تحلیل توسعه فضایی فرم شهری کرج با رویکرد آینده پژوهی
طرح مسیله:
برنامه ریزی برای توسعه فرم و شکل شهر در آینده که هم تامین کننده نیازهای شهر و شهروندان به بهترین شکل و هم حافظ محیط زیست شهر باشد، یکی از استراتژی های مهم برنامه ریزان و شهرسازان است. هدف تحقیق: تحلیلی بر توسعه فضایی فرم شهری کرج با رویکرد آینده پژوهی است.
داده و اطلاعات لازم تحقیق به دو روش کتابخانه ای (مقالات، اسناد فرادستی، طرح های شهری...) و استفاده از نظر کارشناسان (برای شناسایی پیشران های کلیدی، تدوین و امتیازدهی به فرض ها و ارایه سناریوها) جمع آوری شده است. نمونه آماری 40 نفر از کارشناسان و پژوهشگران مربوط بود که به روش گلوله برفی انتخاب و با استفاده از روش دلفی نظرات و پیشنهادات از این گروه جمع آوری شد. برای تعیین عامل موثر بر رشد و توسعه فضایی شهر کرج در دوره 1395- 1365 از مدل هلدرن، برای تعیین میزان فشردگی یا پراکندگی مناطق شهر کرج از آنتروپی شانون و برای تدوین سناریوها از نرم افزار Morphol استفاده شده است.
نتایج به دست آمده نشان داد که 95% از رشد و توسعه شهر کرج در طی این 40 سال ناشی از عامل جمعیتی بوده است. همچنین مناطق 1، 5، 8 و 9 فرم فشرده و عدد آنتروپی نزدیک به حداقل و مناطق 3، 6 و 10 فرم تقریبا پراکنده تری دارند. از بین 12 سناریوی ارایه شده 5 سناریو در وضعیت بینابین، 4 سناریوی فاجعه و 3 سناریوی مطلوب قرار دارد.
نوآوری:
این پژوهش ازجمله معدود پژوهش های انجام شده است که با استفاده از نرم افزار سناریونویسی Morphol تغییرات فضایی فرم شهر کرج را سناریونویسی کرده است.
توسعه فضایی ، فرم شهر ، سناریونویسی ، شهر کرج
-
ارزیابی اجتماع پذیری فضاهای عمومی شهری، در محلات با الگوی کالبدی از پیش طراحی شده؛ نمونه محله سجاد مشهد
سمانه باقرزاده، مصطفی امیرفخریان*،
نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری، تابستان 1403 -
مطالعه تطبیقی سیاست ها و قوانین، و بیانات رهبری در حوزه امنیت غذایی بر پایه اصول حکمروایی خوب
سیده شبناز اتحاد، جمیله توکلی نیا*،
نشریه سیاست های راهبردی و کلان، تابستان 1403