ارائه الگوی ریسک اجرای استراتژی بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی
در عصر جهانیشدن نوآوری در آموزش امری بدیهی است. نوآوری در آموزش به معنای حل یک مشکل واقعی به روشی جدید و ساده برای ترویج یادگیری عادلانه است. این مطالعه با هدف کشف الگوی ریسک اجرای استراتژی بستههای تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی انجام شد.
روشها:
این مطالعه از منظر جهتگیری کاربردی، از منظر هدف توصیفی و از منظر رویکرد کیفی است. این پژوهش با رویکرد داده بنیاد و رهیافت چارمز(Charmas) به مرحله اجرا در آمد. جامعه آماری شامل کلیه معاونین آموزشی و روسای بستههای تحول و نوآوری در کلان مناطق دهگانه آمایش بودند. روش نمونهگیری نظری، مدل نمونهبرداری ارادی غیر تصادفی، معیار نمونهبرداری کفایت نظری بود. دادهها با استفاده از روش (بررسی اسناد، مشاهده مشارکتی و مصاحبه) جمعآوری و در چند مرحله (کدگذاری اولیه، متمرکز، محوری و نظری) کدگذاری شدند. الگوی ریسک بر خواسته از مطالعه کیفی نیز در پرتو آموزههای مدیریت ریسک ریتا مالکهی (Mulcahy, Rita) ارزیابی کیفی شد.
الگوی بر خواسته از مراحل شناسایی و ارزیابی ریسک در الگویی مشتمل بر 5 مقوله (ریسکهای ساختاری، نگرشی، اقتصادی، مدیریتی و عملیاتی) و 16 ذیل مقوله و 39 مفهوم، ارایه شد. ریسکهای ساختاری دارای بالاترین ضریب و ریسکهای عملیاتی دارای پایینترین ضریب ریسک در مرحله ارزیابی ریسک بودند. ضریب ریسک کل استراتژی بستهها نیز 54 از 80 واحد است؛ یعنی ریسک بستهها در اجرا متوسط است.
نتیجهگیری:
اجرای استراتژی بستههای تحول و نوآوری دارای ریسکهای ذاتی فراوانی است که از مرحله تدوین استراتژی به مرحله اجرای استراتژی کشانده شده است، بر این اساس بازنویسی استراتژی بستهها بهعنوان در دسترس ترین اهرم کنترل و مدیریت ریسک، توصیه میگردد.