منابع آموزشی باز: بررسی تجربه عملی در دنیا
علم باز (علم آزاد یا علم همگانی) واژه ای پیچیده است، و به روندها و جنبش هایی اطلاق می شود و گستره ای از منابع همگانی (باز)، دسترسی همگانی (دسترسی آزاد)، بایگانی همگانی، تا انتشارات آزاد را در برمی گیرد. مقاله حاضر بر جنبش علم باز به عنوان ساختار تقویت کننده زیست بوم آموزش وپرورش پرداخته است.
این مطالعه مروری- تحلیلی و مبتنی بر شواهد است که با تکیه بر مدل زیست بوم منابع باز به تحلیل مولفه های مرتبط شامل ذینفعان یادگیری (افراد، سازمان ها و جوامع) و ابزارهای یادگیری (ابزاری و محتوایی) به همراه ارایه مستندات ملی و بین المللی در هر مورد می پردازد و در انتها، توصیه های سیاستی را در این راستا برای کشور ارایه می کند.
نتایج پژوهش ها، داده ها، روش ها و نیز مطالب درسی و تدریس، نرم افزارها و ابزارهای آموزشی می توانند به صورت رایگان در دسترس باشند و بارها مورد بهره برداری شوند. وب 2 و واسپارگاه ها را می توان از جمله ابزارهای یادگیری در ارایه منابع باز معرفی کرد.
تصدیق مبحث علم باز و کلیه مولفه های آن در توسعه و پیشرفت حوزه آموزش علم اطلاعات و دانش شناسی امری انکارناپذیر است و اساتید، متخصصان و پژوهشگران این حوزه، به دلیل بهره گیری از فناوری های روز دنیا همچون برگزاری کارگاه های وبینار آموزشی، از دستاوردهای منابع آموزشی باز در پیشبرد اهداف این حوزه، بی نصیب نمانده اند.
-
Projected Futures: An In-Depth Analysis of Emerging Nuclear Fusion Technologies
Sahar Kousari *, , Anna Eydan
International Journal of Information Science and Management, Autumn 2024 -
بررسی تعاملات جامعه و دانشگاه در فضای مجازی: نمونه موردی در پژوهش های کووید 19
*
نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، پاییز 1401 -
ارزیابی عملکرد موسسه های پژوهشی غیردولتی: مطالعه تطبیقی حوزه علوم انسانی و حوزه فنی و مهندسی
المیرا جنوی*،
نشریه مدیریت اطلاعات، پاییز و زمستان 1401 -
ضرورت اشتراک دانش میان سازمانی در هوشمندسازی مراکز اطلاعات و دانش در شهرهای هوشمند
سمیه جعفری باقی آبادی، علیرضا نوروزی*، محمدرضا وصفی،
پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی، پاییز و زمستان 1401