طرحواره تصویری در سوره یوسف (ع) بر اساس معناشناسی شناختی
یکی از مهمترین شیوه های تربیتی به کار رفته در قرآن کریم، تصویر پردازی از وقایع، مفاهیم و ارزشها است تا بدین وسیله، مفاهیم تربیتی و اخلاقی با به کارگیری تمهیدات ادبی، بهتر و دقیق تر به مخاطب عرضه شود و در دل و جان او بنشیند. سوره مبارکه یوسف به عنوان احسن القصص، جایگاه ویژه ای از منظر بیان مفاهیم تربیتی با استفاده از تکنیکهای ادبی و داستانی دارد. از جمله این تکنیکها می توان به استفاده از طرح واره های تصویری برای انتقال معانی اشاره کرد. هدف مقاله حاضر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی و بر مبنای زبان شناسی شناختی، به بررسی طرحواره های تصویری در سوره مبارکه یوسف (ع) بپردازد و نشان دهد در سوره یوسف (ع) چه طرحواره های تصویری به کار رفته است و این طرحواره ها به چه مفاهیمی اشاره دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که طرحواره های حرکتی بیشتر بر حرکت از بالا به پایین و پایین به بالا و بر مفاهیم ذلت و عزت دلالت دارند، و طرحواره های حجمی بر مفاهیم چون ضلالت و گمراهی دلالت دارند و طرحواره های قدرتی بیشتر بر مفاهیمی چون خودداری از گناه و دوری از پیروی از گمراهان دلالت دارد.
-
الإشکالیات التی تواجه تلامیذ المرحله الثانویه فی الترجمه واسالیبها فی اللغه العربیه (دراسه خاصه: المدارس المنتخبه فی قضاء ملارد)
علی خدابنده لو*، ، پوران رضایی چوشلی
نشریه دراسات فی تعلیم اللغه العربیه و تعلمها، خریف و شتاء 2023 -
استعاره های مفهومی در شعر بدرشاکر سیاب براساس نظریه لیکاف و جانسون
، افسانه کوثری*
نشریه زبان کاوی کاربردی، تابستان 1403 -
بیان مفاهیم زیبایی شناسی رنگ در ادبیات اسلامی و اثار هنرمندان قرون دوم و چهارم هجری بر اساس آزمون رنگ ماکس لوشر (نمونه مورد بررسی بشار بن برد و ابوالعلا معری)
علی پیرانی شال، فاطمه پرچکانی، ، عبدالله حسینی، علی یعقوبی*
نشریه مطالعات هنر اسلامی، زمستان 1402 -
تحلیل شناختی افعال حرکتی اجرام آسمانی در قرآن کریم بر اساس نظریه تالمی
، ، الهه مختاری*
فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی، زمستان 1401