بررسی روش های مختلف عصاره گیری بر فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه دارویی مریم نخودی خزری (Teucrium hyrcanicum L.)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

گیاهان دارویی منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. در این مطالعه، تاثیر روش های مختلف عصاره گیری با حلال های آبی و متانولی بر فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه مریم نخودی خزری بررسی شده است.

مواد و روش ها

این تحقیق یک مطالعه پایه ای تجربی است. در این مطالعه آزمایشگاهی، عصاره گیری آبی و متانولی با سه روش مگنت، بن ماری و شیکر از نمونه خشک انجام شد؛ سپس اثر آنتی اکسیدانی با روش های حذف رادیکال آزاد DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl.) و میزان قدرت کاهندگی (Reducing power) به همراه تعیین میزان فنل تام و فلاونویید تام تعیین گردید. بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره آبی و متانولی علیه باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس و اشریشیاکلای به روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت.

یافته ها: 

بررسی خواص آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره متانولی اثر قوی تری نسبت به عصاره آبی دارد. در میان روش های مختلف عصاره گیری، روش مگنت نسبت به دو روش دیگر برتری داشت. این نتایج درباره مقدار فنل تام و فلاونویید تام نیز به همین صورت بود. بررسی خواص آنتی باکتریایی مشخص کرد که عصاره متانولی فعالیت آنتی باکتریایی داشت، درحالی که عصاره آبی اثر آنتی باکتریایی از خود نشان نداد.

بحث و نتیجه گیری: 

نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که عصاره گیری به روش مگنت، بالاترین کارایی را در گیاه مریم نخودی خزری داشت. هر دو عصاره آبی و متانولی خواص آنتی اکسیدانی داشتند، درحالی که تنها عصاره متانولی خواص آنتی باکتریایی از خود نشان داد؛ بنابراین می توان گفت عصاره متانولی به روش مگنت، بهترین خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد.

زبان:
فارسی
صفحات:
44 تا 54
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2460739