مدل پارادایمی خدمات و برنامه های کاربر محور کتابخانه های عمومی: مطالعه موردی کتابخانه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور
بررسی خدمات و برنامه های مورد انتظار کاربران از کتابخانه های عمومی از دیدگاه خود آنها و بررسی نقاط زمینه ساز و عوامل موثر بر خواستهای کاربران است.
روش شناسی:
برای نیل به هدف مقاله رویکرد کیفی مدنظر خواهد بود و با توجه به تنوع فرهنگی در استان های مختلف و نبود مدل معتبر قبلی از روش گراندد تیوری با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. جامعه مورد نظر در این بخش به دو دسته تقسیم می شوند: تمامی کاربران بالفعل و بالقوه کتابخانه های هدف، کارکنان و کارشناسان: اعم از کارکنان کتابخانه های مراکز استان های انتخابی. برای صحت نمونه گیری از استان های مختلف نمونه ای از کتابخانه های شهری و روستایی انتخاب شده اند.
چالش ها، و خدمات کتابخانه های عمومی براساس نظر کاربران و متخصصان در دو رسته کتابخانه های روستایی و شهری گردآوری شد. و خدمات مورد انتظاردر چهار دسته اصلی تقسیم بندی می شوند: خدمات مرجع و اطلاع رسانی (شامل: اطلاع رسانی گزینشی، اطلاع رسانی مجازی، ,..)؛ خدمات تفریحی و سرگرمی (شامل: کافه کتاب، تو...)؛ آموزش و پرورش (شامل: کلاس و کارگاه های م هارتی و آموزشی، ,..)؛ انگیزه بخشی و جلب رضایت کاربران (شامل: مسابقات علمی و هنری و فرهنگی، خدمات تخصصی کودکان و نوجوانان، باشگاه های کتاب خوانی، دسترسی به اینترنت و کامپیوتر های آزاد برای عموم، تغییر محیط کتابخانه، امکانات آزمایشگاهی، تشکیل گروه های کتاب خوانی،...، خدمات مناسبتی، افزایش خلاقیت).
ارایه مدل پارادایمی از خدمات کتابخانه های عمومی، اولویت خدمات و برنامه های کتابخانه های عمومی از منظر کاربران و دلایل عدم استفاده از کتابخانه براساس نظر کاربران بالقوه.