فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/16
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مجید پورخیاط*، عبدالرضا شاه محمدی، حمید توکلی قوچانی صفحات 1-14
    مقدمه

    پیشرفت های فناوری های نوین ارتباطی زمینه مناسبی را برای ارایه خدمات گوناگون ایجاد کرده است. به دلیل اهمیت استفاده از فناوری های نوین ارتباطی در مراقبت های درمانی و بهداشتی، این مطالعه با هدف شناسایی فرصت ها، تهدیدها و قوت و ضعف استفاده از این فناوری ها در حوزه سلامت با محوریت بیماران خاص انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک تحقیق کیفی است که با شرکت 40 نفر از صاحب نظران و متخصصان حوزه ارتباطات و سلامت و بیماران خاص انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی بود و برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای دقت در تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیو دی ای (MAXQDA) نسخه 12 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش درباره فرصت ها، چالش ها و عوامل تهدیدکننده و راهکار های استفاده از فناوری های نوین ارتباطی در حوزه سلامت منجر به شکل گیری و شناسایی 379 کد اولیه شامل 45 طبقه شد که درنهایت 4 درون مایه فرصت ها، تهدیدها، قوت و ضعف استخراج شد.

    نتیجه گیری

    فناوری های نوین ارتباطی باتوجه به قابلیت هایشان می توانند به شکل گیری ارتباطات سلامت موثر کمک کنند و راه حل های دیجیتالی بهتری را برای بیماران خاص برنامه ریزی کنند؛ بیمارانی که هم از نظر زندگی اجتماعی و مسایل روحی و روانی و هم از نظر نیازهای اطلاعاتی با طیف گسترده ای از مشکلات و مسایلی در حین درمان روبه رو هستند. پیشنهاد می شود با شناسایی ظرفیت ها، چالش ها و موانع به کارگیری فناوری های نوین ارتباطی در حوزه سلامت، به کارگیری دانش و الگوی بومی، استفاده از فناوری های ارتباطی و همچنین برنامه ریزی و تدوین استانداردها و قوانین مورد نیاز سریعا در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتباط، بیمار خاص، تهدید، ضعف، فرصت، فناوری نوین، قوت
  • تقی رحمتی، ناهید خاکشور، حسن سعادتی* صفحات 15-22
    مقدمه

    بر اساس گزارش نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران و ابراز تاسف از روند افزایشی و هشداردهنده آسیب ها و مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی در ایران، تلفات جاده ای در ایران از سال 2017 روند افزایشی داشته است و تصادفات جاده ای یکی از 5 علت مهم مرگ ومیر در ایران به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف مکان یابی پایگاه های اورژانس در جاده های منتهی به شهر بجنورد به منظور کاهش آسیب ها و مرگ ومیر و ارایه خدمات رسانی به موقع در زمان طلایی به مصدومان و حادثه دیدگان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی با جهان بینی اثبات گرایی بود. این پژوهش با استفاده از اسناد کتابخانه ای، مراجع تخصصی و مطالعات پیشین، برداشت میدانی و مشاهده و مصاحبه انجام شد. 10 فاکتور برای مکان یابی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره بر اساس نظر کارشناسان برای وزن دهی انتخاب شد. سپس، نقشه ریز پهنه بندی مکان های مناسب در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی با منطق فازی ارایه شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه، به منظور مکان یابی پایگاه های اورژانس در جاده های استان از داده های کالبدی و فیزیکی، داده های جمعیتی و اجتماعی و داده های جغرافیایی استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، 4 مکان مطلوب در نقاط جغرافیایی مختلف برای احداث پایگاه های اورژانس در جاده های منتهی به شهر بجنورد مشخص شد.

    نتیجه گیری

    انتخاب درست مکان احداث ایستگاه های اورژانس در کاهش زمان رسیدن خودروی اورژانس به بالین بیمار نقش بسزایی دارد. لذا، مکان یابی، محل قرارگیری مراکز اورژانس، چیدمان این خدمات در سطح جاده ها و توزیع بهینه این مراکز تاثیر بسزایی در نوع عملکرد و کیفیت خدمت رسانی دارد.

    کلیدواژگان: مکانیابی، مراکز اورژانس جاده ای، شهر بجنورد، مدلFAHP
  • آرزو اکملی، خدیجه شاهرخ آبادی*، حسین دهقانی صفحات 23-29
    مقدمه

    با توجه به اینکه پلی مورفیسم ها در بروز بیماری های تنفسی موثر شناخته شده اند، به نظر می رسد که این تغییرات ژنتیکی در گیرنده های ویروسی و میکروبی در بروز و پیشرفت بیماری موثر باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط پلی مورفیسم C-159T موجود در پروموتور ژن CD14 با شدت بیماری در مبتلایان به کروناویروس 2019، طی سال های 1400-1399 انجام شد.

    روش کار

    نمونه ها از بین مراجعه کنندگان برای انجام تست PCR به صورت تصادفی و در دسترس انتخاب شدند و در 5 گروه افراد سالم، مبتلایان سرپایی، مبتلایان بستری غیربدحال، مبتلایان بستری بدحال و فوتی بررسی شدند. از تمامی افراد 3 میلی لیتر خون محیطی تهیه و DNA استخراج شد. سپس، با انجام PCR-RFLP، پلی مورفیسم C-159T موجود در پروموتور ژن CD14 مشخص شد. فراوانی ژنوتیپی نمونه ها از نظر هتروزیگوتی، هموزیگوتی و موتانت در پلی مورفیسم تعیین شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با آزمون های آماری در سطح معناداری 05/0<p تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بیشترین پلی مورفیسم C-159T در پروموتور ژن CD14، پلی مورفیسم CT بود که در 107 نفر (51 درصد) مشاهده شد و در تمامی افرادPCR- و PCR+ به طور معناداری بیشتر از سایر پلی مورفیسم ها بود، اما در افراد فوت شده این تفاوت معنادار نبود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج که پلی مورفیسم C-159T در ایجاد بیماری موثر است و همچنین رابطه معنادار بین ژنوتیپ TT و CT با کروناویروس، احتمال ایجاد بیماری در کریرهای آلل T بیشتر است. لذا، پیشنهاد می شود پلی مورفیسم CT موجود در پروموتور ژن CD14 به عنوان یک پیش آگهی مهم در بیماری کروناویروس در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم C-159T، ژن CD14، کرونا ویروس
  • رضا شفیعی*، حبیبه سادات شاکری صفحات 30-37
    مقدمه

    توکسوپلاسما گوندی تک یاخته انگلی با شیوع نسبتا زیاد در جوامع انسانی است. به دلیل کمبود اطلاعات در زمینه عفونت توکسوپلاسموزیس در کودکان سنین مدرسه در بجنورد، مطالعه حاضر شیوع سرمی توکسوپلاسموزیس را در دانش آموزان سنین مدرسه و میزان کمبود ویتامین D3 را در آن ها در بجنورد به طور هم زمان بررسی کرد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، شیوع سرمی آنتی بادی های ضدتوکسوپلاسما گوندی به روش الیزا در بین 361 دانش آموز ساکن شهر بجنورد بررسی و میزان ویتامین D3 در این دانش آموزان ارزیابی شد.

    یافته ها:

     از 361 نفر شرکت کننده در این مطالعه، 175 نفر (5/48 درصد) پسر و 186 نفر (5/51 درصد) دختر بودند. محدوده سنی شرکت کنندگان بین 7 تا 18 سال بود. 22 نمونه (6 درصد) آنتی بادی IgG داشتند. هیچ موردی از آنتی بادی IgM مشاهده نشد. بین آلودگی به توکسوپلاسما گوندی و سن، جنسیت افراد شرکت کننده، محل سکونت و داشتن تماس با گربه رابطه آماری معنی داری در این مطالعه مشاهده نشد (05/0>p). کمبود ویتامین D3 تنها در 8 دانش آموز با آنتی بادی ضدتوکسوپلاسما مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد شیوع توکسوپلاسموزیس در بین کودکان سنین مدرسه در بجنورد نسبتا کم است. با این حال کمبود ویتامین D3 در افراد مبتلا به توکسوپلاسموزیس مشاهده شده است. برنامه های کنترلی و آموزش بهداشت در راستای پیشگیری از توکسوپلاسموزیس در کودکان ضروری است.

    کلیدواژگان: الیزا، بجنورد، توکسوپلاسما گوندی، شیوع سرمی، کودکان سنین مدرسه
  • مریم پیرو، عباس قلتاش*، علی اصغر ماشینچی صفحات 38-46
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباربخشی الگوی آموزش فلسفه زندگی برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز از دیدگاه اساتید بود.

    روش کار

    این پژوهش ازجمله طرح های پژوهش کیفی است. مشارکت کنندگان شامل 8 نفر از اساتید دانشگاه بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. در بخش کیفی برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته در سطح اشباع نظری استفاده شد. روش تحلیل داده های کیفی، کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود که روایی و پایایی آن از طریق سنجش روایی (تحلیل عامل) و پایایی (آلفای کرونباخ) با روایی 87/0 و پایایی 83/0 تایید شد.

    یافته ها: 

    در خصوص الگوی مولفه های فلسفه زندگی اجتماعی، فلسفه زندگی فردی، فلسفه زندگی دینی و فلسفه زندگی اخلاقی، در مجموع 33 مفهوم به دست آمد که 10 مفهوم کلیدی برای مولفه های فلسفه زندگی اجتماعی، 9 مفهوم کلیدی برای فلسفه زندگی فردی، 6 مفهوم کلیدی برای فلسفه زندگی دینی و 8 مفهوم کلیدی برای فلسفه زندگی اخلاقی بود.

    نتیجه گیری

    در بررسی تحلیل کیفی طراحی و اعتباربخشی الگوی آموزش فلسفه زندگی برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز از دیدگاه اساتید، مولفه های شرایط علی شامل 4 مولفه اصلی و 13 مولفه فرعی است که تایید شد. نتایج حاکی از اعتبار یافته های تحقیق و الگوی ارایه شده در پژوهش بود.

    کلیدواژگان: الگوی آموزش، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، فلسفه زندگی
  • سیده ماهرخ علینقی مداح*، محمدرضا اکبری، کاظم کاظم نژاد تبریزی، وحید اونق، سید اسماعیل حاتمی صفحات 47-54
    مقدمه

    جراحی کاتاراکت بیشتر در افراد مسن انجام می شود و انتخاب داروی بیهوشی در این افراد اهمیت ویژه ای دارد. در حال حاضر چندین روش آرام بخشی با میزان موفقیت و عوارض جانبی متفاوتی وجود دارد. در این مطالعه آثار میدازولام، پروپوفول و دکسمدتومیدین برای آرام بخشی طی جراحی کاتاراکت تحت بی حسی موضعی بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه 90 بیمار که کاندید جراحی کاتاراکت بودند، براساس بیهوشی کلاس 2 و 3 (براساس معیارهای ASA) وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی دوسوکور، به سه گروه تخصیص یافتند. گروه اول میدازولام، گروه دوم پروپوفول و گروه سوم دکسمدتومدین دریافت کردند. حین عمل و ریکاوری، مقادیر فشارخون، اشباع اکسیژن خون شریانی، ضربان قلب و بروز عوارض ثبت شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین سطح اشباع اکسیژن خون شریانی (SPO2) در سه گروه از بیماران بررسی شده در اتاق عمل تفاوت معنی داری نداشت (05/0<P)، ولی در ریکاوری SPO2 در گروه پروپوفول تغییر کمتری نسبت به دو داروی دیگر داشت (05/0>P). اندازه گیری فشارخون دیاستولیک در سه گروه از بیماران حین عمل تفاوت معنی داری نداشت (05/0<P)، ولی در مرحله ریکاوری، در گروه دریافت کننده دکسمدتومیدین تفاوت معنی داری دیده شد (05/0>P). تغییرات ضربان قلب در سه گروه از بیماران هنگام عمل و ریکاوری تفاوت معنی داری نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد در بیماران با فشارخون بالا و بیماران دارای تپش قلب، دکسمدتومیدین گزینه بهتری برای آرام بخشی بیماران است.

    کلیدواژگان: پروپوفول، تغییرات همودینامیک، جراحی کاتاراکت، دکسمدتومیدین، میدازولام
  • محمدرضا منصوریان، شهلا خسروان، موسی سجادی، منصور سلطانی، اکرم خزائی* صفحات 55-62
    مقدمه

    استفاده از روش های نوین آموزشی در تربیت بهورزان، آنان را برای ایفای نقش خود توانمند می کند. هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی الگوی تدریس اعضای تیم با روش های رایج بر میزان آگاهی جامعه تحت پوشش بهورزان درباره دیابت است.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی روی 24 بهورز و 192 نفر از جمعیت تحت پوشش آنان انجام شد. نمونه های پژوهش به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. آموزش محتوای دیابت در جمعیت تحت پوشش برای گروه آزمون به روش الگوی تدریس اعضای تیم و برای گروه کنترل به روش رایج ارایه شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه پژوهش گرساخته بررسی میزان آگاهی از روش الگوی تدریس اعضای تیم و نیز دیابت به صورت مجزا در دو جامعه آماری طرح استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 20) و آزمون های آماری پارامتری تی مستقل، تی زوجی و تحلیل واریانس با مقادیر تکراری تحلیل شد.

    یافته ها:

     بین میانگین نمره آگاهی بهورزان گروه کنترل و آزمون نسبت به الگوی تدریس اعضای تیم پس از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P)، به طوری که، میانگین نمره آگاهی بهورزان گروه آزمون (44/1±08/12) نسبت به گروه کنترل (166/0±577/0) افزایش داشت. همچنین، میانگین نمره آگاهی جامعه تحت پوشش گروه های کنترل و آزمون در زمینه دیابت بعد از مداخله آموزشی (30/1±23/13 به نسبت 89/1±37/10) و مرحله پیگیری (49/1±42/12 به نسبت 79/1±96/9) تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    الگوی تدریس اعضای تیم باعث افزایش بیشتر آگاهی جامعه تحت پوشش بهورزان درباره دیابت نسبت به روش تدریس رایج شده است.

    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش، دیابت ملیتوس، مددجو
  • زینب بدرود، الهه مسجدی، فائزه وحدتی حسنی، محبوبه قاسم زاده رهباردار، حسین حسین زاده، خلیل آبنوس، صغری مهری* صفحات 63-74
    مقدمه

    بیسفنول A(BPA) مونومری است که در ساخت لایه رزینی محافظ در قوطی مواد غذایی و پلاستیک های پلی کربناته کاربرد دارد. BPA ماده تخریب کننده سیستم اندوکرین است و بر سیستم عصبی اثر می گذارد. کروسین از ترکیبات فعال و اصلی زعفران (Crocus sativus L.) است که اثرات متفاوتی بر سیستم عصبی ازجمله اثرات ضدتشنج، ضدافسردگی، افزایش دهنده حافظه و محافظت عصبی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر کروسین بر اختلال حافظه ناشی از BPA و ارزیابی سطح پروتیین های CaMKII (پروتیین کیناز وابسته به کالمودولین/کلسیم)، ERK (Extracellular signal-regulated kinases) و CREB (پروتیین متصل شونده به عامل واکنش دهنده به آدنوزین مونوفسفات حلقه ای) و انواع فسفریله آن ها در هیپوکامپ رت است.

    روش کار

    دز BPA، 100 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (به صورت گاواژ) با دزهای مختلف کروسین (10، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم تزریق داخل صفاقی) به مدت 28 روز به رت های بالغ تجویز شد. برای ارزیابی حافظه از آزمون ماز آبی موریس و برای بررسی سطح پروتیین ها از روش وسترن بلات استفاده شد.

    یافته ها: 

    تجویز BPA باعث اختلال حافظه و یادگیری و کاهش سطح پروتیین های ERK، p.ERK، CaMKII و p.CREB در مقایسه با گروه کنترل شد. کروسین در دز 20 میلی گرم بر کیلوگرم باعث بهبود عملکرد حافظه و افزایش سطح پروتیین هایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در مقایسه با گروه BPA 100 میلی گرم بر کیلوگرم شد.

    نتیجه گیری

    تجویز 20 میلی گرم بر کیلوگرم کروسین، اختلال حافظه ناشی از BPA را بهبود می بخشد. افزایش سطح پروتیین هایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در اثرات محافظتی کروسین نقش مهمی دارد.

    کلیدواژگان: بیسفنول A، حافظه، کروسین، CREB، ERK
  • بهمن شمشادی، رویا عسکری*، رسول رضایی، امیرحسین حقیقی صفحات 75-86
    مقدمه

    MicroRNAها به عنوان نشانگرهای زیستی بالقوه مفیدی برای بیماری های مختلف ازجمله دیابت، بیماری های قلبی، بیماری های عصبی و بیماری های مرتبط با سن گزارش شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان mir146a، قندخون، انسولین و مقاومت به انسولین در هیپوکامپ رت های نر دیابتی سالمند است.

    روش کار

    در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نر 18 تا 21 ماهه نژاد ویستار با میانگین وزن 20±280 گرم انتخاب ‏شدند. موش ها پس از دیابتی شدن از طریق محلول استرپتوزوتوسین، به روش تصادفی به چهار گروه تمرین (HIIT) سالم، کنترل سالم، تمرین (HIIT) دیابتی و کنترل دیابتی (هر گروه 10 سر) تقسیم ‏شدند. گروه های تمرینی 5 روز در هفته مطابق با برنامه های تمرینی HIIT به ‏ مدت 8 هفته به تمرین ورزشی پرداختند. داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad Prism نسخه 8 در سطح معناداری 05/0<p تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد 8 هفته تمرین تناوبی با شدت زیاد باعث افزایش بیان mir146a درگروه تمرین دیابتی و تمرین سالم نسبت به گروه کنترل دیابتی شد (001/0<p). میزان قندخون، انسولین و مقاومت به انسولین در گروه های تمرین دیابتی، تمرین سالم و کنترل سالم کاهش معنی داری نسبت به کنترل دیابتی داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد 8 هفته تمرین HIIT با افزایش بیان mir146a احتمالا بتواند سبب کاهش تخریب نورونی در ناحیه هیپوکامپ شود و همین طور به عنوان سازوکار غیردرمانی مناسبی برای افراد دیابتی به منظور پیشگیری یا کاهش آسیب در این ناحیه مغزی شود که با اعمال شناختی در ارتباط است.

    کلیدواژگان: دیابت، سالمندی، هیپوکامپ، mir146a
  • امیرمحمد هدایتی، محمد سنایی*، محمدعلی نودهی صفحات 87-99
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر تحلیل عوامل موثر بر توسعه کیفیت زندگی سالمندان استان خراسان شمالی با تاکید بر نقش مشارکت در فعالیت های بدنی بود.

    روش کار

    روش انجام پژوهش، آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی تعدادی از افراد آگاه و خبره شامل مسیولان ورزش استان، اساتید مدیریت ورزشی، روان شناسی، جامعه شناسی، سالمندشناسی و مسیولان ادارات بهزیستی و بهداشت (25 نفر) و در بخش کمی، سالمندان مراجعه کننده به مراکز ورزشی (247 نفر) بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسش نامه پژوهشگرساخته بود. روایی پرسش نامه با نظر 8 نفر از اساتید و متخصصان تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار لیزرل و پی ال اس انجام شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، عوامل موثر بر مشارکت سالمندان در فعالیت های بدنی که در توسعه کیفیت زندگی موثر هستند، به ترتیب اولویت عبارت بودند از: مدیریت، تبلیغات و اطلاع رسانی، مالی و اقتصادی، فردی، فرهنگی-اجتماعی و اماکن و تجهیزات.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق، مسیولان باید به عوامل تاثیرگذار بر مشارکت سالمندان در فعالیت های بدنی توجه ویژه داشته باشند و با فراهم کردن شرایط مناسب برای مشارکت افراد در فعالیت های بدنی، به توسعه کیفیت زندگی آنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: سالمندی، فعالیت بدنی، کیفیت زندگی
  • حمید توکلی قوچانی، یاسمن جعفری، یکتا رحیمی* صفحات 100-111

    پاندمی بیماری کووید 19 به معضل سلامتی بزرگی تبدیل شده که بر ابعاد مختلف زندگی افراد تاثیرات منفی داشته است. هدف از این مطالعه مروری، روایتی از مطالعات مروری است که به اثرات اجتماعی ناشی از همه گیری کووید 19 پرداخته اند. برای رسیدن به این هدف، پایگاه اطلاعاتی پابمد با استفاده از کلیدواژه های مربوط به حوزه عوارض اجتماعی، کووید 19 و مطالعات مروری جست وجو شد. درنهایت، از 61 مقاله به دست آمده، 20 مقاله تایید و نتایج آن ها بررسی شد. در حوزه آموزش به چالش هایی مانند نابرابری و نبود دسترسی به امکانات لازم به منظور بهره وری از آموزش مجازی، افزایش حجم کاری، ناکافی بودن آموزش های مجازی، تاثیر منفی بر سلامت روان، کاهش کیفیت ارتباطات بین آموزش دهنده و آموزش گیرنده، نداشتن دانش فناوری در آموزش دهندگان، کاهش مشارکت، فعالیت و انگیزه دانش آموزان و دانشجویان و مشکلات ارگونومیکی ناشی از استفاده از وسایل آموزشی دیجیتال اشاره شده است. در حیطه خشونت، سه بعد خشونت علیه زنان، کودکان و کارکنان بهداشت و درمان بررسی شده است که ازجمله عوامل موثر بر این حیطه می توان به افزایش وابستگی اقتصادی زنان، محدودیت دسترسی به سرپناه، افزایش فشار اقتصادی در مردان به دلیل بیکاری و از دست دادن شغل اشاره کرد. از مشکلات دیگری که از این همه گیری ناشی شده است می توان به از دست رفتن نان آور خانواده، بیکاری، کاهش واردات و صادرات، کاهش تولید ناخالص داخلی، کاهش دسترسی و ایجاد ناامنی غذایی اشاره کرد

    کلیدواژگان: کووید 19، اثرات اجتماعی، مرور روایتی، همه گیری
  • سید رضا حسینی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، ایرج اعتصام صفحات 112-125
    مقدمه

    به طورکلی، طراحی ساختمان بیمارستان به عنوان یک کار پیچیده در ابعاد عملکردی پذیرفته شده است. این مقاله تاثیر نور روز را در طراحی فضاهای درمانی برای ایجاد محیط درمانی کارآمد بررسی می کند. هدف این مقاله آشنا کردن برنامه ریزان فضاهای درمانی نسبت به نقش تعیین کننده نور روز و چالش های مربوط به آن است.

    روش کار

    به منظور تجسم الگوهای فکری، ساختاری و پویایی پیشینه های کتاب شناختی در این حوزه تحقیقاتی، 121 پژوهش مرتبط به موضوع از بین مقالات پایگاه های معتبر اطلاعات علمی بررسی شدند.

    یافته ها:

     تحقیقات به 4 طبقه اصلی تقسیم شد؛ گروه اول تحقیقاتی که تمرکز خود را بر نقش نور طبیعی در بهبود عملکرد ساختمان (تامین کیفیت محیط داخلی و کاهش مصرف انرژی) قرار داده اند. تحقیقات گروه دوم بر نقش نور طبیعی در بهبود سلامت بیماران (سلامت روانی-ذهنی و جسمانی) تمرکز دارند. گروه سوم نقش نور طبیعی را در بهبود کارایی کادر درمان و گروه چهارم نقش نور طبیعی را در بهبود آلودگی های محیطی مدنظر قرار داده اند.

    نتیجه گیری

    بررسی متون نشان می دهد افزایش دسترسی به نور روز در فضاهای درمانی، با کاهش مصرف انرژی، بهبود کارایی ارایه مراقبت های بهداشتی و کوتاه کردن مدت بستری بیمار همراه است. بهینه سازی فضاهای درمانی بر این اساس علاوه بر اینکه موجب رضایتمندی کاربران می شود، به طور قابل توجهی هزینه های مراقبت های بهداشتی را کاهش می دهد و تاثیرات مثبتی بر پایداری اقتصادی این فضاها دارد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، فضاهای درمانی، نور، نور طبیعی
  • پریسا فیضی، سید مرتضی موسوی جاجرمی، فاطمه عروجعلیان*، امیر امانی صفحات 126-130

    یکی از مهم ترین عبادات اسلامی که در قرآن کریم آمده است و پیامبر اکرم صلی االله علیه، بزرگان و امامان علیهم السلام سفارش زیادی بر آن کرده اند، روزه است. روزه داری تاثیر شگرفی بر جنبه های مختلف انسان ازجمله سلامت جسمی و روحی انسان، کنترل سطح کلسترول، کنترل سطح تری گلیسرید، کاهش ابعاد افسردگی، روان پریشی، اضطراب، وسواس، حساسیت بین فردی، فوبی، خصومت و افکار پارانوییدی دارد. یکی از مهم ترین تاثیرات روزه بر بدن انسان، تاثیر آن بر عملکرد سیستم ایمنی بدن است. به طور قابل توجهی مشخص شده است که نشانگرهای زیستی التهابی مانند IL-6 و پروتیین واکنشی C با روزه داری متناوب کوتاه مدت و طولانی به طور معنی داری سرکوب می شود. در بزرگسالان دارای اضافه وزن، محدودیت کالری (CR) باعث بهبود یافته های بالینی برای بیماران مبتلا به آسم متوسط وکاهش نشانگرهای استرس اکسیداتیو و التهابی و کاهش نشانگرهای خطر بیماری متابولیک می شود.

    کلیدواژگان: روزه داری رمضان، عملکرد سیستم ایمنی، بیومارکرهای التهابی
|
  • Majid Pourkhayat*, Abdolreza Shahmohammadi, Hamid Tavakoli Quchani Pages 1-14
    Introduction

    Advances in new communication technologies have created a good environment for the provision of various services. Due to the importance of using new communication technologies in health care, this study was conducted to identify opportunities, threats, strengths, and weaknesses of these technologies in the field of health with a focus on rare patients.

    Method

    This qualitative study was conducted with the participation of 40 experts and specialists in the field of communication and health, and a number of rare patients. The sampling method was snowball sampling and semi-structured interviews continued to the point of data saturation. To collect data, notes were taken and the interviews were recorded and transcribed. For accurate data analysis, MAXQDA (version 12) was used.

    Results

    The results of this study on opportunities, challenges, threatening factors, and strategies of using new communication technologies in the field of health led to the formation and identification of 379 initial codes, including 45 categories, which finally 4 themes of opportunities, threats, strengths, and weaknesses were extracted.

    Conclusion

    New communication technologies, regarding their potentials, could facilitate the advancement of health communication and provide better digital solutions for rare patients, who face various challenges in their treatment period and social life, as well as mental and psychological concerns and the need for information. It is recommended to determine the potentials, difficulties, and barriers associated with employing new communication technologies and then, plan, establish standards and rules, and employ these technologies accordingly

    Keywords: New communication Technologies, Opportunity, Rare patient, Strength, Threat, Weakness
  • Taghi Rahmati, Nahid Khakshor, Hassan Saadati* Pages 15-22
    Introduction

    According to the report of the World Health Organization represent-ative in Iran and expressing regret over the increasing and cautionary trend of injuries and deaths due to traffic accidents, road casualties in this country have been increasing since 2017, and they are among the five most important causes of death in Iran. Therefore, the present study aimed to locate the emergency stations on the roads leading to Bojnurd, North Khorasan Province, Iran, in order to reduce injuries and deaths and provide timely services to the injured and accident victims.

    Method

    This applied research used a positivism philosophy, library documents, specialized references, previous studies, field research, observations, and interviews. Based on experts' opinions, 10 locating factors were selected for weighting using multi-criteria decision-making methods (FAHP). Afterward, a fine-grained zoning map was provided in GIS utilizing FUZZY logic.

    Results

    Physical, demographic, social, and geographic data were used in this study to locate the emergency stations on the roads of this province. The results revealed four desirable locations for the construction of emergency statins on the roads leading to Bojnurd.

    Conclusion

    The selection of the correct place to construct emergency stations plays a significant role in reducing the time for the emergency vehicle to reach the patient's bedside. Therefore, the location and placement of emergency centers and the arrangement of these services on the road, as well as the optimal distribution of these centers have a significant impact on the type of performance and quality of service

    Keywords: Bojnurd, FAHP Model, Locating, Road Emergency Centers
  • Arezoo Akmali, Khadije Shahrokhabadi*, Hossein Dehghani Pages 23-29
    Introduction

    Considering the effectiveness of polymorphisms in the occurrence of respiratory diseases, it seems that these genetic variations in viral and microbial receptors can be effective in the occurrence and progression of the disease. The present study aimed to  assess the relationship between the C-159T polymorphism in the CD14 gene promoter and the severity of the disease in  Covid-19 patients during 2020-2021.

    Method

    The subjects were randomly selected from subjects referred for polymerase chain reaction (PCR) and studied in five groups: healthy, outpatient, non-critically ill hospitalized, critically ill hospitalized, and deceased patients. The peripheral blood (3ml) was obtained from all patients and DNA was extracted. Thereafter,  C-159T polymorphism in the CD14 gene promoter was determined by PCR-restriction fragment length polymorphism (RFLP) method. The genotype frequency was determined in terms of heterozygosity, homozygosity, and mutant regarding polymorphism. The data were analyzed in SPSS software (version 21) (P<0.05).

    Results

    The results pointed out that the most common C-159T polymorphism was the CT polymorphism, which was observed in 107 (51.0%) subjects and was significantly higher than other polymorphisms in all PCR- and PCR+ participants. This difference was not significant for deceased people.

    Conclusion

    According to the results pointing out that the C-159T polymorphism is effective in causing the disease, as well as the significant relationship between the TT and CT genotypes with the coronavirus, the probability of developing the disease is higher in T allele carriers. Therefore, it is suggested that CT polymorphism in CD14 gene promoter is considered an important prognosis in coronavirus disease.

    Keywords: C-159T polymorphism, CD14 gene, Coronavirus
  • Reza Shafiei*, Habibeh Sadat Shakeri Pages 30-37
    Introduction

    Toxoplasma gondii is a protozoan parasite with relatively high prevalence in human societies. Due to the lack of information on toxoplasmosis infection in school-aged children in Bojnord, the present study aimed to assess the prevalence of toxoplasmosis in school-age students and the level of vitamin D3 deficiency in them in Bojnurd, Northeast of Iran.

    Method

    In this cross-sectional study, the seroprevalence of anti-T. gondii antibodies and their correlation with vitamin D3 deficiency were analyzed with ELISA among 361 school-aged children living in the urban areas of Bojnord.

    Results

    Of the 361 recruited subjects, 175 (48.5%) cases were male, and 186 (51.5%) subjects were female. They were within the age range of 7-18 years. The overall seroprevalence of T. gondii among school children was 6% (22/361), that were positive for T. gondii IgG, and none of the children were positive for T. gondii IgM. No significant difference was found between males and females. Seropositivity to toxoplasmosis was not significantly associated with age, gender, residential area, and having contact with cats (P>0.05). Vitamin D3 deficiency was observed only in eight students with anti-toxoplasma antibodies.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the prevalence of toxoplasmosis among school-aged children in Bojnord is relatively low; nonetheless, vitamin D3 deficiency was observed in people with toxoplasmosis; therefore, control programs and health education are necessary to prevent toxoplasmosis in children

    Keywords: Bojourd, ELISA, School children, Seroprevalence, Toxoplasma gondii
  • Maryam Pirou, Abbas Qaltash*, AliAsghar Mashinchi Pages 38-46
    Introduction

    This research aimed to design and validate the education model of philosophy of life for students of Shiraz University of Medical Sciences from the point of view of professors.

    Method

    This qualitative research was performed on eight university professors selected through the purposeful sampling method. In the qualitative section, a semi-structured interview tool was used to collect data until theoretical saturation was reached. The qualitative data analysis method was open and central with selective coding. Its validity and reliability were measured through factor analysis and Cronbach's alpha and were confirmed at 0.87 and 0.83, respectively.

    Results

    Regarding the pattern of the components of social life philosophy, individual life philosophy, religious life philosophy, and moral life philosophy, 10, 9, 6, and 8 key concepts were obtained, respectively. In total, 33 concepts were obtained from the results.

    Conclusion

    Based on the review of results, the components of the causal conditions include four main components and 13 secondary components were confirmed. Finally, the findings and the teaching model presented in this research were confirmed.

    Keywords: Education Model, Philosophy of Life, Shiraz University of Medical Science, Students
  • Seyede Mahrokh Alinaghimaddah*, MohammadReza Akbari, Kazem Kazemnejad Tabrizi, Vahid Ownagh, Seyed Esmaeil Hatami Pages 47-54
    Introduction

    Cataract surgery is a common surgery, especially among the elderly, and the choice of anesthesia medications is critical in such patients. In this study, the effects of midazolam, propofol, and dexmedetomidine were investigated for sedation in patients undergoing cataract surgery under local anesthesia.

    Method

    Ninety patients were included in this study and underwent cataract surgery using class II and III anesthesia (according to the ASA criteria). They were also randomly assigned to three groups. The first group received midazolam, the second group received propofol, and the third group received dexmedetomidine. During the surgery and recovery phase, blood pressure, arterial blood oxygen saturation, heart rate, and the occurrence of complications were recorded. Data were analyzed using the SPSS software (version 23) at a significance level of 0.05.

    Results

    Alterations in arterial blood oxygen saturation (SpO2) levels were not significantly different among the three groups (P>0.05); however, there were fewer changes in SpO2 levels at recovery in the propofol group (P<0.05). Moreover, alterations in blood pressure did not differ significantly across the three groups during the surgery (P>0.05), whereas during the recovery, they were lower in the group receiving dexmedetomidine (P>0.05). Finally, Heart rates were not significantly different among the three groups during surgery and recovery (P>0.05).

    Conclusion

    The results demonstrated that in patients with hypertension and tachycardia, dexmedetomidine may be a better choice for sedation.

    Keywords: Cataract surgery, Dexmedetomidine, Hemodynamic changes, Midazolam, Propofol
  • MohamadReza Mansoorian, Shahla Khosravan, Moosa Sajjadi, Mansoor Soltani, Akram Khazaei* Pages 55-62
    Introduction

    The use of modern teaching methods to train practice nurses empowers them to play their roles. This study aimed to compare the effectiveness of Team Member Teaching Design (TMTD) and the routine teaching methods on the diabetes-related knowledge of the community covered by practice nurses.

    Method

    This quasi-experimental study was conducted on 24 practice nurses and 192 persons from the community covered by them. The samples were assigned into two groups of experiment and control via a simple randomization method. Diabetes care education was presented to the intervention and control groups using the TMTD and routine methods, respectively. The required data were collected through a researcher-made questionnaire related to diabetes and the TMTD model. The gathered data were analyzed in the SPSS-20 statistical package using the independent t-test, paired t-test, and repeated measures analysis of variance.

    Results

    There was a significant difference between the mean scores of knowledge on TMTD between the practice nurses in the control and intervention groups after the intervention (P<0.001). The mean knowledge scores improved in the intervention group (12.08±1.44) compared to the controls (0.577±0.166) over time. Similarly, there were significant differences regarding the mean scores of diabetes-related knowledge in the community covered by the practice nurses in the experimental and control groups after the intervention (13.23±1.30 vs. 10.37±1.89) and at follow-up (12.42±1.49 vs. 9.96±1.72, respectively) (P<0.001).

    Conclusion

    The TMTD increased the learning of practice nurses and the community covered by them more than the routine teaching method.

    Keywords: Client, Diabetes mellitus, Knowledge, Teaching
  • Zeinab Bedrood, Elaheh Masjedi, Faezeh Vahdati Hassani, Mahboobeh Ghasemzadeh Rahbardar, Hossein Hosseinzadeh, Khalil Abnous, Soghra Mehri* Pages 63-74
    Introduction

    Bisphenol A (BPA) is a toxic chemical that is used as a monomer in the production of plastic products. The BPA has an endocrine-disrupting effect and ‎induces damage to the nervous system. Crocin, an active ingredient of Crocus sativus L. has ‎neuroprotective effects. Therefore, this study aimed to evaluate crocin’s effects on BPA-induced ‎memory impairment in rats and the levels of Extracellular Signal-Regulated Kinases (ERK), Ca2+/Calmodulin-Dependent Protein Kinase-II (CaMKII), and Cyclic AMP-Response Element-Binding Protein (CREB) proteins in the hippocampus.

    Method

    Bisphenol A (100 mg/kg, gavage) and crocin (10, 20, and 40 mg/kg, IP) were administered to adult male rats for 28 days. Memory and learning functions were evaluated by the Morris water maze, and the level of proteins was determined using the Western blot method.

    Results

    Administration of the BPA (100 mg/kg) significantly induced memory impairment and reduced the levels of ERK, p.ERK, CaMKII, and p.CREB proteins in the BPA group, compared to the control group. On the other hand, crocin (20 mg/kg) markedly improved learning and memory impairment and increased the levels of ERK, p.ERK, and CaMKII proteins in the hippocampus, compared to the BPA (100 mg/kg) group.

    Conclusion

    Administration of crocin (20 mg/kg) improves memory and learning defects induced by BPA (100 mg/kg). The enhancement of the ‎p.ERK, ERK, and p. CaMKII protein levels in the hippocampus has an important role in crocin protective effects

    Keywords: BPA, CREB, Crocin, ERK, Memory
  • Bahman Shamshadi, Roya Askari*, Rasul Rezaei, AmirHossein Haghighi Pages 75-86
    Introduction

    MicroRNAs have been reported as potentially valuable biomarkers for various ‎diseases, including diabetes, heart diseases, neurological diseases, and age-related diseases. The ‎present study aimed to investigate the effect of 8 weeks of intense intermittent exercise on the ‎expression of mir146a, blood sugar, insulin, and insulin resistance in the hippocampus of aged diabetic male rats.

    Method

    This study was performed on 40 male Wistar rats aged 18-21 months with an average weight of ‎‎280±20 g. After becoming diabetic through streptozotocin solution, they were ‎randomly divided into 4 groups, including 1) healthy high-intensity interval training (HIIT) exercise, 2) healthy control, 3) diabetic HIIT exercise, and 4) diabetic control. It should be mentioned that each group included 10 rats. The exercise groups exercised 5 days a week ‎according to the HIIT programs for 8 weeks. The collected data were analyzed using GraphPad Prism software (version 8) at a significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed that 8 weeks of HIIT exercise increased the ‎expression of mir146a in both of the exercise groups, compared to the diabetic control ‎group (P<0.001). Moreover, the blood sugar, insulin, and insulin resistance levels significantly decreased in the diabetic exercise, healthy HIIT exercise, ‎‎and healthy control ‎groups, compared to the diabetic control group (P<0.001).‎

    Conclusion

    It can be concluded that 8 weeks of HIIT training, which increased the expression of mir146a, can reduce neuronal destruction in the hippocampus region. Moreover, it can be used as a suitable non-therapeutic mechanism for diabetics to prevent or reduce damage in this brain region that is related to cognitive abilities.

    Keywords: Aging, Diabetes, Hippocampus, Mir146a
  • Amirmohammad Hedayati, Mohammad Sanaei*, Mohammadali Noudehi Pages 87-99
    Introduction

    This study aimed to analyze the factors affecting the development of the quality of life of the elderly in North Khorasan Province emphasizing the role of participation in physical activities.

    Method

    This study used a qualitative-quantitative research method. The statistical population in the qualitative section included a number of experts, such as sports officials of the province; professors of sports management, psychology, sociology, and geriatrics; as well as officials of welfare and health departments (n=25). In the quantitative section, the statistical population included a number of elderly referring to sports centers (n=247). A purposeful and convenience method was used for sampling. The required data were collected using interviews (in the qualitative section) and a researcher-made questionnaire (in the quantitative section). The validity of the questionnaire was confirmed by 8 experts. Data analysis was conducted using descriptive and inferential statistics in SPSS (version 21) and LISREL (version 8.7) software.

    Results

    Based on the results, the most important factors affecting the elderly participation in physical activities and development of their quality of life were management strategies, advertising and noticing, financial and economic, personal, socio-cultural, places, and facilities.

    Conclusion

    According to the findings of the study, managers should pay special attention to the factors affecting the participation of the elderly in sports activities and help improve their quality of life by providing suitable conditions for their participation in these activities.

    Keywords: Aging, Life Quality, Physical Activity
  • Hamid Tavakoli Ghouchani, Yasaman Jafari, Yekta Rahimi* Pages 100-111

    The COVID-19 pandemic has become a major health problem that has had negative impacts on various aspects of people's lives. This study aimed to present a narrative review of reviews that have addressed the social effects of the COVID-19 epidemic. To achieve this goal, the Pubmed database was searched using keywords related to the fields of social implication, COVID-19, and review studies. Finally, 20 out of 61 articles were approved and their results were reviewed. In the field of education, numerous challenges were mentioned, such as inequality and lack of access to the necessary facilities to use virtual education, increasing workload, insufficient virtual education, negative impact on mental health, reduction in the quality of educator-learner communication, lack of technology knowledge of educators, reduced participation, activity and motivation of students, and ergonomic problems caused by the use of digital educational tools.  In the field of violence, three dimensions of violence against women, children, and healthcare personnel were studied. The factors affecting this field included women's increased economic dependence, limited access to shelter, and increased economic pressure on men due to unemployment and losing jobs. Other problems caused by the epidemic involved the loss of breadwinners, unemployment, reduction in imports and exports, decrease in the gross domestic product, reduced access to food, and food insecurity

    Keywords: COVID-19, Epidemic, Narrative review, Social impacts
  • Seyed Reza Hosseini, Seyed Majid Mofidi Shemirani*, Eraj Etesam Pages 112-125
    Introduction

    Hospital design is generally accepted as a complex task in functional dimensions. The present study examines the effect of daylight on the design of therapeutic spaces to create an effective treatment environment. This research aimed to acquaint the policy-makers of therapeutic spaces with the determining role of daylight and its related challenges.

    Method

    To comprehend the intellectual, structural, and dynamic patterns of bibliographic backgrounds in this field of research, 121 related research were reviewed from valid research databases.

    Results

    Studies are divided into four main categories: The first group of studies focuses on the role of natural light in improving the performance of the building (providing quality for the indoor environment and reducing energy consumption). The second group of studies focuses on the role of natural light in improving patients' health (mental and physical health). The third group considers the role of natural light in improving the efficiency of medical staff and the fourth group considers the role of natural light in alleviating environmental pollution.

    Conclusion

    Review of the related literature shows that enhanced access to daylight in medical spaces is associated with reduced energy consumption, improved efficiency of health care delivery, and shortening the length of hospital stay. Optimizing medical spaces on this basis, in addition to satisfying users, will significantly reduce the cost of health care and positively impact the economic sustainability of these spaces.

    Keywords: Hospital, Light, Natural light, Therapeutic Spaces
  • Parisa Feyzi, Seyed Morteza Mousavi Jajarmi, Fatemeh Oroojalian*, Amir Amani Pages 126-130

    Fasting is one of the most important Islamic acts of worship ordered by the Holy Prophet Muhammad (Peace be upon him), the great Imams, and Muslim philosophers. It has a tremendous effect on various aspects of human beings, including physical and mental health, cholesterol level control, and triglyceride level control. Moreover, it alleviates the dimensions of depression, psychosis, anxiety, obsession, interpersonal sensitivity, phobia, hostility, and paranoid thoughts. One of the most important effects of fasting on the human body is its influence on the immune system function. Significantly, it has been found that inflammatory biomarkers, such as IL-6 and C-reactive protein (CRP), are suppressed considerably by short- and long-term intermittent fasting. In overweight adults, calorie restriction (CR) improves clinical findings for patients with moderate asthma, reduces oxidative and inflammatory stress markers, and minimizes metabolic disease risk markers.

    Keywords: Ramadan fasting, Function of immune system, Inflammatory biomarkers