تعیین گونه های مولد لیشمانیوز جلدی در استان کهگیلویه و بویراحمد با روش مولکولی: یک مطالعه گذشته نگر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 لیشمانیوز جلدی یا سالک، در ایران به وسیله دو گونه از انگل لیشمانیا شامل L.major و L.tropica ایجاد می‌شود. در طی سال‌های اخیر، این بیماری در مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده است. با توجه به تفاوت‌های فاحش در نوع مخازن حیوانی و ناقل بیولوژیک، شناسایی عامل ایجاد کننده بیماری می‌تواند در برنامه‌ریزی‌های لازم جهت کنترل بیماری موثر باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین گونه‌های مولد لیشمانیوز جلدی در استان کهگیلویه و بویراحمد با روش مولکولی: یک مطالعه گذشته [p1] نگر بود.

روش بررسی

 در این مطالعه توصیفی مقطعی و گذشته نگر برای تعیین گونه لیشمانیا، تعداد 52 نمونه لام رنگ‌آمیزی شده با رنگ گیمسا از آزمایشگاه‌های مختلف در سطح شهرهای استان، بین سال‌های 1393 تا 1397 جمع‌آوری و با استفاده از میکروسکوپ نوری از نظر وجود جسم لیشمن بررسی شدند. پس از استخراج DNA موجود در سطح لام‌ها، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی LINR4 و LIN17 با روش PCR گونه انگل لیشمانیا شناسایی گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکور تجزیه و تحلیل  شدند.

یافته‌ ها: 

از کل 52 نمونه با زخم‌های لیشمانیوز جلدی، 26 نمونه (50 درصد) مربوط به افراد مذکر و 26 نمونه (50درصد) مربوط به افراد مونث بودند. میانگین سن افراد در مطالعه 32/23 سال (با انحراف‌معیار42/18±) بود. از کل 52 نمونه، آماستیگوت انگل (جسم Leishman) در 36 مورد (2/69 درصد) آنها با مشاهده مستقیم به کمک میکروسکوپ نوری رویت شد و 43 نمونه (7/82 درصد) در PCR مثبت شد. گونه آلوده کننده در تمامی افراد ساکن دهدشت و یاسوج L.major و در گچساران L.tropica بود.

نتیجه‌گیری: 

نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که گونه‌ی L.major عامل لیشمانیوز جلدی در دهدشت و یاسوج و گونه‌ی L.tropica در گچساران می‌باشند.  بنابر این مبارزه با مخازن حیوانی و قطع زنجیره انتقال بر اساس نوع انگل به دست آمده در این تحقیق مورد نیاز است.

زبان:
فارسی
صفحات:
497 تا 506
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2489894