جستاری بر پیشگیری همه جانبه در سازمان های امنیتی
اولویت اصلی سازمانهای امنیتی «پیشگیری» از بروز آسیب و تهدیدهایی است که در صورت کمتوجهی به آنها ممکن است چالشهای جدی را برای جامعه هدف ایجاد کند؛ با درنظر داشتن اهمیت موضوع و لزوم اهتمام در راستای فهم چیستی آن، این تحقیق بهدنبال فهم پیشگیری همهجانبه در سازمانهای امنیتی است تا در پرتو آن اصلیترین ارکان این موضوع کشف و شناسایی گردد؛ بنابراین، هدف اصلی بسط مفهوم «پیشگیری» و اهتمام در راستای فهم جامعیت آن در قالب یک تلاش علمی است.
روششناسی:
این تحقیق از حیث هدف بنیادی و از حیث روش تحقیق، مبتنی بر رهیافت کیفی و از نوع تحلیل محتوای کیفی است. رویکردی که در آن با تحلیل دادههای متنی برگرفته از مصاحبهها؛ همواره بهدنبال تقلیل دادههاست. مشارکتکنندگان این پژوهش بهصورت هدفمند شامل تعداد 25 نفر از خبرگان یکی از سازمانهای امنیتی است؛ پایایی دادهها در چند سطح از طریق استفاده از راهنمای مصاحبه، تبادل نظر درباره شیوه اجرای تفسیر و کدگذاری انجام گرفته است، همچنین در بحث اعتبار تحقیق از روش ارزیابی اعتبار به روش ارتباطی (خبرگی) استفاده شده است؛ به عبارتی مصاحبهشوندگان تطابق محتویات متون تحلیل شده را با اظهارات خودشان تایید کردهاند.
یافتهها و نتیجهگیری:
نتایج این پژوهش نشانمیدهد که جاریسازی پیشگیری همهجانبه در سازمانهای امنیتی نیازمند توجه مدیران این سازمانها به جنبههای مختلف و مرتبط با ماموریتهای این سازمانهاست. توجه به فرایندهایکاری، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری و عوامل زمینهای اصلیترین ابعاد پیشگیری همهجانبه تلقی میشوند. در بین عوامل ساختاری، مقوله فرعی ساختار نیروی انسانی؛ در بین عوامل رفتاری؛ مقوله فرعی مسیولسازی نسبت به ماموریت و همچنین ظرفیتسازی و در بین عوامل زمینهای، توجه به سرمایه اجتماعی (بهویژه اعتمادسازی و مشارکتپذیری) اصلیترین مقولههای پیشگیری همهجانبه را تشکیل میدهند. به موازات نتایج این پژوهش پیشنهادهایی کاربردی مرتبط با چهار حوزه مرتبط با سازمانهای امنیتی شامل ساختار، فرایندها، رفتار و محیط (زمینه) ارایه گردیده است.
-
زمینه های اجتماعی گرایش به ارتکاب سرقت های مسلحانه در استان خوزستان
کریم رضادوست*، معصومه باقری، نوذر امین صارمی،
فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی، زمستان 1402 -
تحلیل کیفی نقش حاشیه نشینی در گرایش افراد به ارتکاب جرائم خشن(مورد مطالعه: استان خوزستان)
*
نشریه پژوهش های جرم شناختی پلیس، پاییز 1402