نقش محافظتی عصاره آبی سورانه (Allium saralicum) بر قند خون و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی مرتبط در موش های صحرایی نر دیابتی القاء شده با آلوکسان: یک مطالعه تجربی
دیابت یکی از شایع ترین اختلالات متابولیکی می باشد. گیاهان دارویی برای کنترل دیابت استفاده می شوند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر محافظتی سورانه بر قند خون و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی مرتبط در دیابت نوع یک القاء شده با آلوکسان در موش های صحرایی نر بود.
در این مطالعه تجربی، دیابت با تزریق یک دوز داخل صفاقی آلوکسان (120 میلی گرم/کیلوگرم) القاء شد. تعداد 30 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 20±200 گرم به 6 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه 1 (کنترل نرمال)، گروه 2 (کنترل دیابتی)، گروه 3 (گروه دیابتی دریافت کننده گلی بنکلامید با دوز 20 میلی گرم/کیلوگرم)، گروه های 4 تا 6 شامل گروه های دیابتی که به ترتیب عصاره آبی سورانه با دوزهای 20، 60 و 180 میلی گرم/کیلوگرم را به صورت خوراکی و به مدت 25 روز دریافت کردند. در پایان دوره درمانی، نمونه های خون جمع آوری و سطوح سرمی گلوکز، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز، اوره و کراتینین ارزیابی شدند. داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج نشان داد عصاره سورانه کاهش وزن بدن را در گروه دیابتی بهبود بخشید (05/0>p). هم چنین، سطوح سرمی گلوکز، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز، اوره و کراتینین در گروه دیابتی بالاتر از گروه کنترل بود (05/0>p). این تغییرات با درمان با عصاره سورانه در دوزهای مختلف مشابه گلی بنکلامید بهبود یافت (05/0>p).
عصاره سورانه ممکن است اثر محافظتی در برابر تغییرات قند خون و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی ناشی از دیابت القاء شده با آلوکسان داشته باشد.
-
اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر سمیت کبدی-کلیوی نانوذرات نقره در موش های صحرایی نر: یک مطالعه تجربی
میلاد خزائی، مهرداد پویان مهر، علی ملکی، صمد علی محمدی*، لیدا حق نظری
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، مهر 1403 -
بررسی الگوی اپیدمیولوژیک و نقشه پراکنش جغرافیایی حیوان گزیدگی در استان کرمانشاه: یک مطالعه مقطعی
مسعود سعیدزاده، *، ابراهیم شکیبا
فصلنامه بهداشت در عرصه، تابستان 1403