مقایسه دو شیوه تمرین هوازی و حجامت بر سطوح سرمی فیبرینوژن، LDL و HDL به عنوان فاکتورهای بیماری های قلبی و عروقی زنان یائسه
یایسگی یک دوره زمانی بالینی مهم است که با تغییرات هورمون تخمدان، علایم وازوموتور و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی CVD مشخص میشود. یکی از علل اصلی حمله های قلبی تغییرات و عدم تعادل سیستم هموستاز است. کم تحرکی و افزایش سن نیز تاثیرات نامناسبی برسیستم هموستاز دارند. یکی از روش های درمانی که سال ها در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد داشته است، طب ایرانی-اسلامی می باشد. بنابراین در این مطالعه اثر حجامت و تمرینات هوازی بر میزانLDL , HDL و فیبرینوژن مورد بررسی قرار گرفت.
در این پژوهش نیمه تجربی 30 زن یایسه غیرفعال با دامنه سنی 55 تا 65 شرکت کردند. داوطلبین به صورت تصادفی به سه گروه تمرین هوازی ، حجامت و گروه کنترل تقسیم شدند. تمرینات هوازی با شدت 50 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره هفته ای سه جلسه و در طی 6 هفته اجرا شد و گروه حجامت دوبار در هفته دوم و پنجم حجامت شدند. قبل از شروع دوره تمرینی و 48 ساعت پس از اتمام آخرین جلسه تمرین خونگیری جهت اندازه گیری شاخص های فیبرینوژن،LDL, HDL انجام گرفت. سپس با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس برای مقایسه بین گروهی و مقایسه پیش آزمون و پس آزمون بین گروه ها از آزمون t زوجی درسطح معناداری a<0.05 تحلیل صورت گرفت.
تمرین هوازی و حجامت کاهش معنی دار فیبرینوژن (04/0=P) و LDL (001/0=P) و افزایش LDH (003/0=P) نشان دادند. نتایج آزمون T زوجی حاکی از کاهش معنادار فیبرینوژن،LDL و HDL پس آزمون نسبت به پیش آزمون پس از مداخله بود.
حجامت و فعالیت بدنی هوازی عواملی موثر بر کاهش معنی دار سطح فیبرینوژن و LDL و فیبرینوژن و افزایش HDL بر در زنان یایسه می باشد. با توجه به نتایج احتمالا ورزش میتواند نسبت به حجامت آثار بهتری بر فیبرینوژن و لیپید های خونی که از جمله مهمترین عوامل خطر زای بیماری قلبی- عروقی و تصلب شرایین است، داشته باشد.