فن آوری های نوپدید حوزه سلامت و چشم انداز آینده: فرصت ها و چالش ها
از اواخر سده بیستم، مفهوم فنآوریهای نوپدید، شبکه دانشی و حکمروایی آنها، مورد توجه دانشگاهیان، رسانه ها و سیاستگذاران قرار گرفته اند. فنآوریهای نوپدید، توسعههای علمی-فنآورانه نوین رادیکال، مرزشکن و کمابیش با شتاب تندی می باشند که ممکن است اثرات چشمگیر اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی به همراه داشته باشند.
در بحث های گروهی با حضور متخصصان حوزههای علوم و فنآوری (پانل خبرگان) به ثبت دیدگاههای آنها در زمینه فنآوریهای نوپدید پرداخته شد. سپس فهرست حاصل از این ذهن انگیزی در پانل خبرگان، به شیوه پیشنهادی ام. سی. روکو ودبلیو اس. بین بریج، در قالب زیر حوزههای علوم و فنآوریهای بنیادی گروهبندی شد.
یافته ها:
فرصت های چشمگیری در علوم و فنآوریهای نوپدید مانند هوش مصنوعی، پزشکی از راه دور و سلامت دیجیتالی، مهندسی بافت و پزشکی بازآفرینشی، بیولوژی سینتتیک، ویرایش ژن، فنآوریهای عصبی، زیست حسگرها، چاپ سه بعدی و رباتیک برای کسب مرجعیت علمی، ارتقای عدالت و خلق امنیت اجتماعی وجود دارند. ماهیت عمده این فنآوریهای نوپدید آن است که در گستره فنآوریهای همگرا قرار میگیرند. از این رو، با خود چالشهای بحرانی در زمینههای ایمنی زیستی و امنیت زیستی میآفرینند.
نتیجه گیری:
فرصت های راهبردی در سامانه فنآوریهای بنیادی علم و فنآوری یافت میشوند که با مدد این فنآوریهای نوپدید می توان به پیشرفتهای شگفتانگیز در گستره سلامت، توسعه دارو و درمان، استقرار عدالت و امنیت اجتماعی دست یافت. از اینرو، راهکارهای دستیابی به فنآوریهای همگرا برای کسب مرجعیت علمی میبایست مد نظر قرار گیرند.