شبکه های اجتماعی مجازی و قبح زدایی از محتوای مبتذل (مطالعه موردی: توئیتر فارسی)
توسعه شبکه های اجتماعی مجازی در سالیان اخیر و ایجاد سهولت بیشتر برای دسترسی به این شبکه ها از طریق موبایل های هوشمند، بر فرهنگ مردم و به خصوص نسل جوانی که روزانه از این شبکه ها استفاده می کنند تاثیرات فراوانی گذاشته است. در میان این شبکه ها، توییتر به علت فیلتر بودن در ایران و فعالیت بسیاری از کاربرانش با نام مستعار، شرایطی را فراهم می کند تا افراد در آن آزادانه تر سخن بگویند یا آن گونه که هیرشی می گوید، کنترل اجتماعی بر آن ها کمتر می شود. پایین تر بودن کنترل اجتماعی می تواند منجر به افزایش تولید محتوای مبتذل در توییتر گردد. بنابراین فهم نقش توییتر در بکارگیری محتوای مبتذل به عنوان امری ناهنجار و قبیح ضرورت دارد تا تاثیرات هنجاری استفاده آن بر کاربرانش سنجیده شود. در این پژوهش محتوای توییتر، با استفاده از داده کاوی بر اساس کلیدواژه ها و با روش توصیفی- آماری از سال 88 تا 96 مورد بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از داده کاوی بر روی 82 میلیون توییت، نشان می دهد که اگرچه توییت هایی با مضامین مبتذل در سال های اولیه استفاده از توییتر، بیشتر مورد استفاده کاربران قرار گرفته است، اما پس از سال 92 میزان استفاده از این مضامین به نرخ نسبتا ثابتی رسیده و در مجموع نیز تنها حدود 3 تا 4درصد از کل توییت ها را شامل شده است. در نتیجه برخلاف فرضیه اولیه، توییتر باعث قبح زدایی از این نوع مضامین نشده است که علت این امر می تواند شکل گیری یک هنجار جدید در این اجتماع مجازی و افزایش کنترل اجتماعی غیر رسمی به دنبال حضور کاربران با نام و نشان خودشان می باشد.
-
خصوصی سازی پیشرونده: تحلیل فرایندهای سیاست گذاری آموزش عمومی در ایران
فاطمه مقدسی*، حسین میرزایی، رضا امیدی، ضیا هاشمی
نشریه مطالعات جامعه شناختی، پاییز و زمستان 1402 -
توییتر، اتاق پژواک و تشدید قطب بندی سیاسی مطالعه موردی: واکنش های کاربران توییتر فارسی به تحولات ایران (سال های 1400-1401)
*، ابوالفضل دلاوری، هادی صفری
فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات، بهار 1402 -
وعده های انتخاباتی، محدودیت های دولت و اعتراضات سیاسی در ایران مطالعه موردی نخستین سال دولت دوم روحانی (مرداد 1396 تا مرداد 1397)
ابوالفضل دلاوری،
فصلنامه دولت پژوهی، تابستان 1402 -
چالش های سربازی در ایران؛ فراتحلیل کیفی پژوهش های موجود
علیرضا اسکندری نژاد*،
نشریه مسائل اجتماعی ایران، پاییز و زمستان 1401