تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتار پرخطر کم تحرکی جسمی در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی مشهد
کم تحرکی چهارمین عامل خطرساز منجر به مرگ ومیر در سراسر جهان است. بیش از 80 درصد نوجوانان و جوانان به ویژه دختران جوان در سراسر جهان از میزان فعالیت فیزیکی کافی برخوردار نیستند. مطالعه ی حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتار پرخطر کم تحرکی جسمی در دانشجویان دختر طراحی شد.
در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، 62 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1400-1399 به روش نمونه گیری آسان انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. مداخله ی آموزشی طی دو جلسه ی آموزشی 60 تا 90 دقیقه ای به شکل وبینار بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و یک پرسشنامه ی پژوهشگرساخته مشتمل بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، آگاهی و خرده مقیاس فعالیت فیزیکی و نسخه ی فارسی پرسشنامه ی رفتارهای پرخطر جوانان (YRBS 2019) بود که پس از انجام روایی و پایایی استفاده گردید. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS با نسخه ی 21 تجزیه وتحلیل شدند.
دو گروه ازنظر سنی همگن بودند. میانگین نمرات در حیطه ی آگاهی، رفتار کم تحرکی جسمی و تمامی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، قبل از مداخله در هر دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت، اما بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری داشت (001/0 <p).
آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر کاهش رفتار پرخطر کم تحرکی جسمی موثر است، لذا می توان از برنامه ی آموزشی مطالعه ی حاضر در راستای کاهش رفتار کم تحرکی در دانشجویان دختر بهره برد.