شیوع رفتارهای نامحترمانه با مادران در بخش زایمان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران و عوامل مرتبط با آن
در سال های اخیر، رفتار نامحترمانه مادری به عنوان یک مشکل قابل توجه در جهان مطرح شده است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع رفتارهای نامحترمانه با مادران در لیبر و زایمان و تعیین عوامل مرتبط با آن طراحی و اجرا شده است.
این یک مطالعه مقطعی در سال 1398 در مورد 357 نفر از مادرانی که در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران زایمان طبیعی داشتند، انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی ویژگی های فردی مادران و همچنین پرسشنامه اندازه گیری شیوع حیطه های مختلف سوء رفتار بود که به روش مصاحبه با مادران تکمیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گرفت.
همه مادران شرکت کننده در این مطالعه حداقل یک نوع سوء رفتار را تجربه کرده بودند که بیش ترین آن در حیطه «عدم اجازه برای تحرک، مایعات و داشتن همراه» (7/99%) و کم ترین آن در حیطه «انگ زدن و تبعیض» (5/4%) بود. تحلیل آماری رابطه معناداری بین افزایش سن، اقلیت قومیتی، زایمان بار اول، وضعیت اقتصادی بالاتر، زمان زایمان (شب، روز) و داشتن سابقه بیماری با تجربه بیش تری از انواع حیطه های مختلف سوء رفتار را نشان داد.
این مطالعه موید شیوع نسبتا بالای رفتارهای نامحترمانه با مادران در بیمارستان ها، براساس استانداردهای جهانی است که توجه جدی و سریع مسوولان را می طلبد، تا با انجام مداخلاتی در جهت رفع یا کاهش این نوع رفتارها اقدام کنند.