ارتباط سوکروز، فروکتوز و فیبر رژیم غذایی با سطوح سرمی لپتین و نوروپپتیدneuropeptide Y در زنان بهبود یافته از سرطان پستان در شهر تهران در سال 98-1397
سرطان پستان اولین سرطان شایع در بین زنان ایرانی می باشد که در سال های اخیر میزان شیوع و مرگ و میر ناشی از آن افزایش یافته است. مطالعات پیشین نشان داده اند که مواد مغذی مختلف می تواند با عود مجدد این سرطان در ارتباط باشند. این مطالعه با
ارتباط فروکتوز، سوکروز، فیبر محلول و نامحلول با سطح سرمی لپتین و نوروپپتید Y NPY (neuropeptide Y) در بهبودیافتگان سرطان پستان BCS (Breast cancer survivors) در شهر تهران انجام شد.
در این مطالعه مقطعی، 145 زن بهبود یافته از سرطان پستان (در محدوده سنی 70-18 سال) انتخاب گردیدند. اطلاعات
عمومی، فعالیت بدنی و دریافت غذایی به ترتیب توسط پرسشنامه اطلاعات عمومی، پرسشنامه 14 آیتمی MET و پرسشنامه بسامد غذایی FFQ (Food Frequency Questionnair) ارزیابی شدند. نمونه خون پس از 12 ساعت ناشتایی از تمامی شرکت کنندگان گرفته شد و غلظت لپتین و NPY سرم با روش ایمنی سنجی تعیین گردید.
زنانی که در بالاترین سهک سطح سرمی لپتین قرار داشتند، به طور معنی داری وزن (003/0p=)، نمایه توده بدنی (BMI) (000/0p=)، دورکمر(005/0p=)، درصد توده چربی بدن (000/0p=) و چربی احشایی (000/0p=) بیشتر و در مقابل قد (02/0p=) و توده عضلانی (008/0p=) کمتری داشتند. بعد از تعدیل اثر مخدوشگرها دریافت سوکروز، فروکتوز، فیبر محلول و فیبر نامحلول با غلظت سرمی لپتین و NPY ارتباط معنی داری نداشت.
در زنان بهبود یافته از سرطان پستان مصرف سوکروز ، فروکتوز ، فیبر محلول و فیبر نامحلول با سطوح سرمی هورمون های لپتین و NPY ارتباط معنی داری نداشت.