کمی سازی معیارهای بصری پوشش اراضی با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین (مطالعه موردی: جنگل های دو هزار سه هزار تنکابن)
در ایران با وجود روند فزاینده فعالیت های توسعه ای که سبب تغییر ساختار و در نهایت تغییر یا از بین بردن عملکردها و فرآیندهای سیمای سرزمین می شوند، لزوم در نظرگیری اثرات بصری در مطالعات EIA به ویژه در اکوسیستم های شمالی کشور احساس می شود. این مطالعه با هدف کمی سازی معیارهای بصری پوشش اراضی با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین انجام شده است.
این مطالعه در سال 1395، با هدف کمی سازی معیارهای بصری طبیعی بودن و پیچیدگی با استفاده از سنجه های SHDI، SHEI، PLAND، LPI، PR، PD و NP در حوزه آبخیز دو هزار و سه هزار تنکابن از دو نقطه دید ناظر صورت گرفت. پس از تهیه نقشه کاربری اراضی و تولید DSM و انتقال نقاط دید به GIS با استفاده از دستور Visibility در GIS، محدوده قابل دید به دست آمد و مورد بررسی قرار گرفت.
با توجه به شاخص PLAND که بیشترین مقدار آن مربوط به کاربری جنگل بود و مقادیر آن برای کاربری های جنگل، کشاورزی و مرتع به ترتیب 1499/0، 0001/0 و 0021/0 به دست آمد ، مشخص شد که طبیعی بودن در محدوده دید نقطه اول بیشتر از نقطه دوم است و این منطقه دید، کمتر دستخوش مداخلات انسانی بوده است. در نقطه دوم به جز ارزش SHEI که کمتر از نقطه اول (0927/0) بود، مقادیر شاخص های SHDI (0927/0)، PR (70000)، PD (507/2)، NP (2058000) بیش از نقطه دوم به دست آمد.
استفاده از متریک های سیمای سرزمین با توجه به قابلیت های آن ها، می تواند گامی مفید در راستای شناسایی زود هنگام اثرات توسعه بر ساختار سیمای سرزمین باشد. رویکرد ارایه شده می تواند پایه ای برای توسعه یک روش جدید در درک اثرات تغییر سیمای سرزمین در زمینه برنامه ریزی و مدیریت باشد.
-
ارزیابی خشک سالی کشاورزی با استفاده از داده های سنجش ازدور (مطالعه موردی: شهرستان تویسرکان)
مائده مالمیر، *، ایمان پژوهان
نشریه بوم شناسی کشاورزی، پاییز 1403 -
رویکردی نوین در اولویت بندی حفاظتی کلان اکوسیستم های خشکی کشور
منا عزیزی جلیلیان، *، افشین دانه کار
مجله پژوهشهای محیط زیست، پاییز و زمستان 1402 -
Diazinon residues and associated health risks in human; A Case study in the rice crop in Rasht, Iran
Fatemeh Ghanbari *, Maryam Kiani Sadr, Masoud Kouckakian,
Journal of Advances in Environmental Health Research, Spring 2021 -
مقایسه تحلیلی ترکیبات و قابلیت نگهداری املاح توسط آب رودخانه، چاه، ترکیبی و خالص
واحد کیانی*،
نشریه علوم و مهندسی آب و فاضلاب، پاییز 1399