسمانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با سطوح پایین ویتامین D شود، اما مداخله ترکیبی با اثربخشی بیشتری بر کاهش درد همراه می باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
199 تا 212
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2276227 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)