تعیین آب مصرفی و بهره وری آب ارقام تجاری پنبه
مدیریت بهینه مصرف آب در محصولات زراعی نقش مهمی در کاهش اثرات کمآبی در مناطق خشک و نیمه خشک کشور دارد. در گیاه پنبه این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است چون دارای رفتار رشد نامحدود است و در صورت مصرف آب زیاد، احتمال غلبه رشد رویشی بر رشد زایشی و کاهش عملکرد وجود دارد. در نتیجه، ممکن است با وجود مصرف آب زیاد، عملکرد کاهش یابد. برتری روش آبیاری نواری به روش نشتی در زراعت پنبه در بیشتر نقاط جهان گزارش شده و است و در کشور ما نیز برتری این روش در بعضی مناطق گزارش شده است.علاوه بر مدیریت مصرف آب، انتخاب رقمهایی که در شرایط محدودیت آب عملکرد بالاتری داشته باشند، نقش مهمی در کاربرد بهرهورانه آب آبیاری دارد. با توجه به معرفی رقمهای جدید توسط موسسه تحقیقات پنبه کشور و نیز افزایش تعداد رقمهای وارداتی، در این پژوهش تعدادی از رقمهای خارجی و داخلی از نظر عملکرد وش و کارایی مصرف آب در شرایط معمول و آبیاری بهرهورانه مقایسه شدهاند تا ارقام برتر برای سطوح تجاری به کشاورزان پیشنهاد شوند.
مواد و روش ها:
این آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1400 و 1401 اجرا گردید. کرتهای اصلی به آبیاری پس از 100 و 30 درصد تبخیر از تشتک (3897 و 6495 مترمکعب در هکتار به ترتیب کمآبیاری و آبیاری کامل) و کرتهای فرعی به 13 رقم پنبه شامل ارقام داخلی خرداد، گلستان، لطیف شایان، سپید، تابان، پرتو، B557 و خارجی لودوز، مای، ماکسا، لیدر، آمریکن ژنتیکس اختصاص داده شدند.
اثر تیمارهای آبیاری و ارقام بر کلیه صفات مورد بررسی معنیدار بود. برهمکنش تیمارها بر کلیه صفات غیر از تعداد شاخه زایا و کیل الیاف معنیدار شد. در سال اول آزمایش عملکرد رقمهای گلستان و پرتو در شرایط آبیاری پس از 30 درصد تبخیر از تشت (6879 کیلوگرم در هکتار) و گلستان، B557 و خرداد در شرایط 100 درصد تبخیر بیش از سایر رقمها بود (به ترتیب 5189 و 4967 کیلوگرم در هکتار). کمترین عملکرد در سال اول از دو رقم سپید و لودوز حاصل شد (به ترتیب 2754 و 2872 کیلوگرم در هکتار). در سال دوم آزمایش رقم گلستان با عملکرد 6946 کیلوگرم در هکتار در آبیاری پس از 30 درصد تبخیر از تشت برتری خود را حفظ کرد و در شرایط تبخیر 100 درصد از تشت (کمآبیاری) هم این رقم بالاترین عملکرد را دارا بود (3872 کیلوگرم در هکتار). کمترین عملکرد از رقم لودوز در شرایط آبیاری پس از 30 درصد تبخیر از تشت به دست آمد (757 کیلوگرم در هکتار). در سال اول آزمایش رقم گلستان در شرایط آبیاری پس از 30 در صد تبخیر از تشتک بالاترین کارایی مصرف آب را دارا بود (7/1 کیلوگرم به از هر متر مکعب آب آبیاری) و در تیمار 100 درصد تبخیر از تشتک رقم لودوز کمترین کارایی مصرف آب را داشت (12/0 کیلوگرم بر متر مکعب). در سال دوم با توجه به افزایش عملکرد بیشتر ارقام، کارایی مصرف آب نیز افزایش یافت. بیشترین کارایی مصرف آب به میزان 33/1 کیلوگرم به ازای متر مکعب آب مصرفی مربوط به رقم گلستان در سطح آبیاری پس از 30 درصد تبخیر از تشتک اندازهگیری شد. کمترین کارایی مصرف آب به میزان 47/0 کیلوگرم به ازای هر متر مکعب در رقم سپید و آبیاری پس از 100 درصد تبخیر از تشتک مشاهده شد. در دو سال انجام آزمایش، رقمهای گلستان، تابان، خرداد و مای وشایان برتری نشان دادند.
نتیجه گیری:
رقم های داخلی گلستان، خرداد و پرتو و رقم خارجی مای رقمهای مناسبی برای کشت با آبیاری نواری در شرایط آزمایش هستند. در شرایط کمبود آب و اولویت بهرهوری رقمهای گلستان، خرداد، شایان، مای و تابان برتری دارند. رقمهای لودوز و لیدر، از رشد رویشی شدیدی بهویژه در آبیاری کامل داشتند، در صورت کشت این ارقام، اقدامات مدیریتی مانند کاربرد تنظیمکنندههای رشد، جلوگیری از ریزش اندامهای زایشی و شناسایی شرایط آب و هوایی سازگار با فیزیولوژی و مرفولوژی آنها شایسته توجه جدی است.
رقم ، شاخه زایا ، عملکرد ، کارایی مصرف آب
-
ارزیابی تاثیرات شاخص های خشکسالی بر شاخص فقر آبی (مطالعه موردی: شهرستان گرگان)
منیره لیاقی، خلیل قربانی*، ، میثم سالاری جزی، فریبا نیرومند فرد
نشریه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، پاییز 1403 -
تاثیر پوتریسین بر عملکرد گل خشک و ترکیبات موثره اسانس بابونه آلمانی در رژیمهای مختلف رطوبتی
حسین نظری*،
مجله به زراعی کشاورزی، پاییز 1402 -
پاسخ عملکرد رقمهای مختلف پنبه (Gossypium hirsutum) به کشت در ردیفهای بسیار باریک در دو تاریخ کاشت
*
مجله به زراعی کشاورزی، بهار 1402 -
تاثیر تاریخ کشت و آبیاری با زهاب نیشکر خوزستان بر خواص کمی و کیفی ارقام پنبه
*، علی مختاران، قربانعلی روشنی، محمدرضا زنگی
مجله پژوهش آب ایران، بهار 1401