عوامل خطر مرگ و میر در بیماران مبتلا به کووید-19: یک مطالعه مورد شاهدی در شمال شرق ایران
کووید-19 یک بیماری جدید است و در مورد عوامل خطر بیماری، اطلاعات محدودی در دسترس است. هدف، این مطالعه تعیین عوامل خطر مرگ ومیر در بیماران مبتلا به کووید-19 در شمال شرق ایران بوده است.
در این مطالعه مورد شاهدی، بیماران از هر دو جنس و مبتلا به کووید-19 با تشخیص قطعی کووید-19 که طی مدت مطالعه فوت شدند، به عنوان گروه مورد و بیمارانی که با حال عمومی خوب آماده ترخیص بودند، به عنوان گروه شاهد مطالعه شدند. تجزیه وتحلیل داده با نرم افزار STATA نسخه 14 و آماره های توصیفی و آزمون های آماری رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندگانه انجام شد.
یافته ها: 611 بیمار شامل 27 درصد موردها و 73 درصد شاهدها بودند. آنالیزها نشان داد که سن بالاتر از 80 سال نسبت به سن 50 تا 60 سال شانس مرگ 8/2 برابر بود. همچنین داشتن سن پایین تر از 40 سال حدودا 85 درصد شانس مرگ از این بیماری را کاهش می داد. زندگی در روستا شانس مرگ را 2/2 برابر می نماید. علایم بیماری سرفه، ضعف عمومی، درد بدن و تهوع و استفراغ شانس زنده ماندن را بیشتر می کرد.
نتیجه گیری: شانس مرگ بیماران پیر مبتلا به کووید-19 بیشتر است، همچنین زندگی در مناطق روستایی باعث افزایش دو برابری مرگ می شود. اگرچه علایم سرفه و خستگی با کاهش مرگ در بیماران موردمطالعه همراه است ولی برای قضاوت صحیح درباره آن ها لازم است تا سایر عوامل پنهان بررسی نشده را نیز در نظر گرفت.