روش های کنترل و پیشگیری از انتشار ساس تختخواب (Cimex lectularius) در محیط های نظامی: مروری روایتی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

ساس تختخواب ازجمله آفات بهداشتی مهمی است که ارتباط بسیار نزدیک با محیط زندگی انسان دارد. این پژوهش با هدف بازنگری و گردآوری اطلاعات به ویژه در زمینه کنترل ساس، پیشگیری از آلودگی و انتشار ساس تختخواب انجام شده است.

روش ها:

 در این مطالعه، از مقالات معتبر یافت شده در پایگاه های علمی، پس از حذف موارد قدیمی و همچنین مطالب تکراری استفاده شد. اطلاعات به دست آمده از ایران و دیگر کشورهای جهان، در زمینه های شناسایی، میزان آلودگی، راه های کنترل ساس و جلوگیری از انتشار آن، دسته بندی و ارایه گردید.

یافته ها: 

مطالعات زیادی، به گسترش چشم گیر حشره ساس در منازل و دیگر اماکن از قبیل خوابگاه های دانشجویی و آسایشگاه های نظامی از ایران و دیگر کشورهای جهان پرداخته است. برخی از عوامل مانند افزایش مسافرت و جابجایی افراد و همچنین مقاومت ساس به آفت کش ها می توانند در طغیان این حشره موثر باشد. روش های زیادی برای کنترل و نیز ایجاد محدودیت در رشد و گسترش جمعیت این حشره ارایه شده است. کنترل این آفت در جمعیت های کوچک بسیار راحت و سریع خواهد بود، لذا، تشخیص ساس در مراحل اولیه آلودگی بسیار حایز اهمیت است. 

 نتیجه گیری: 

برخلاف انتظار، ساس ها در سال های اخیر در مناطق شهری بسیار انتشار یافته اند و به نظر می رسد روند گسترش این حشره در محیط های شهری همچنان در حال افزایش است. اگرچه این حشره در انتقال عامل بیماری زای مشخصی به انسان نقش ندارد ولی گزش های آن به ویژه در هنگام شب باعث بدخوابی و سلب آسایش می شود که در برخی مواقع با آثار روانی همراه است. بکار بردن هر یک از روش های کنترل به تنهایی قادر به مهار این حشره نبوده و باید تلفیقی از اقدامات کنترلی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، پایش مرتب این حشره در مناطق مستعد آلودگی، می تواند در جلوگیری از گسترش و شیوع مجدد ساس بسیار موثر باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
62 تا 74
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2276412 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)