فعالیت مهار کننده آلفا-گلوکوزیداز در عصاره متانولی برخی از گیاهان دارویی ضد دیابت در استان سلیمانیه
کنترل هیپرگلیسمی بعد از غذا یک استراتژی مهم در مدیریت دیابت نوع دو و کاهش عوارض مزمن مرتبط با آن است. بنابراین مهار کننده های آنزیم های تجزیه کننده کربوهیدرات مانند آلفا-گلوکوزیداز می تواند در درمان این بیماری مفید باشند. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت بازدارندگی آلفا-گلوکوزیداز برخی از داروهای سنتی در سلیمانیه می باشد.
هشت گونه گیاهی با مشاوره از ادویه ای های معتبر در سلیمانیه تهیه شدند. پس از خشک شدن نمونه ها در هوا و تهیه عصاره متانولی آنها، سنجش آنزیمی به روش میکروپلیت در حضور چهار غلظت مختلف (1، 0/1، 0/01 و 0/001 میلی گرم در میلی لیتر) از عصارهها و کنترل منفی و مثبت انجام شد. در نهایت آنالیز سنتیک آنزیمی و تعیین نوع مهار بر روی عصاره های موثر انجام شد.
در میان یازده گونه گیاهی مورد مطالعه، عصاره های متانولی .Rheum ribes R.، Rubus idaeus L و .Salix alba L در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر، به ترتیب با 1/05±98/13% (0/046=IC50)، 2/11±93/39% (0/085=IC50)، و 1/05±84/46% (0/12=5IC50)، بیشترین فعالیت بازدارندگی را نسبت به آلفا-گلوکوزیداز از خود نشان دادند. در آنالیز سنتیکی مهار آلفا-گلوکوزیداز، عصاره های .Rubus idaeus L و .Rheum ribes R مهار از نوع مرکب (رقابتی- غیر رقابتی)، و عصاره .L Salix alba مهار از نوع غیر رقابتی را نشان دادند.
نتایج مطالعه نشان داد که عصاره برگ دو گیاه .Rubus idaeus L.، Salix alba L و عصاره ریشه .Rheum ribes R می توانند پس از انجام تست های کلینیکی مناسب، در جلوگیری از افزایش قند خون بعد از صرف غذا استفاده شوند.
-
جستجوی عوامل مهارکننده استیل کولین استراز در عصاره صمغ کندر (Boswellia thurifera Roxb.) تهیه شده با حلالهای مختلف
محمدعلی زارعی*، پریسا صادق زاد
مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، زمستان 1403 -
A New Linear Derivative of the Michaelis-Menten Equation
Mohammadali Zarei*
Avicenna Journal of Medical Biochemistry, Winter and Spring 2024