اثر تیمار حلقه برداری و کاربرد فورکلروفنورون بر کیفیت و عمر انبارمانی میوه کیوی رقم ʼهایواردʼ (Actinidia deliciosa cv. ‘Haywardʼ)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

افزایش عملکرد و بهبود اندازه میوه توام با درصد ماده خشک بالا، اصلی ترین هدف تولیده کنندگان میوه کیوی در سراسر جهان می باشد. اخیرا از روش های مختلفی برای دست یابی به میوه های صادراتی با درصد ماده خشک بالا در کیوی فروت استفاده می شود که شامل هرس تابستانه، هرس ریشه و تنک گل و میوه می باشد. بعلاوه، از حلقه برداری و تنظیم کننده های رشد گیاهی مانند فورکلروفنورون (CPPU) به میزان زیادی در باغ های کیوی مدرن جهت افزایش عملکرد و کیفیت میوه استفاده می شود.

مواد و روش ها

در این پژوهش، تاثیر حلقه برداری تنه اصلی تاک ها در زمان های مختلف (بهار، تابستان، پاییز)، CPPU (به مقدار 10 میلی گرم در لیتر ماده فعال در آب) و تاثیر توام حلقه بردای تابستان و CPPU در مقایسه با شاهد (بدون حلقه برداری و کاربرد CPPU) بر کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʻ در زمان برداشت و در پایان انبارمانی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1398 ارزیابی شدند. میوه ها بر اساس شاخص میزان مواد جامد محلول برداشت شدند و خصوصیات کیفی میوه بلافاصله بعد از برداشت و نیز پس از سه ماه انبارمانی در سردخانه با دمای یک درجه سانتی گراد اندازه گیری شدند.

یافته ها

نتایج نشان داد حلقه برداری تابستانه توام با CPPU، CPPU و حلقه برداری بهاره به ترتیب باعث افزایش 99/37، 19/32 و 11/22 درصد وزن میوه کیوی نسبت به شاهد شدند. کاربرد CPPU به تنهایی باعث افزایش وزن، طول و قطر میوه ها شد، اما درصد ماده خشک و نسبت مواد جامدمحلول به اسید میوه را نسبت به شاهد کاهش داد. هیج تفاوت معنی داری بین میوه های تیمار شده با CPPU و شاهد از نظر سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول در زمان برداشت و پس از سه ماه نگهداری در سردخانه مشاهده نشد. کاربرد توام حلقه برداری تابستان با CPPU باعث افزایش وزن میوه (38 درصد) شد. بعلاوه، این تیمار بالاترین درصد ماده خشک میوه، مواد جامد محلول و نسبت مواد جامد محلول به اسید قابل تیتر را در زمان برداشت و کمترین درصد کاهش وزن میوه (66/0 درصد) و بالاترین سفتی (96/3 کیلوگرم) را در پایان دوره انبارمانی نشان داد. حلقه برداری تابستانه بیشترین کاهش وزن میوه (54/2 درصد) را در پایان دوره انبارمانی نشان دادند، درصورتیکه میزان کاهش وزن حلقه برداری پاییزه و بهاره نسبت به شاهد تفاوت معنی داری نداشتند.

نتیجه گیری

در مجموع، نتایج نشان داد که کاربرد توام حلقه برداری تابستانه با CPPU نه تنها اندازه میوه و عملکرد کیوی فروت را افزایش داد، بلکه کیفیت میوه را از طریق افزایش درصد ماده خشک و مواد جامد محلول افزایش داد. چنین میوه هایی از عمر پس از برداشت بالاتری نیز برخوردار بودند. بنابراین، توصیه می شود به منظور بهبود کیفیت میوه کیوی کابرد CPPU همراه با حلقه برداری تابستانه انجام شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
89 تا 102
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2356684