بررسی اثر کروسین بر اختلال حافظه ناشی از بیسفنول A در رت: ارزیابی نقش پروتئین های ERK، CaMKII و CREB در هیپوکامپ

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

بیسفنول A(BPA) مونومری است که در ساخت لایه رزینی محافظ در قوطی مواد غذایی و پلاستیک های پلی کربناته کاربرد دارد. BPA ماده تخریب کننده سیستم اندوکرین است و بر سیستم عصبی اثر می گذارد. کروسین از ترکیبات فعال و اصلی زعفران (Crocus sativus L.) است که اثرات متفاوتی بر سیستم عصبی ازجمله اثرات ضدتشنج، ضدافسردگی، افزایش دهنده حافظه و محافظت عصبی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر کروسین بر اختلال حافظه ناشی از BPA و ارزیابی سطح پروتیین های CaMKII (پروتیین کیناز وابسته به کالمودولین/کلسیم)، ERK (Extracellular signal-regulated kinases) و CREB (پروتیین متصل شونده به عامل واکنش دهنده به آدنوزین مونوفسفات حلقه ای) و انواع فسفریله آن ها در هیپوکامپ رت است.

روش کار

دز BPA، 100 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (به صورت گاواژ) با دزهای مختلف کروسین (10، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم تزریق داخل صفاقی) به مدت 28 روز به رت های بالغ تجویز شد. برای ارزیابی حافظه از آزمون ماز آبی موریس و برای بررسی سطح پروتیین ها از روش وسترن بلات استفاده شد.

یافته ها: 

تجویز BPA باعث اختلال حافظه و یادگیری و کاهش سطح پروتیین های ERK، p.ERK، CaMKII و p.CREB در مقایسه با گروه کنترل شد. کروسین در دز 20 میلی گرم بر کیلوگرم باعث بهبود عملکرد حافظه و افزایش سطح پروتیین هایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در مقایسه با گروه BPA 100 میلی گرم بر کیلوگرم شد.

نتیجه گیری

تجویز 20 میلی گرم بر کیلوگرم کروسین، اختلال حافظه ناشی از BPA را بهبود می بخشد. افزایش سطح پروتیین هایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در اثرات محافظتی کروسین نقش مهمی دارد.

زبان:
فارسی
صفحات:
63 تا 74
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2535623 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)